În vizită la Radio România

Radio România şi-a deschis porţile pentru ascultătorii săi pe 31 octombrie, cu ocazia împlinirii a 88 de ani de la primul semnal transmis la ora 17.00, pe 1 noiembrie 1928: Alo, Alo, Aici Radio Bucureşti!

Au fost numeroși vizitatori, printre care şi grupul nostru, al studenţilor de la specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Ovidius.

Ca să ajungem la sediul Radio România din strada General Berthelot, am străbătut  capital la o oră de vârf. Dar tot efortul a meritat! Clădirea impozantă a radioului s-a dovedit a fi – dincolo de numărul mare de studiouri, coridoare, birouri – un spațiu extraordinar în care tehnologia și căldura umană se îmbină armonios. Un spațiu în care nu am trecut neobservați și în care am fost întâmpinați de ghizii Radio România, printre care Răzvan Dumitrescu și Andrei Iacob.

Turul nostru a început de la etajul 9, acolo unde este sediul agenţiei de presă Rador înfiinţată în 1990. Editorul agenţiei, Daniela Sîrbu, ne-a vorbit despre ritmul de flux continuu şi modul de lucru al angajaţilor, de structura complexă de organizare determinată de scopul de a furniza conţinut credibil, diversificat şi profesionist. De-a lungul timpului, RADOR a dobândit un dublu rol: de agenţie de presă şi agenţie specializată în monitorizarea conținutului media – 50 de posturi de radio şi Tv, 150 de publicaţii româneşti şi 400 publicaţii internaţionale (în 15 limbi) sunt urmărite printr-un sistem audio-video care înregistrează şi stochează informaţii de actualitate. Înainte de  a vizita alte studiouri am avut șansa de a admira panorama Bucureștiului de pe terasa clădirii, o priveliște care ne-a lăsat fără cuvinte.

Am mai aflat că radioul deţine o amplă colecţie de înregistrări pe discuri de vinil cu caracter de patrimoniu național pe care sunt stocate fie unele dintre cele mai importante momente din istoria României, fie voci celebre ale scriitorilor, artiștilor, actorilor sau oamenilor politici care au vorbit la microfonul radioului timp de 88 de ani. Pentru a reduce procesul de deteriorare al benzilor și pentru a împiedica pierderea informațiilor, Radio România a inițiat un proces de digitalizare.

De la agenția de presă Rador, am făcut o buclă în turul nostru și am ajuns în emisie, la Radio România Actualități în timpul emisiunii Prietenii de la 10, moderată de Daniela Mihai Soare și Ionuț Dragu. Tot ieri, le-am cunoscut pe Laura Ionescu şi Georgiana Ghizdeanu pe care le-am găsit în emisie la Radio România 3 Net Florian Pitiş situat la etajul 5 al clădirii. Studioul, cu un design vesel, dinamic și care este dotat cu camere video prin intermediul cărora orice vizitator al site-ului www.radio3net.ro poate urmări în timp real procesul de realizare a emisiunilor. Radio 3 Net Florian Pitiș este primul post exclusiv on-line al Societății Române de Radiodifuziune, care poartă numele fondatorului său.

De la etajul 5, am coborât la cel de-al doilea, acolo unde sunt studiourile de emisie ale posturilor Radio România Cultural, Radio România Antena Satelor și București FM.  Răzvan Petre, playlist manager la Bucureşti FM şi realizatorul emisiunii de dimineaţă ne-a spus care este profilul postului Bucureşti FM şi care sunt tendinţele în piaţa radio. Răzvan ne-a recomandat să ne îndreptăm atenţia către comunitate prin intermediul radioului local şi regional.

Următoarea țintă a fost studioul de teatru radiofonic, o întâlnire în care am descoperit soluții simple, dar creative în realizarea efectelor sonore care dau autenticitate și culoare pieselor de teatru, care constituie un adevărat tezaur.

Se știe că la Radio România teatrul radiofonic are o tradiție de decenii, cu un repertoriu vast, realizat de profesioniștii radioului și mari actori, cu migală și pasiune. Piesele  care au participat la festivaluri internaționale au primit un mare număr de distincții și premii.

De la regizorul de studio, Renate Ruse, am aflat că ritmul de lucru este constant. Cu excepția perioadei de vară, când actorii sunt plecați, sunt create 2-3 piese pe lună. Acestea împreună cu cele care alcătuiesc patrimoniul Teatrului Național Radiofonic pot fi accesate online.

Vizita la sediul Radio România se înscrie în seria de workshopuri organizate de Universitatea „Ovidius” în colaborare cu Studioul Regional Radio Constanţa: Radioul public. Istorie. Instituţionalizare şi evoluţie în context naţional şi european.

Prin vizita de ieri, am avut ocazia să înţelegem conceptele care stau la baza funcţionării postului public de radio şi care sunt funcţiile fiecărui departament din structura acestei importante instituții publice, în contextul erei digitale.

Vizita la sediul Radio România a fost realizată cu sprijinul Studioului Regional Radio Constanța și al conducerii Universității Ovidius și Facultății de Litere, sub îndrumarea cadrelor didactice ale specializării.

Articol realizat de Alina Iordan – anul al-II-lea, Sabrina Popa, Alexandra Ion și Petruț Iacob – anul I, sub îndrumarea asist. drd. Adelina Tocitu și asist. drd. Valentin Vanghelescu, publicat pe site-ul Radio Constanţa.

Cover Foto: Alexandru Dolea

Galerie foto | 31.10.2016 – Zilele Porţilor Deschise Radio România

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.