Specializarea Jurnalism a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa (UOC) în colaborare cu Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universităţii București (UB) a organizat, la finalul săptămânii trecute, o vizită de documentare la sediul central al televiziunii Digi 24, situat în Bucureşti, vizită urmată de participarea la un atelier doctoral în cadrul Școlii Doctorale de Științele Comunicării – Universitatea Bucureşti. Atât vizita la sediul Digi 24 – o televiziune apreciată pentru profesionalism și calitatea programelor – organizată de jurnalista Ana Maria Neagu, doctor în științele comunicării, cât și vizita la sediul Școlii Doctorale situată la etajul IV în vechiul sediul al UB, continuă o colaborare a specializării noastre cu instituția – far a învățământului superior în științele comunicării, FJSC. Ambele componente ale programului au fost organizate cu sprijinul prof. univ. dr. Mihai Coman, decanul facultății şi Doctor Honoris Causa al UOC și directoarea Școlii Doctorale de Științele Comunicării (UB), prof. univ. dr. Camelia Beciu, reputat specialist în domeniul cercetării comunicării politice și a discursului media.
După vizitarea studiourilor și după workshop-urile derulate în colaborare cu Radio Constanța și cu radioul public național, la începutul lunii noiembrie, acesta a fost un nou prilej de a oferi studenților Specializării Jurnalism posibilitatea de a înțelege importanța standardelor jurnalistice, legătura strânsă dintre reputație și standarde profesionale, ca parte a culturii organizaționale în instituții media cu prestigiu recunoscut și, ulterior, de a înţelege cum se desfășoară dialogul între studenți, masteranzi, doctoranzi, profesioniști, cercetători și cadre didactice, în cadrul unui atelier doctoral de științele comunicării.
Studenţii Specializării Jurnalism au luat contact direct cu atmosfera din studiourile Digi 24, dar au pătruns şi în celelalte redacţii din trust: U TV, care este liderul de audienţă pe tronsonul televiziunilor muzicale, Digi Sport, precum şi Digi FM şi Pro FM. Ghid în această „călătorie” în fascinanta lume a audio-vizualului le-a fost Iulia Ionescu, jurnalist Digi 24.
Tinerii jurnalişti constănţeni au aflat, în contextul acestei vizite de documentare, despre ceea ce presupune munca în televiziune, despre tot acest mecanism complex care implică reporteri, redactori, producători, editori şi regizori de emisie. şi complicata „master control room”, locul din care sunt coordonaţi cei din regiile de emisie.
La eveniment au participat, alături de studenţii de la Jurnalism din anii II şi III, cadrele didactice ale specializării: prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ. dr. Mariana Tocia, asist. univ. drd. Ada Codău, drd. Adelina Tocitu şi drd. Valentin Vanghelescu.
The newsroom sau despre fascinaţia televiziunii şi a radioului
Pătrunzând, la Digi 24, în aşa numita „the newsroom”, dar şi în studiourile de radio, studenţii jurnalişti au pus o serie de întrebări referitoare la specificul muncii în radio şi televiziune. Au fost interesaţi să afle care este rolul master control room şi au aflat astfel că master control room-ul Digi 24, ce are rolul de a-i coordona pe cei din regiile de emisie, este cel mai mare master control room din Europa de Est. Master control room este organizat, pentru a asigura permanenţa, pe cinci spații de lucru.
Agenda de discuţii a continuat cu întrebări privind modul cum se obţine efectul de chroma key. Mai exact, studenţii ovidieni au fost interesaţi să afle cum se realizează efectul de virtualizare a spațiului în cursul emisiunilor pe baza unei tehnici preluate din industria filmului dar care a fost redefinită în televiziunea digitală.
Nu mai puţin important, la Digi FM studenţii Specializării Jurnalism au vrut să ştie care este avantajul competitiv al acestui post de radio în raport cu alte radiouri. Au aflat că Digi FM este performant, în primul rând, prin calitatea semnalului sonor vocile fiind preluate prin satelit din programele Digi TV, în special secvențele de stand-up ale jurnaliştilor, rezultatul fiind astfel un sunet de înaltă fidelitate, dar și o interconectare prin elemente comune de program între cele două canale, Digi 24 și Digi FM, ceea ce asigură identitatea, fluența cât și consistența programului de radio.
Studenţii jurnalişti au fost interesaţi să afle și care sunt riscurile cu care te poți confrunta într-un studio atât de strict organizat cum este studioul de radio. Nicoleta Creciunesc de la Radio Pro FM le-a povestit cu sinceritate despre aceste evenimente, de la butoane blocate la pupitru, la scaune rupte în direct în timpul transmisiunilor.
Audio-vizualul prin filtrul studenţilor
Studenţii Specializării Jurnalism s-au declarat extrem de încântaţi de vizita de documentare de la Digi TV, mărturisind că a fost primul lor contact cu o televiziune naţională.
„Inițiativa de a merge la Bucureşti pentru a vizita studiourile televiziunii Digi24 a fost extraordinară. Această experiență mi-a lărgit orizonturile. Am fost impresionată de complexitatea tehnologiei behind-the-scenes din regie, prin care se controlează totul. Atmosfera şi pasiunea realizatorilor şi mai ales modul în care jurnalista Digi24, Iulia Ionescu, a vorbit despre experiența sa profesională m-au motivat şi mai mult să îmi urmez visul. Deşi timpul a trecut pe nesimțite, chiar dacă mi-aş fi dorit să stea pe loc şi să nu mai plec niciodată de acolo, consider că această experiență a fost un teaser a ceea ce ar putea fi viața mea într-o bună zi”, a povestit Lucia Roznov, studentă în anul II a Specializării Jurnalism.
Ana Maioru (Jurnalism, anul III) vorbeşte despre experienţa Digi24 ca despre o aventură de comunicare: Vizita de documentare la sediul Digi24 a fost imboldul de mult aşteptat care mi-a reamintit că, fără să depui efort, nu poți ajunge la următorul nivel al jocului. Profesionalismul oamenilor de acolo, pasiunea pentru ceea ce fac şi energia lor pozitivă au fost pentru mine un stimulent puternic de care aveam nevoie pentru a absolvi Specializarea Jurnalism cu încrederea că o carieră frumoasă este posibilă, că nu va mai fi doar un vis”.
Roxana Pleşa, studentă în anul III a specializării:„Nu am crezut că jurnalismul de aici posedă o astfel de tehnologie, însă mi s-a dovedit contrariul încă de când am intrat în redacția de știri a televiziunii. Atmosfera de acolo a fost exact așa cum o vezi în serialele cu şi despre jurnaliști: oameni care muncesc mult pentru a difuza, în timp real, cele mai bune informații. În același timp, au fost primitori cu noi, cei care vom ocupa, poate, cândva, un loc în acea redacție. M-am simțit mândră ca sunt studentă la specializarea Jurnalism a Facultăţii de Litere din cadrul UOC”, a declarat viitoarea jurnalistă.
Mihnea Dulamă, student în anul III, a declarat, ulterior evenimentului: „Consider că vizitarea studiourilor Digi24 a fost o experienţă benefică, pentru că m-a inspirat și pentru că am văzut o mulțime de oameni care au reușit în aceeași meserie pentru care mă pregătesc şi eu. De departe însă cea mai interesantă pentru mine a fost vizita în studioul PRO FM, acolo unde am cunoscut-o pe Nicoleta Creciunesc, cea care ne-a povestit, cu sinceritate şi pasiune, despre secretele off the record, cele din spatele microfonului”.
„Vizita de documentare la televiziunea Digi24 a reprezentat o experiență inedită pentru mine şi pentru colegii mei. Am avut şansa să cunoaștem o parte din echipa Digi24, oameni care ne-au explicat procesele ce stau la baza rezultatului pe care noi în vedem zi de zi pe micul ecran. Am fost impresionată de fiecare procss în parte, dar mai ales de spiritul de echipă pe care l-am simţi în lumea Digi 24. Cred că pot să spun că am înţeles, acum, cât de importantă şi de valoroasă este munca în echipă, atât în televiziune, cât şi în radio”, a mărturisit Alina Iordan, studentă în anul II la Jurnalism.
Seda Nur Kömürcü (Jurnalism, anul III) a declarat: „Cercetarea mea de licenţă are legătură, din punct de vedere tematic, cu Digi 24, aşa că această vizită de documentare a fost un prilej fantastic pentru mine. Am fost în toate departamentele postului de televiziune şi am fost informaţi despre procesele care se petrec în fiecare din acestea. Am putut înţelege astfel mult mai bine ce este şi ce reprezintă televiziunea Digi 24”.
Vizita de documentare în studiourile Digi24 face parte dintr-o serie de evenimente – ateliere, workshop-uri, dezbateri – pe care Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a UOC le organizează constant, pentru a veni astfel în întâmpinarea nevoilor studenţilor, viitori specialişti în comunicare de a cunoaște mediul profesional și pentru o mai bună proiectare și convergență a diverselor etape și module de pregătire cu standardele serviciului public precum și cu cele ale industriilor culturale și creative.