Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” Constanţa continuă seria acţiunilor dedicate viitorilor specialişti în comunicare, actuali studenţi ai specializării. Astfel, la finalul săptămânii trecute, studenţii ovidieni au participat la un atelier doctoral organizat de Şcoala Doctorală de Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. Evenimentul a fost posibil datorită prof. univ. dr. Camelia Beciu, directorul Şcolii doctorale, reputat specialist în sociologia comunicării şi în domeniul comunicării politice, prof. univ. dr. Mihai Coman, decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea Bucureşti, Doctor Honoris Causa al UOC.
Alături de studenţii constănţeni din anii II şi III au fost cadre didactice ale Specializării Jurnalism: prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ. dr. Mariana Tocia, asist. univ. drd. Ada Codău, drd. Adelina Tocitu şi drd. Valentin Vanghelescu.
Potrivit prof. univ. dr. Camelia Beciu, directorul Şcolii Doctorale de Ştiinţele Comunicării, „acest atelier doctoral a fost demarat în urmă cu mai bine de un an şi s-a dovedit a fi o experienţă benefică”. „Atelierul reprezintă un prilej pentru doctoranzi de a-şi prezenta public cercetarea şi de a se confrunta cu o audienţă formată din colegi”, a precizat Camelia Beciu.
În cadrul atelierului – la care au participat prof. univ. dr. Daniela Rovenţa Frumuşani, conf. univ. dr. Raluca Radu și conf. univ. dr. Camelia Cmeciu – au fost abordate subiecte interesante, care au dat naştere unor discuţii extrem de animate în rândul unui public numeros, format din doctoranzi şi profesori, studenţi, masteranzi, jurnaliști și alți comunicatori.
Două doctorande şi-au prezentat, în contextul evenimentului, cercetarea : Ana-Maria Sezonov – „Discursul şi strategiile de comunicare ale unor artişti plastici contemporani” şi Dana Mihaela Radu – „Noua vizibilitate a religiei. Ora de religie – de la controversă la problemă publică”.
Dezbaterile pe marginea celor două studii doctorale s-au dovedit extrem de interesante, chiar aprinse, îndesebi pe marginea lucrării „Discursul şi strategiile de comunicare ale unor artişti plastici contemporani”, al cărei aparat metodologic se concentrează, conform autoarei, în jurul analizei de discurs şi al analizei de imagine a creaţiei artistului Dan Perjovschi. Profesorul Mihai Coman a ţinut să facă, în cazul acestei teze doctorale, o serie de precizări în legătură cu specificul metodologic al ştiinţelor comunicării, în timp ce conf. univ. dr. Raluca Radu a sugerat o amplificare a corpusului.
Dialog, provocare, sferă publică
Despre participarea la acest atelier doctoral, conf. univ. dr. Raluca Petre de la Specializarea Jurnalism a UOC a declarat: „La Universitatea din Bucureşti, Şcoala Doctorală în Ştiinţele Comunicării ne-a provocat printr-un format stimulativ, de dialog fără rezerve. Am luat parte la interacţiunea puternică dintre doctoranzi şi conducătorii de doctorat. Am avut sentimentul că sub ochii mei se naşte sfera publică, un loc unde minţile omeneşti dau ce e mai bun pentru a găsi soluţii dilemelor societale şi comunicaţionale. Ne putem gândi să dezvoltăm formatul de Discuții formative, pe care îl avem deja în cadrul Specializării Jurnalism în sensul dialogic frontal pe care l-am experimentat aici. Mă bucur să iau parte la evenimente de un asemenea nivel.”
Referindu-se la lucrarea „Discursul şi strategiile de comunicare ale unor artişti plastici contemporani” lect. univ. dr. Mariana Tocia a considerat că „autoarea nu a pornit de la o anumită ipoteză, ci a mizat pe argumentul supravieţuirii prin vizibilitate”. „Ca urmare, pe parcursul prezentării cercetării doctorale, autoarea a decodificat semnificaţiile semnelor indiciale – care direcţionează citirea mesajelor prin săgeţi – într-o gramatică a formelor vizuale, după teoriile cercetătorilor Gunther Kress, Theo van Leewen şi Laurent Gervereau, considerând că reprezentările iconice, simbolice şi indiciale sunt asemenea unui manifest, având o formă ilocuţionară cât se poate de explicită”.
Drd. Adelina Tocitu a declarat, ulterior evenimentului, că „participarea la atelierul doctoral a fost un exerciţiu extrem de util, menit să încurajeze gândirea critică şi să valorifice cercetarea academică. Totodată, întâlnirile de acest fel sunt benefice pentru studenţi, deoarece creează punţi şi conexiuni care au ca scop dezvoltarea capacităţii de creaţie interdisciplinară”.
Încântat de fascinanta ciocnire de idei care a avut loc în contextul atelierului a fost şi drd. Valentin Vanghelescu: „Atelierul doctoral mi-a oferit un prilej de a aprecia acest cadru deschis de testare a rezultatelor diverselor etape în procesul de cercetare doctorală, a fost o experiență din care am învățat că valoarea unei cercetări trebuie argumentată, trebuie să convingă, iar ideile și tezele trebuie atent articulate metodologic, susținute și apărate într-un context științific de maximă exigență”.
Asist. univ. drd. Ada Codău a menţionat că cel mai interesant, în contextul atelierului doctoral, i s-a părut „înainte de toate, modul în care acţionează gândirea critică a unor oameni din zona ştiinţelor comunicării”. „Trebuie să fii perfect conştient de faptul că societatea se defineşte şi redefineşte în fiecare moment şi în funcţie de felul în care vorbim, de mesajele pe care le transmitem, de codurile pe care le alegem. Fie că ne referim la mesajele din arta lui Perjovschi, fie la cele care «îmbracă» subiecte religioase, este esenţial să înţelegem că astfel de limbaje, de discursuri sunt parte din construcţia realităţii”.
Prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, coordonator al Specializării Jurnalism, a ţinut să sublinieze: „În numele grupului nostru şi al specializării, aş dori să mulţumesc organizatorilor, prof. univ. dr. Mihai Coman și prof. univ. dr. Camelia Beciu pentru sprijin şi deschidere, pentru reînnoirea acestor contacte și oportunitatea extraordinară oferită studenților noștri de a experimenta la propriu ce presupune o dezbatere academică în jurul rezultatelor unei cercetări doctorale, și, în același timp, ce presupune dialogul interdisciplinar fără de care tendinţele în sfera cercetării rămân adesea greu de urmărit. Atelierul doctoral ne-a oferit un cadru de abordare interdisciplinară a științelor comunicării, cu accent pe coerența dintre cadrul teoretic, metode și valoarea rezultatelor prin care se construiește și sistematizează cunoaștere de substanță, iar acest tip de expertiză contribuie la definirea „ferestrei de posibilitate” în proiecte de anvergură, precum și în practici curente de comunicare. Prin cercetarea în științele comunicării complexitatea societății de cunoaștere devine inteligibilă pentru multiplii săi actori, beneficiari, dezvoltatori, utilizatori, creatori de conținut. Diversitatea, decalajele de cunoaștere și viteza implică noi capacități de decodificare, analiză, de semnalizare și comunicare a riscului, de implicare a comunităților, dar și de menținere a caracterului deliberativ în contextul culturii de tipar tehnologic și al dezvoltării inteligente”..
Viitorii specialişti în comunicare, faţă în faţă cu cercetarea academică
Participarea studenţilor constănţeni la acest atelier doctoral este cu atât mai importantă cu cât FJSC este, pentru Specializarea Jurnalism din cadrul UOC, o referinţă în ceea ce priveşte profesionalismul în domeniul ştiinţelor comunicării.
Pentru studenţii Specializării Jurnalism, participarea la acest atelier doctoral a fost o experienţă inedită.
„Am avut ocazia să cunoaştem, în cadrul atelierului doctoral organizat de Şcoala Doctorală în Ştiinţele Comunicării, o parte dintre autorii cărţilor, lucrărilor pe care le studiem la Specializarea Jurnalism, dar şi să urmărim parcursul a două teze doctorale. Prezentarea şi, în egală măsură, evaluarea acestora şi, ulterior, dezbaterea pe marginea lor au constituit o experienţă cu totul şi cu totul nouă pentru noi”, a menţionat Alina Iordan (Jurnalism, anul II).
Mihnea Dulamă (Jurnalism, anul III) mărturiseşte că „întâlnirea cu profesorul Mihai Coman, dar şi cu alţi profesori din cadrul FJSC a fost extrem de interesantă fiindcă am luat, astfel, contact direct cu oamenii pe care i-am cunoscut, până acum, doar prin prisma cărţilor scrise, cărţi care mi-au servit drept o solidă bază de cunoaştere”.
„Să participi la acest atelier doctoral a fost, pentru mine, ceea ce aş putea numi o stimulare cognitivă. Dezbaterile iscate în jurul celor două teze de doctorat mi-au atras atenţia asupra etapelor pe care trebuie să le urmăresc şi eu, deşi la alt nivel, e drept, în lucrarea mea de licenţă. A fost o experienţă care provoacă gândirea critică”, a declarat Seda Nur Komurcu (Jurnalism, anul III).
„Atelierul doctoral a fost un prilej deosebit de a participa la dezbaterile academice dintre doctoranzi şi profesori, primul de acest fel la care am luat parte. Deși tezele de doctorat sunt la un cu totul alt nivel, cred că a fost o ocazie bună de a afla, mai amănunțit, despre diverse teme pe care le studiem și noi la cursuri și, de asemenea, de a face o analiză a activității doctoranzilor. Pe lângă asta, schimbul de idei și argumente, sugestiile din cadrul dezbaterii ne sunt de folos și le putem aplica și în cazul viitoarelor noastre cercetări”, a declarat Lucia Roznov, studentă în anul II la Jurnalism.
Roxana Pleşa, studentă în anul III a specializării, susţine că prezenţa studenţilor constănţeni la atelierul doctoral „vine să confirme, încă o dată, bunele relaţii dintre Specializarea Jurnalism a UOC şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi Şcoala Doctorală în Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. Toate aceste instituţii îi formează pe studenţi şi doctoranzi, trimiţând profesioniști pe piața forței de muncă din câmpul media”.
„În urma participării noastre la atelierul doctoral organizat de Şcoala Doctorală în Ştiinţele Comunicării am adus acasă o multime de «bagaje»… Am observant, asistând la prezentarea a două teze de doctorat, că în domeniul Ştiinţelor Comunicării există o formare riguroasă la cele mai înalte standarde, precum şi iniţiative de cercetare care se pliază pe nevoile de comunicare tot mai diverse ale societăţii actuale. Deşi au avut o abordare interdisciplinară, (sau poate tocmai de aceea), cele două lucrări nu au scăpat de părerile critice (dar constructive) ale profesorului Mihai Coman, decanul FJSC, şi ale prof.univ. dr.Camelia Beciu, Directorul Şcolii Doctorale în Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti”, susţine Claudia Stoica, studentă în anul III a specializării.
La sfârșitul unei zile pline de evenimente ne-a bucurat revederea unui profesor care a marcat bibliografia de specialitate în sfera Relațiilor Publice, prof. univ. dr. Cristina Coman, și care a ghidat, împreună cu alte cadre didactice ale FJSC, procesul de validare a specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a UOC, la începutul deceniului trecut.
Galerie foto | 24.11.2016 – Atelierul Şcolii Doctorale în Ştiinţele Comunicării, UB