O studentă a Specializării Jurnalism şi echipa sa au câştigat locul I la competiţia de antreprenoriat „Ovidius Innovation Center“

Miercuri, 13 decembrie, a avut loc premierea din cadrul competiției de antreprenoriat „Ovidius Innovation Center“ (OIC), context în care echipele finaliste au primit ca premiu un an de incubare a ideii de afaceri propuse. În cadrul evenimentului, prorectorul Universtităţii „Ovidius” din Constanţa, prof. univ. dr. Mihai Gîrțu, le-a vorbit studenților despre viziunea acestui proiect, anume „ambiția de a duce un astfel de vis până la aplicare”. Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a fost cel care a înmânat diplomele primelor trei echipe câștigătoare, şeful administraţiei publice locale spunându-le câştigătorilor: „Orașul are nevoie să știe de la voi cum trebuie să fie mâine”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Printre finaliștii primei ediții se numără și Lavinia Oprea, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a UOC. Lavinia şi echipa ei s-au clasat pe locul I, aducând, prin ideea lor, o metodă inovatoare de tratament, la nivel psihic, pentru oamenii suferinzi de cancer.

Despre evoluția sa în cadrul competiției de idei de afaceri, dar și despre proiectul pe care l-a propus şi pe care a mizat alături de ceilalţi membri din echipă, Lavinia Oprea a declarat: „A fost o experiență unică. Pe parcursul desfășurării acestui proiect, de la debut până la final, am simțit cum este să lucrezi cu adevărat în echipă. Totul a pornit de la o idee care, din fericire, a prins aripi. «OncoPsych» este și va fi proiectul meu de suflet deoarece cred în dezvoltarea lui, dar și în echipa mea. «OncoPsych» va fi prima clinică din Constanța specializată pe consiliere psihologică şi psihoterapie pentru tratarea bolnavilor de cancer, dar şi a familiilor acestora. Clinica va oferi servicii medicale bazate pe o metodă alternativă și complementară a tratării bolii, pe lângă tratamentul propriu-zis“, a explicat studenta Specializării Jurnalism. Totodată, Lavinia Oprea a ţinut să menţioneze: „M-aş bucura ca, pe viitor, să participe din ce în ce mai mulţi studenţi la astfel de proiecte de antreprenoriat, să trăiască experienţe noi care contribuie la dezvoltarea lor”.

Colegii de echipă ai Laviniei Oprea au fost Elena Danu, masterandă în anul I la Facultatea de Ştiinţe Economice, Vlad Andrei David, student în anul III al Facultăţii de Psihologie, Florentina Adelina Spătariu, studentă la Facultatea de Inginerie Mecanică în anul IV şi Ioana Elena Stoian, studentă în anul I la Ştiinţe economice. Ideea acestei clinici i-a aparţinut lui Vlad Andrei David.

Locurile II și III au fost ocupate de echipele „Smart Watch“ și „Code Hub“. Începând de acum, însă, toate cele zece echipe finaliste, formate din studenți ai Universității „Ovidius“ vor beneficia de consultanță gratuită, timp de un an, pentru a-și dezvolta ideile de afeceri.

În cadrul acestei ediții au ajuns în finală patru studente ale Specializării Jurnalism. Conf. univ. dr. Raluca Petre, membră a echipei de implementare a proiectului, ne-a vorbit despre reprezentarea domeniului Științele Comunicării: „Sunt mândră de faptul că dintr-un total de 40 de studenți finaliști, o zecime reprezintă domeniul comunicării. Prin acest tip de proiecte ne deschidem către comunitate și aducem valoare adăugată, îmbogățind resursele de comunicare a ideilor bune. În acest sens, le felicit pe Lavinia Oprea, Florina Nănescu, Silvia Chițu și Alina Iordan. Fiecare a participat în câte o echipă ce a reușit să ducă până la capăt o schiță de afacere. Este un început foarte bun”.

 

„Dorim să întărim resursa umană în domeniul antreprenoriatului”

În cadrul competiției „Ovidius Innovation Center“, studenții Universității „Ovidius“ au avut ocazia să-și dezvolte propriile idei de afaceri, participând la o serie de ateliere de generare de idei şi sesiuni de formare și beneficiind de mentorat din partea unor cadre universitare ale UOC și a unor mentori din mediul de afaceri.

Despre această primă ediție a competiţiei antreprenoriale derulate în cadrul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Mihai Gârțu, prorectorul UOC, declara: „Este un proiect finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale, prin care ne propunem cel puţin două lucruri. E vorba, în primul rând, despre o competiţie în care cele mai bune grupe de studenţi să propună cele mai bune modele de afaceri. Pe de altă parte, dorim să întărim resursa umană în domeniul antreprenoriatului. Vrem să pregătim profesori şi studenţi care la rândul lor să-i înveţe pe ceilalţi ce înseamnă să fii antreprenor. Dar nu doar atât, fiindcă ne dorim şi ca studenţii care nu vor fi antreprenori să fie viitori intraprenori, adică acel gen de angajaţi cărora le pasă, care vor câştiga mai bine pentru că vor face ca acele firme în care activează să fie mai puternice, mai profitabile. Vorbim atât despre oameni care îşi asumă riscuri, cât şi despre oameni cărora le pasă”, preciza prorectorul UOC Mihai Gârţu.

Pentru a participa la proiectul OIC, studenții și-au prezentat ideile de business, în perioada 26 octombrie – 2 noiembrie, după un model standard, în fața unui juriu, care a avut un rol decisiv în selectarea celor zece echipe finaliste.

Ovidius Innovation Center s-a constituit ca primul HUB antreprenorial studențesc din Universitatea „Ovidius“ şi are ca principale obiective: dezvoltarea de competențe și abilități antreprenoriale ale studenților și absolvenților și sprijinirea inițativelor de afaceri ale acestora, prin inițierea unui program de preaccelerare a ideilor de afaceri.

Anual, ideile participanților vor putea aborda o serie diversificată de teme: turism, logistică/ transport/ servicii portuare, energie și mediu, agribusiness, dezvoltare urbană, IT & Telecom, educație, sănătate și sport, artă și industrii creative.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.