Redactorul-şef adjunct al Courrier International, Raymond Clarinard, în dezbatere la Specializarea Jurnalism: „Ştirile false nu sunt apanajul unui singur tip de societate”

Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa (UOC) a organizat, miercuri, o întâlnire cu redactorul-şef adjunct al prestigiosului săptămânal francez Courrier International Raymond Clarinard şi cu jurnalista Iulia Badea Guéritée de la aceeaşi publicaţie în cadrul dezbaterii „Jurnalişti francezi în ofensiva împotriva fake news”. Evenimentul a avut loc în sala Umberto Eco a UOC şi a reunit profesori şi studenţi de la Facultatea de Litere şi cea de Istorie şi Ştiinţe Politice, dar şi jurnalişti din presa naţională şi locală. Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Cristina Tamaş, decanul Facultăţii de Litere.

În contextul extinderii globale a fenomenului fake news şi în strânsă legătură cu nevoia de a înţelege mediatizarea conflictului din Ucraina în cadrul programelor specializate de Ştiinţele comunicării, Ştiinţe politice şi Ştiinţe umaniste, prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, coordonatorul Specializării Jurnalism a UOC, a subliniat valoarea dialogului cu reprezentanţii presei francofone pe acest subiect, prin dubla valenţă a publicaţiei, de larg interes şi de interes profesional pentru tema luptei împotriva ştirilor false.

Această prezentare necesită JavaScript.

„Fake news este o armă”

„Fake news nu este, evident, o ştire. Este o armă. Acest tip de ştire a existat întotdeauna, nu a apărut acum. Diferenţa între propagandă şi fake news este aceea că propaganda nu a fost niciodată subtilă. Propaganda se manifesta din plin în timpul marilor dictaturi şi avea ca mijloace de exprimare presa scrisă, radioul şi mai apoi televiziunea. Astăzi însă avem în plus Internetul şi avem reţelele de socializare, care au permis o propagandă mai fină”, a explicat redactorul-şef adjunct al Courrier International.

Potrivit declaraţiilor lui Raymond Clarinard, săptămânalul Courrier International a apărut în urmă cu 28 de ani şi are, la ora actuală, un tiraj de aproximativ 300.000 de exemplare. Publicaţia este construită, la nivel de conţinut editorial, din traduceri ale articolelor privind evenimente de peste tot din lume. De aceea, în redacţia Courrier International  funcţionează, conform precizărilor redactorului-şef adjunct, o armată de traducători din mai multe limbi. Jurnalistul susţine că „săptămânalul Courrier International a fost unul dintre primele ziare din Franţa care s-a confruntat cu ştirile false”

Raymond Clarinard a ţinut să precizeze că „ştirile false nu sunt apanajul unui singur tip de societate”, pentru că, susţine el, fake news există şi în Occident, şi în Europa de Est.  În această ordine de idei, Iulia Badea Guéritée a mărturisit că, în opinia sa, „fake news-ul este o armă instituţională şi că, de la Maidan (n. r. protestele pro-europene din Ucraina, din 2013) încoace, Occidentul e depăşit în producerea fake news de numărul ştirilor false generate în estul Europei”. Pentru perspective specializată asupra războiului din Ucraina, intervenţia Iuliei Badea Guéritée a adus clarificări importante. Jurnalista a explicat studenţilor prezenţi la dezbatere că, în cazul Maidan, a fost lansată ştirea falsă potrivit căreia la protestele pro-europene din Kiev ar fi participat un număr mare de reprezentanţi ai extremei drepte (fascişti) şi că, pe cale de consecinţă, nu ar fi fost o revoluţie autentică. Ea a subliniat că până la Maidan, ruşii au folosit fake news pentru a controla publicul intern, dar că, odată cu Maidan au folosit fake news pentru publicul occidental.

În cadrul evenimentului, Iulia Badea Guéritée a menţionat eforturile societăţii civile de a combate ştirile false prin dezvoltarea unor procedee de verificare destinate atât utilizatorilor reţelelor sociale, cât şi comunicatorilor specializaţi: „Tot la Maidan s-a născut şi lupta împotriva fake news. Este vorba despre site-ul stopfake.org, creat de studenţii ucraineni în martie 2014”.

La finalul conferinţei, prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu a observat că, în contextul extiderii tot mai rapide a fenomenului fake news pe platformele de socializare, ştirile false sunt generate (şi) de utilizatori care nu pot face distincţia între conţinutul pertinent şi conţinutul toxic. În mediul online pot fi identificate “urmele” unei surse în reţeaua digitală, putându-se reconstitui, pe baza analizei datelor, intervenţiile pe firul informaţiei până la adevăr. Nu mai puţin important, coordonatorul Specializării Jurnalism a menţionat că atât şcolile de jurnalism, cât şi practicienii au datoria, în lupta împotriva fake news, de a contribui la back-up-urile de verificare ca atribut important al presei specializate şi adaptarea sistemului media la impactul fluxurilor din reţeaua socială.

Raymond Clarinard, redactorul-şef adjunct al prestigiosului săptămânal francez Courrier International, s-a născut în 1961. Este autorul mai multor romane fantastice, unele dintre acestea având în centru Ucraina, ţară de care este pasionat. Cărţile sale au fost publicate în Franţa, la edituri precum  Héloïse d’OrmessonPrésence ukrainienne şi L’Harmattan. Jurnalistul a scris şi o povestire autobiografică dedicată pasiunii sale pentru România, „Tărâmul făgăduinţei”, apărută în 2017 la editura „Zodia fecioarei” (Piteşti). Romanul „Logodnica neagră”, apărut în Franţa, în 2012, a fost tradus în limba ucraineană („Tempora”, Kiev, 2016) şi va fi lansat şi la Constanţa, pe 25 aprilie, ora 17.00, la Librăria Dorian Gray, în versiunea sa românească, apărută la Editura Libris din Braşov.

Iulia Badea Guéritée, jurnalist de origine română, scrie la săptămânalul Courrier International de 12 ani. De-a lungul timpului, a avut o serie de colaborări cu publicaţii româneşti precum cotidianul Adevărul, revistele Dilema veche şi Revista 22HistoriaQ Magazine şi site-ul Catchy.ro. Iulia Badea Guéritée a fost ofiţerul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. A publicat, la Editura Libris, volumul „Serendipity. Despre România, Europa şi lume”, ce reuneşte o bună parte din analizele, comentariile, interviurile sale, şi a coordonat, alături de Alexandru Ojică, volumul „Dialogul religiilor în Europa unită”.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.