Vechile şi noile media, reputaţie organizaţională şi comunicare publicitară: Studenţii Specializării Jurnalism au participat la o nouă sesiune de comunicări ştiinţifice

Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa (UOC) a organizat, sâmbătă, 12 mai, sesiunea de comunicări ştiinţifice a studenţilor. Evenimentul reprezintă o tradiţie a specializării şi face parte din sesiunea ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor Facultăţii de Litere. Moderatori ai sesiunii de comunicări ştiinţifice au fost prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, coordonatorul Specializării Jurnalism, conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ. dr. Mariana Tocia, asist. univ. dr. Ada Codău şi drd. Valentin Vanghelescu. Studenţii UOC au prezentat o serie de lucrări ştiinţifice pe diferite teme de actualitate, creând astfel premisele unui autentic spaţiu de dezbatere guvernat de schimbul de idei şi de gândirea critică. Subiectele de cercetare ale studenţilor jurnalişti au variat de la construcţia iconului feminin în publicitatea online la derapajele etice în comunicarea publicitară, conținut editorial și comercial în vechile și noile media şi managementul reputaţiei organizaţiilor în mediul online.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

În lucrarea Managementul reputaţiei organizaţiilor în mediul online. Studiu de caz: Criza reputației companiei Volkswagen în contextul scandalului emisiilor poluante”, autoarea cercetării, Stela Mazuru, studentă în anul III, îşi propune să analizeze în detaliu rolul PR-ului în reconstrucţia unei organizaţii afectate de o criză de reputaţie şi, totodată, să evidenţieze rolul critic al comunicatorului.

În ceea ce priveşte lucrarea Amalgamarea conținutului editorial și a celui comercial în vechile și noile media. Studiu de caz: Emisiunea Bravo, ai stil!” semnată de Irina Vereş, studentă în anul III, aceasta are urmtoarea ipoteză de cercetare: prin noile media se accentuează indistincţia dintre conţinutul editorial şi cel comercial, conţinutul de tip advertorial devenind din ce în ce mai frecvent.

Kamer Bratu, studentă, şi ea, în anul III la Specializarea Jurnalism are, în lucrarea Construcția iconului feminin în publicitatea online. Studiu de caz: Analiza comparativă a reclamelor din România și Turcia”, mai multe ipoteze de cercetare dintre care amintim: semnificaţiile iconului publicitar se schimbă în funcţie de cultura care îl găzduieşte şi cu cât denumirea brandurilor internaţionale diferă în ţările unde sunt promovate, cu atât mai mult se observă un comportament naţionalist în alegerea denumirilor.

Atmosfera sesiunii de comunicări studenţeşti a fost, ca şi în anii trecuţi, creativă şi inspiraţională, dar fără a fi lipsită de rigoarea academică ce caracterizează acest gen de manifestări ştiinţifice. Prima parte a sesiunii de comunicări a inclus prezentări ale lucrările studenţilor jurnalişti, în vreme ce a doua, derulată în panelul Etică şi integritate academică”, a grupat discuţii critice pe marginea principiilor etice în cadrul cercetării academice. La eveniment au fost prezenţi şi studenţi din anul I ai specializării, dornici să se familiarizeze cu acest cadru de analiză şi dezbatere, cu scopul de a participa şi ei, în 2019, la sesiunea de comunicări ştiinţifice a Facultăţii de Litere.

Redăm, mai jos, programul integral al manifestării ştiinţifice organizate de Specializarea Jurnalism pe data de 12 mai.

Silvia Chițu (JIII), Consiliul Național al Audiovizualului, atribuții și structură administrativă”

Monica Diaconu (JIII), Derapaje etice în comunicarea publicitară. Studiu de caz: Analiza reclamelor difuzate în televiziune și diseminate online”

Andreea Vlăduț (JIII), Tehnici de persuasiune în mediul online. Studiu de caz: Analiză comparativă între brand-urile Vodafone și Orange”

Lavinia Toader (JIII), Stiluri de comunicare și strategii de branding. Studiu de caz: S.C. Braiconf S.A. Constanța”

Roxana Kamer Bratu (JIII), Construcția iconului feminin în publicitatea online. Studiu de caz: Analiza comparativă a reclamelor din România și Turcia”

Alina Marin (JII), Ovidius Radio – Universitate și comunitate”

Irina Vereș (JIII), Amalgamarea conținutului editorial și a celui comercial în vechile și noile media. Studiu de caz: Emisiunea Bravo, ai stil!”

Lucia Roznov (JIII), Opțiuni creative în câmpul cinematografic post-decembrist. Regizori din noul val”

Stela Mazuru (JIII), Managementul reputației organizațiilor în mediul online. Studiu de caz: Criza reputației companiei Volkswagen în contextul scandalului emisiilor poluante”

Florina Nănescu (JII), Relevanța comunicării pentru tinerii antreprenori”

Alexandra Ion (JII), Rolul comunicării instituționale într-o universitate publică. Studiu de caz: revista Ovidianum”

Bianca Alina Stănescu (JIII), Rolul comunicării în dinamica organizațională. Studiu de caz: Inditex S.A. Constanța”

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.