Proiectul FDI OIC-SAS 2018: Idei creative de afaceri la Universitatea Ovidius din Constanța

Raluca PETRE

Proiectul de antreprenoriat studențesc implementat de Universitatea Ovidius” din Constanța, OIC-SAS 2018, a adus împreună, în noiembrie, peste 150 de studenți, 20 de cadre universitare și zece mentori în două workshop-uri de generare de idei. Noutatea pe care acest proiect o introduce în UOC este aducerea în aceeași echipă a cadrelor universitare din facultăți diferite și formarea de grupuri de lucru în care se regăsesc studenți din cele 16 facultăți ale instituției, profesori ai UOC și antreprenori din mediul privat în calitate de mentori.

În cadrul workshop-urilor, studenții au fost împărțiți în grupuri de lucru de câte patru-cinci persoane, principiul fiind acela al diversității specializărilor și facultăților din care aceștia provin. Tema a fost generarea de idei creative ce se pot transforma în proiecte antreprenoriale de succes. Evenimentele au fost organizate de către cadrele universitare ale UOC, membre în proiect, iar studenții au fost sprijiniți în formularea ideilor de afaceri de către antreprenori care au acceptat să fie mentori în acest proiect al Universității Ovidius.

Studenții la Jurnalism, aflați la fața locului, au adunat informații și impresii de la participanți.  Cristina Maidanu, studentă a Specializării Jurnalism în anul I, a consemnat mizele acestui demers, formulate de directorul proiectului, lect. univ. dr. Costin Șorici : „Ne propunem să le insuflăm studenților un tip de atitudine antreprenorială orientată spre rezolvarea de probleme și aducerea de valoare în acest domeniu. Proiectul are ca scop să dezvolte abilități antreprenoriale, să identifice și să dezvolte idei ce rezolvă probleme reale din regiune”. Directorul proiectului a detaliat și formatul competiței de idei de afaceri: „Astăzi are loc primul workshop, la care participă zece echipe. Acestea dezvoltă idei, iar la final, în 30 de minute, vor prezenta ideea. La sfârșitul proiectului vor fi premiate trei echipe”.

Mădălina Jacotă, studentă în anul I la Jurnalism, a aflat mai multe de la coordonatoarea proiectului, conf. univ. dr. Raluca Matei de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației. Aceasta a explicat faptul că proiectul se desfășoară pentru a doua oară consecutiv la UOC, el fiind implementat și în 2017. Numărul studenților interesați, care s-au înscris anul acesta, a fost cu aproximativ 40% mai mare față de anul precedent. Raluca Matei își dorește ca studenții implicați să fie deschiși la cele două ateliere de generare a ideilor de afaceri și să participe la cele patru module de unde pot afla despre primii pași în antreprenoriat, modalitatea de a scana ideile, pentru a putea crește probabilitatea de succes, dezvoltarea de produs și comunicare.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

„Interacțiunea între domenii este extraordinară!”

La nivelul echipelor de lucru, Florentina Stanciu, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism, a consemnat ideea de afaceri a unui grup format din studenți la Psihologie, Drept, Afaceri internaționale și Litere. Alexandra, Corina și Cristina au formulat o idee legată de un centru pentru copii cu probleme. Membrii acestei echipe au fost de părere că „interacțiunea între domenii este extrordinară!”.

Snejana Dercaci, studentă în anul I la Jurnalism, a discutat atât cu mentori – cadre universitare, cât și cu o echipă de studenți. Conf. univ. dr. Angela Eliza Micu de la Facultatea de Științe Economice ne-a vorbit despre așteptările sale legate de echipă:  „Îmi doresc foarte mult, în primul rând, ca echipa să fie unită, sudată”. Cât despre proiect, mentorul ne-a spus că și-ar dori  „să se genereze idei practice”. Echipa Aloe’s Family, formată din studenți la Științe Economice și la Farmacie, ne-a împărtășit din ideile membrilor legate de proiect În acest sens, Vadim Lozovanu a declarat: „Vreau să văd cât mai multe idei de afaceri și să aplic măcar una”. În ceea ce o privește, Cristina Lufu a mărturisit: „Am 90% încredere, am foarte multe idei, dar majoritatea sunt luate”. Eden Osman ne-a spus că se simte foarte bine, relaxat. Am mai aflat de la Raluca Andodiresei și Alexandra Ciocea că înseamnă, în opinia lor, munca în echipă: „Probleme de comunicare, deoarece nu ne cunoaștem, dar există, totuși, oportunitatea de a-i cunoaște pe ceilalți”. În privința mentorilor, membrii acestei echipe de studenți au declarat: „Ni s-au părut niște persoane cu experiență, ce au trecut deja prin etapele unei întemeieri de afaceri și cunosc foarte bine acest domeniu, persoane de la care avem ce învăța”.

Cristina Croitoru, studentă în anul I la Jurnalism, a discutat cu echipa de la masa numărul 9. Este vorba despre  Monica Panțuru (Pedagogie, anul I), Diana Trandafir (Drept, anul I), Daniela Ion, (Științe Economice, anul II), Marta Pătrașcu (Pedagogie, anul III) și Isabela Ene (Științe economice, anul II). Ideea de afaceri a acestei echipe este o aplicație pentru oamenii depresivi cu numele Serenity.  Membrele echipei și-au exprimat sentimentele față de proiect: „Este foarte frumos, da, ne plac colegii, sunt ok.” Așteptările sune legate de „dezvoltare personală, cunoașterea unor oameni”.  Membrele echipei de la masa 9 au conchis:  „Da, avem încredere că vom câștiga”.

Marina Luchian, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism, și participantă la competiția de generare de idei creative de afaceri, și-a descris experiența: „Am reușit să descopăr mediul antreprenorial, am reușit să cunosc studenți cu aceleași pasiuni, să lucrez alături de ei și alături de profesioniștii din acest domeniu. Cu ajutorul acestui proiect studenții reușesc să-și dezvolte competențele antreprenoriale, spiritul de echipă și atitudinea față de lumea afacerilor”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.