Ioana BĂRBULICEANU
Ioana IONIȚĂ
Specializarea JURNALISM din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) a găzduit, săptămâna aceasta, un workshop pe tema fake news, cu titlul „ABC-ul dezinformării”, workshop susținut de Expert Forum. Amintim că Expert Forum (EFOR) este unul dintre cele mai importante ONG-uri din România care lucrează pe zona anticorupție, stat de drept, bani publici, monitorizarea alegerilor. Evenimentul a propus studenților jurnaliști, într-un mod dinamic, interactiv, un tool kit privind știrile false sau parțial false. Workshop-ul a fost susținut de Sorin Ioniță de la EFOR, dar alături de el au fost și colegii săi, Cezara Grama și Septimius Pârvu. De menționat este că Expert Forum a organizat acest atelier și în Republica Moldova, una dintre țările expuse masiv la fake news.
Alături de cei aproape 30 de studenți ai Specializării Jurnalism au fost lect. univ. dr. Mariana Tocia, lect. univ. dr. Ada Codău, asist. drd. Valentin Vanghelescu și drd. Adelina Tocitu. Studenții jurnaliști au dezbătut, în contextul workshop-ului, cu reprezentanții EFOR, pe marginea știrilor false, a impactului pe care aceastea îl pot avea asupra democrațiilor. Cum pot fi identificate știrile false, ce efect au ele asupra cetățenilor și cum se poate construi un instrument de combatere a dezinformării – sunt doar câteva aspecte aduse în discuție. Totodată, studenții de la Jurnalism au avut ocazia ca, printr-un joc disponibil la getbadnews.com și realizat de un grup de olandezi, să intre în pielea unui „troll”, mai exact, să creeze un profil fals prin care să adune cât mai mulți urmăritori. Scopul acestui exercițiu online a fost ca studenții să înțeleagă mai bine în ce constă răspândirea știrilor false, punându-se în locul minții creatoare, raportând popularitatea la credibilitate. Jocul este disponibil în limba engleză și abordează probleme globale sau cu specific american, însă EFOR lucrează la o variantă în limba română, care să abordeze probleme naționale, pentru ca jocul să poată fi accesibil oricărui cetățean român, spre o mai bună conceptualizare a dezinformării prin mass-media.
În aceeași ordine de idei, în cadrul atelierului EFOR studenții jurnaliști au înțeles mai bine ce presupun mecanismele manipulării și cum funcționează ele, dar și ce înseamnă așa-numita strategie whatabout, o veritabilă strategie de propagandă sovietică la care însă apelează, și astăzi, atât politicienii, cât și trusturi media internaționale. De asemenea, tinerii au aflat și care sunt strategiile la care apelează trolii și anume: diversiunea, enervarea audienței și polarizarea unei dezbateri.
În ceea ce privește lupta împotriva știrilor false, Sorin Ioniță, expert în politici publice și dezvoltare locală, a declarat că o soluție este moderarea de conținut și că, din acest punct de vedere, Germania este una dintre țările care monitorizează extrem de atent problema. Pe de altă parte, Ioniță a admis faptul că granița dintre moderarea de conținut și tentativele de cenzură este extrem de subțire și, tocmai de aceea, foarte riscantă, în sensul în care poate reprezenta un prejudiciu periculos pentru libertatea de exprimare.
Nu în ultimul rând, Sorin Ioniță consideră că, pentru informare, există o migrare către rețelele de socializare, în special la generațiile tinere. Din acest motiv, expunerea la dezinformare este mai mare, pentru că rețelele sociale sunt, uneori, mai mult organe de „trolling” decât de informare, promovând anumite interese ascunse. În acest sens, Ioniță i-a sfătuit pe studenți să ia în considerare cum va arăta jurnalismul peste zece ani și să construiască un model de business în domeniu.
Foto: Cristina CROITORU şi Expert Forum