„Ovidius Park” a prins rădăcini în campusul UOC. Studenți și profesori ai Specializării Jurnalism s-au alăturat acțiunii de plantare Constanța Restart

Ioana IONIȚĂ

Sorin ȘTEFĂNESCU

Studenți și profesori ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius” din Constanța (UOC) s-au alăturat, la finalul săptămânii trecute, acțiunii de plantare ce a avut loc în campusul UOC, acțiune inițiată de Asociația Constanța Restart, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius”. Plantarea a 200 de arbori reprezintă prima etapă din proiectul Ovidius Park”, proiect care, la rândul său, face parte dintr-un demers mai amplu, anume proiectul Copacii au nevoie de oameni. Oamenii au nevoie de copaci”, inițiat de avocatul Cătălin Filișan. Ceea ce își propun Constanța Restart și UOC este finalizarea, în mai puțin de un an, a celui mai nou parc din oraș.

Această prezentare necesită JavaScript.

Evenimentul a fost un real succes, reușind să aducă împreună peste 1.500 de voluntari, printre care studenți și profesori ai UOC, membri ai Asociației Constanța Restart, jandarmi, copii din centrele de plasament și, în principiu, constănțeni preocupați de dispariția spațiilor verzi din oraș. Astfel, în fața corpului B în care funcționează Facultatea de Medicină din cadrul UOC, pe terenul în suprafață de aproximativ 1,2 hectare au fost plantați 200 de copaci.

Acțiunea a început cu un scurt instructaj al voluntarilor cu privire la procedurile de plantare,  urmat de plantarea propriu-zisă și montarea tutorilor. Toate cele 200 de gropi fuseseră deja săpate, dar echipele de voluntari le-au pregătit pentru plantare prin adăugarea de pământ negru și prin udarea acestuia. Din cisternele aflate la fața locului s-au alocat în jur de 50 de litri pentru fiecare copac plantat. Parcul este înconjurat de 116 tei, iar în centru se află un stejar roșu. De asemenea, au fost plantați și cedri, mesteceni, prunus pisardi și thuya. La finalul plantării a început procesul pentru realizarea sistemului de irigare automată, sistem conceput de Gabriel Angelescu.

Prorectorul Universității „Ovidius”, lect. univ. dr. Alexandru Bobe, membru voluntar la acțiunea de sâmbătă, a declarat: Universitatea Ovidius are plăcerea, astăzi, de a primi în sânul ei Asociaţia Constanţa Restart, care se ocupă de aproape un an de plantarea și întreţinerea copacilor în zone în care poate piciorul românesc nu s-a gândit sa facă chestiunea aceasta. După cum vedeţi, lumea este bucuroasă cu toate ca vântul s-a înteţit, dar aceste lucruri (n. r. copacii) vor rămâne şi cu siguranţă peste mai puţin de un an ne vom plimba cu plăcere pe aici, cu copiii, cu bătrânii, cu toată lumea care doreşte să fie aproape, nu doar de instituția UOC, ci şi de un loc cu aer“, a declarat prorectorul UOC pentru revista „Ovidianum”.

Este, cred, unicul proiect de acest gen din țară”

Tot proiectul de azi se numeşte «Ovidius Park» sau «Parcul cu tei». Este organizat de Asociaţia Constanța Restart împreună cu Universitatea  «Ovidius» din Constanţa. Am plantat 200 de copaci împreună cu toţi voluntarii, cu toţi constănţenii care s-au prezentat astăzi. Este, cred,  unicul proiect de acest gen din ţară, ca pe o suprafaţă atât de mare să se realizeze un parc exclusiv cu fonduri private, din sponsorizări si donaţii”, a declarat Cătălin Filișan, liderul Asociației Constanța Restart.

Amintim că Asociația Constanța Restart și-a început activitatea în 2016, iar până acum a finalizat 15 acțiuni prin intermediul cărora au fost plantați aproximativ 300 de copaci și montați aproximativ 900 de tutori.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.