Lucia Roznov, absolventă a Specializãrii Jurnalism, promoţia 2015-2018, Asistent coordonator proiecte – Freedom House România

A trecut un an de când capitolul „Jurnalism Ovidius” s-a încheiat pentru mine. Și un an de când mă întrebam de unde va începe următorul și cum îl voi scrie (deși, la ultima parte nu aș fi avut cum să am probleme după trei ani la JuOC). După toate „luptele” pe repede-nainte cu provocările create de examene, de licență și de admiterile la master, care nu îmi lăsau nici măcar o clipă de respiro, m-am trezit într-o dimineață de octombrie într-un alt oraș, la o altă universitate la care îmi propusesem să ajung după terminarea facultății: Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (FSAS), master Grupuri de Risc și Servicii Sociale de Suport.

O întrebare pe care o primesc foarte des: de ce un master în alt domeniu? În primul rând, pentru că Științele sociale reprezintă o altă pasiune pe care o am încă de când eram în liceu, pasiune pe care am explorat-o puțin la cursul de Sociologie din cadrul Specializării Jurnalism a Universității „Ovidius” și pe care am dorit să o aprofundez la FSAS, cea mai mare instituție de învățământ de profil din țară. În al doilea rând, fiindcă tot ceea ce am învățaț în cei trei ani de licență la JuOC a fost mai mult decât suficient pentru a mă pregăti în viitorul meu parcurs profesional.

Odată cu noile cursuri de master am început și un nou job în domeniul publicității, pentru că am vrut să încerc și această ramură a Științelor comunicării. Această experiență mi-a adus opt luni de concepte noi, de idei inovatoare în domeniu și de oameni faini, cu o gândire out-of-the-box și foarte pricepuți în ceea ce fac, de la care am avut multe de învățat, la Fullscreen Digital. Dar în tot acest timp simțeam că ceva îmi lipsește. Și chiar dacă munca de aici era creativă și nu aveam timp să mă plictisesc, nu simțeam că domeniul publicității este „chemarea” mea și nici nu mă vedeam lucrând aici pentru totdeauna.

Presiunea pusă pe studenți după absolvire în legătură cu ce carieră vor avea în viitorul apropiat este destul de mare și, uneori, chiar foarte stresantă, mai ales atunci când vine din partea părinților sau al apropiaților. Într-o lume utopică, tinerii care abia ies de pe băncile facultății ar trebui să știe exact ce direcție va lua viața lor într-un timp extrem de scurt de la absolvire. Pe lângă asta, primele preocupări ale celor din jur sunt să afle cu ce te ocupi și ce realizări mărețe ai, nu ce faci sau cum te mai simți. De aceea consider că e important ca din timpul studenției să ai cât mai multe experiențe posibile și să încerci orice te pasionează, ca în final să știi ce îți place și ce vrei să faci cu adevărat. Vrei să îți încerci talentul la scris? Revista „Ovidianum” și blogul specializării reprezintă un început bun. De asemenea, ai și posibilitatea de a face practică la o publicație locală. Vrei să îți auzi vocea la radio? Atunci practica la Radio Constanța e alegerea perfectă. Te interesează partea de relații publice? Poți începe într-un ONG studențesc. Orice organizație are un departament de comunicare ce te așteaptă pe tine să pui în practică tot ce ai învățat la cursuri. Oportunitățile sunt peste tot, tu alegi cum să-ți construiești viitorul!

Cât despre mine, ei bine, pot spune că am revenit la adevărata mea pasiune: munca în ONG-uri. Dar nu orice ONG, ci Freedom House România. Când îmi amintesc că discutam la facultate despre proiecte precum „Tânărul Jurnalist al Anului”, „Bursele Europene pentru Jurnaliști” sau „Inițiativa pentru o Justiție Curată”, mi se pare incredibil că acum pot lua și eu parte la organizarea unor astfel de proiecte. Freedom House a fost dintotdeauna un reper de profesionalism și excelență pentru mine, așa că faptul că lucrez acum aici e ca un vis devenit realitate. Aici e locul în care timpul se oprește în loc pentru mine și nici nu îmi dau seama că rămân, uneori, ore bune peste program, locul din care plec, la final de zi, încărcată cu energie pozitivă.

Dar nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă nu aș fi ales Jurnalism Ovidius. Am auzit de la mulți oameni replica-clișeu: „Liceul este cea mai frumoasă perioadă din viață”. În cazul meu, este facultatea. Și dacă ar trebui să aleg o perioadă din viața mea pe care să o retrăiesc la nesfârșit, atunci aș alege cei trei ani de la JuOC, pe care nu i-aș schimba pentru nimic în lume. Jurnalism Ovidius a avut o influență mare asupra procesului meu de formare profesională, cu profesori care mi-au deschis ochii asupra elementelor teoretice cu aplicabilitate în orice carieră din domeniul Științelor comunicării.

Și, cel mai important, Specializarea Jurnalism a fost cea care mi-a dat încredere în mine. Pentru că în momentul în care te înscrii aici, nu devii doar un alt student al cărui dosar ajunge prin cine știe ce raft dintr-o sală oarecare peste care se va așeza praful. La JuOC, dosarul tău de înscriere reprezintă biletul către cariera pe care ai visat-o.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.