„E loc pentru toată lumea. Experiența nu v-o ia nimeni. Toate lucrurile acumulate în timp mi-au fost de folos când am ajuns la TVR”

Andreea CHIȚU

            Specializarea Jurnalism – Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) a organizat, la finalul săptămânii trecute, o nouă întâlnire în cadrul seriei de întâlniri „Conversații formative”, prima din acest an. Evenimentul a avut-o ca invitată pe Ana Maria Stancu, jurnalist corespondent TVR pentru județele Constanța și Tulcea, absolventă a Specializării Jurnalism în anul 2012. Întâlnirea a avut loc în mediul online, pe platforma Microsoft Teams, și la ea au participat profesori ai specializării – lect. univ. dr. Mariana Bafană, lect. univ. dr. Ada Codău, dr. Valentin Vanghelescu și lect. univ. dr. Costel Coroban -, studenți din anii I, II și III ai Specializării Jurnalism, precum și masteranzi din anii I și II de la programul de master Relații publice și dezvoltare interculturală.

            Ana Maria Stancu a vorbit, în contextul „Conversațiilor formative”, unde a fost prezentă pentru a doua oară, despre acoperirea mediatică a unor evenimente locale negative care au avut loc, în ultimul an, în județul Constanța, evenimente precum incendiul de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța, incendiul de la blocul situat pe Strada Nicolae Grindeanu din Constanța și explozia de la Rafinăria Petromidia. De asemenea, corespondentul TVR le-a explicat studenților în domeniul Științe ale comunicării importanța unei documentări corecte, obiective și complete pentru un jurnalist și, nu în ultimul rând, le-a vorbit despre sacrificiile pe care le presupune o carieră în mass-media.

            În ceea ce privește evenimentele locale menționate, Ana Maria Stancu a subliniat caracterul impredictibil al acestora și, în această ordine de idei, a vorbit despre cât de important este pentru un jurnalist să aibă prezență de spirit, să ia decizii sub presiune, să știe să se orienteze într-un timp extrem de scurt în sensul identificării informațiilor de care are nevoie: pe cine sună? La ce instituții? La ce factori cu putere de decizie? Ce întrebări pune? Absolventa Specializării Jurnalism a ținut să precizeze că este recomandat ca, atunci când nu are informații exacte, jurnalistul să nu avanseze, pe un post de televiziune, date care nu sunt certe. Este mai bine să comunice doar informațiile pe care le deține până la momentul unui live și să revină, ulterior, cu informațiile complete, dacă a intrat în posesia lor. „E foarte important felul cum ne colectăm informațiile. E important să știi unde să cauți, astfel încât informația să fie verifică”, a atras atenția corespondentul  TVR. Nu mai puțin important, jurnalista a declarat că aspecte precum cât combustibil sau câtă baterie la telefon are echipa corespondentului de televiziune nu sunt deloc de neglijat în cazul unor evenimente imprevizibile.

            Jurnalista le-a povestit celor prezenți la eveniment, studenți, masteranzi și profesori, despre câteva dintre momentele prin care a trecut la evenimentele amintite. Spre exemplu, în noaptea incendiului de la blocul de pe strada Nicolae Grindeanu din municipiul Constanța, Ana Maria se afla, alături de colegul său operator, pe una dintre laturile imobilului, acolo unde vedea ambulanțele și autospecialele pompierilor acționând. Din instinct, jurnalista a crezut că este mai bine dacă ar ocoli blocul, pentru a lua mai bine pulsul evenimentului. Așa a constatat că de cealaltă parte a imobilului acțiunea de salvare era în plină desfășurare. Tot atunci, a povestit Ana Maria Stancu, la blocul din Nicolae Grindeanu a mai izbucnit un incendiu, moment în care corespondentul TVR a crezut că totul se va termina cu o tragedie de proporții. Nicio persoană nu a murit în acest incendiu, peste 150 fiind salvate de pompieri.

„Ne autoeducăm să nu ne rămână în memorie, de la o zi la alta, momentele grele”

Ana Maria Stancu nu s-a sfiit să vorbească despre sacrificiile și despre momentele emoționante, chiar dificile pe care le implică meseria de jurnalist. Astfel, corespondentul TVR a declarat: „Sacrifici destul de multe lucruri când te apuci de meseria asta. Sacrifici sărbătorile. Prieteni de-ai tăi te sună cu videocall de pe Valea Prahovei și tu ești la un incendiu. Trebuie să ne dăm seama dacă putem duce un astfel stil de viață”.

În ceea ce privește momentele grele, Ana Maria Stancu a explicat că, spre deosebire de psihologi, de terapeuți, care sunt obișnuiți să nu ia asupra lor problemele, traumele pacienților pe care îi tratează, jurnaliștii nu au o pregătire profesională în acest sens, fapt pentru care sunt nevoiți să se autoeduce pe parcurs. „Sunt momente grele, emoționante. Există momente în care afli despre oameni care și-au pierdut viața. Ne autoeducăm să nu ne rămână în memorie, de la o zi la alta, momentele grele”, a mărturisit corespondentul TVR.

Corespondentul TVR pentru județele Constanța și Tulcea a avut și câteva sfaturi pentru viitorii jurnaliști. În acest sens, Ana Maria Stancu le-a spus cât este de importantă practica de specialitate, din timpul anilor de studiu, dar și experiența acumulată de-a lungul timpului, în domeniu, dacă există o reală disponibilitate de a învăța și de a evolua. Ana Maria Stancu a făcut practică, în anii de studenție, la Radio Neptun. După ce a absolvit, a lucrat ca reporter la televiziunile locale Litoral TV și Neptun TV. De cinci ani, este corespondentul Televiziune Române. „E loc pentru toată lumea. Experiența nu v-o ia nimeni. Toate lucrurile acumulate în timp mi-au fost de folos când am ajuns la TVR”, a mărturisit jurnalista.

Ana Maria Stancu a mai povestit și că, atunci când i se cer recomandări de către trusturi de presă care caută să angajeze jurnaliști, ea îi sfătuiește să îi abordeze pe studenții și, mai ales, pe absolvenții de Științe ale comunicării, pentru că „e mai ușor să formezi un jurnalist, decât să corectezi”.

„În ultimii ani, am întâlnit oameni în instituțiile publice care chiar știu să facă relații publice. Sunt foști jurnaliști.”

Întrebată ce așteptări are, în calitatea sa de jurnalist, de la un specialist în relații publice, corespondentul TVR a afirmat: „Trebuie să aibă un canal de comunicare cu mai mulți jurnaliști, pe care să îl putem cu toții accesa, în timp real. De la un relaționist bun mă aștept să răspundă repede (n. r. apelurilor și întrebărilor jurnaliștilor) și să aibă chiar el disponibilitatea de a intra în direct, la televiziuni”. Ana Maria Stancu a ținut să precizeze că, pentru a stabili și, ulterior, a gestiona o bună relație cu un purtător de cuvânt, bunul simț al jurnalistului cântărește enorm. „Surprinzător, în ultimii ani, am întâlnit oameni în instituțiile publice care chiar știu să facă relații publice. Sunt foști jurnaliști”, a declarat corespondentul TVR.

Evenimentul de vineri este primul dintr-o serie de întâlniri pe care echipa de la Științele comunicării din cadrul UOC le organizează pentru studenții și masteranzii săi.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.