Am fost la prima ediție a workshop-uluide jurnalism de business și finanțe, susținut de Rațiu Forum

Anastasia APOSTU

În cursul săptămânii trecute, în calitate de studentă la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța am participat la prima ediție a workshop-uluide jurnalism de business și finanțe, susținut de Rațiu Forum, un parteneriat între LSE IDEAS, London School of Economics și Fundația Rațiu, în colaborare cu Ambasada Marii Britanii din București. Evenimentul s-a desfășurat la Turda și a reunit 11 participanți, unii dintre aceștia debutanți, alții, cu experiență. Invitații acestui workshop au fost Graham Watts, consultant media independent, formator și editor, John Lloyd, redactor colaborator la Financial Times și David Edmondson, consilier politic și economic la Ambasada Marii Britanii din București. La evenimentul de la Turda a fost prezent și Nicolae Rațiu, fiul omului politic Ion Rațiu. Nicolae Rațiu este președintele Centrului Rațiu pentru Democrație.

Workshop-ul a fost condus de Graham Watts, unul dintre fondatorii revistei Financial Times, în 2003 și, de asemenea, fost redactor la biroul de știri al acestei publicații, cu responsabilitatea acoperirii subiectelor economice, comerciale și de politică globală, timp de 17 ani. În prima zi de workshop, acesta le-a vorbit participanților la eveniment despre începuturile sale în carieră, despre importanța jurnalismului financiar, dar și despre modurile de practicare a acestuia: „Voi trebuie să fiți profesioniști în jurnalism, nu în business”, a atras atenția Watts.

„Nu se numește «jurnalism» dacă doar pui termeni din legislație în articol. Trebuie să dai niște explicații, pentru ca toată lumea să înțeleagă, să fie clar pentru toate vârstele”

În cele trei zile în care s-a desfășurat evenimentul, Graham Watts și cei prezenți au făcut o analiză a presei din România, abordând mai multe subiecte și situații, de la tipurile de conținut din presa scrisă, din online, radio și TV, la relațiile dintre presă, politică și mediul economic. „Datele pot fi interpretate într-un milion de feluri. Trebuie să avem noțiunea numerelor și să știm ce înseamnă”, a declarat Watts. În aceeași ordine de idei, participanții la workshop au discutat și despre tehnicile de redactare a știrilor și a analizelor de presă pe teme economice, precum și despre scrierea materialelor de presă în limba engleză. „Nu se numește «jurnalism» dacă doar pui termeni din legislație în articol. Trebuie să dai niște explicații, pentru ca toată lumea să înțeleagă, să fie clar pentru toate vârstele”, a declarat Graham Watts.

Am fost plăcut surprinsă să mă număr printre cei selectați să ia parte la acest workshop, mai ales având în vedere faptul că am fost doar trei studenți, iar dintre aceștia eu am fost singura în anul I. Mi-a făcut plăcere să ascult și să învăț de la acești jurnaliști cu experiență. Le sunt recunoscătoare profesoarelor mele pentru că m-au încurajat să mă înscriu la eveniment. Cu siguranță că aceste evenimente te ajută în dezvoltarea profesională, dar și cea personală.

Credit foto: Luca Sebastian-Vasile

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.