Tendinţe şi provocări actuale în comunicare, prin ochii viitorilor jurnaliști

Andreea ILIE
Silvia CHIŢU

Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” a organizat, şi în acest an, în luna mai, o nouă ediţie a Sesiunii de Comunicări Științifice pentru studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Şi de data aceasta, studenţii Specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere au elaborat o serie de lucrări pe tematici privind domeniul mass-media, lucrări legate de ceea ce înseamnă şi ce presupune comunicarea în societatea contemporană, toate grupate sub titulatura „Tendinţe şi provocări actuale în jurnalism şi comunicare”. 40 de studenţi s-au întrecut, sub coordonarea profesorilor specializării, în a dezbate, a problematiza teme de actualitate, teme care, aşa cum am putut constatat, au dat naştere şi unor divergenţe de opinie. Atmosfera a fost cea a unui talk-show autentic, departe însă de tabloidizarea practicată azi de unele trusturi de presă. Mizele au fost adevărul şi calitatea actelor de comunicare, precum şi provocările discursului media contemporan.

sesiune de comunicari stiintifice 1.jpgSesiunea studenţilor Specializării Jurnalism a fost organizată pe patru secţiuni: secțiunea „Comunicare în societățile de criză”, coordonată de prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, secțiunea „Identitatea și memoria culturală în presa regională”, condusă de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, secțiunea „Problematici ale discursului media”, coordonată de lect. univ. dr. Mariana Tocia și asist. univ. drd. Alexandra Codău şi, nu în cele din urmă, secţiunea „Strategii de marketing universitar și rețele de cunoaștere”, coordonată de asist. univ. drd. Alexandra Codău și asist. univ. drd. Valentin Vanghelescu.

În cadrul primei secțiuni au fost abordate teme de cercetare precum: „Imaginea satului dobrogean în presa regională. Repere monografice – comuna Topalu”, prezentată de Georgeta Ștefan, „Brandul orașului Constanța prin vizorul presei regionale”, scrisă de Patricia Chioaru, „Forme asociative ale jurnalismului din Dobrogea”, semnată de Andrei Pașalică, „Nicolae Iorga și presa dobrogeană”, prezentată de Mădălina Moșoianu, „Portretul unui ziarist: Constantin Sarry”, semnat de Alexandru Vlădescu.

Efectele discursului media actual asupra societăţii. Traume colective şi mişcări sociale

Fără îndoială, această sesiune de comunicări a dat ocazia studenţilor să demonstreze în ce măsură au reuşit, în anii de facultate, să-şi dezvolte gândirea critică. A luat naştere astfel un nucleu bogat de discuţii, dezbateri pe marginea problematicilor discursului media actual.
Secțiunea „Comunicarea în societățile de criză, coordonată de prof. univ. Ana Maria Munteanu, a fost deschisă de către Tora Apetrii, studentă în anul III, cu lucrarea „Criză și comunicare – Trauma colectivă, mișcări sociale și impact psihologic la nivelul comunității”. Sesiunea a continuat cu prezentarea lucrărilor „Economia culturală, globală, construcția identității online și mesajele virale”, de Raluca Ciurcă, „Mobilizarea online în campaniile de protecție a pădurilor”, de Raluca Mihăila, „Mediatizarea refugiaților în presa europeană și națională”, de Mădălina Ioana, „Simularea unei crize globale în cadrul unui workshop bazat pe jocurile de rol și materialul jurnalistic”, de Claudia Stoica și „Tendințe în industria muzicală – industria muzicală între (de)resacralizare”, de Ana Lupu.

sesiune de comunicari stiintifice 2În cadrul secţiunii „Strategii de marketing universitar și rețele de cunoaștere”, au fost prezentate o serie de lucrări elaborate de către studenții din anul I ai Specializării Jurnalism: „Animația și ilustrația în strategiile de marketing universitar” – Alina Iordan și Lucia Roznov, „De la biblioteca din Babel, la biblioteca virtuală” – Andreea Vlăduț şi Cristina Cozmenco, „Rețele de cunoaștere – strategii, oportunități și efecte” – prezentată de Kamer Bratu şi Silvia Chițu, „Dezvoltarea și implementarea strategiei pentru studenții străini și rezidenți în percepția studenților de la Facultatea de Medicină” – Stela Mazuru. Totodată, viitorii jurnalişti au abordat teme ce ţin de comunicarea inter-culturală, precum „Cunoașterea culturii celuilalt – o premisă a dialogului cu studenții străini din UOC”, semnată de Alina Iordan. „Consilierea din perspectiva știintelor comunicări și Programul «A doua şansă» de integrare socială a foștilor deținuți”, a fost, de asemenea, titlul unei comunicări prezentate în cadrul acestei sesiuni de comunicări ştiinţitice, şi poartă semnătura Alinei Stănescu, a Danielei Marin și a Andreei Ilie.

Despre audienţe şi manipulare în mass-media

În cea de-a patra secţiune, „Problematici ale discursului media”, desfășurată sub coordonarea lect. univ. dr. Mariana Tocia și asist. univ. drd Alexandra Codău, și-au prezentat cercetările studenții: Elena Buzincu – „Mituri și stereotipuri în comunicarea publicitară”, Nicoleta Pandalea – „Strategii de persuasiune în discursul politic tehnocrat”, Cristina Țurcan – „Limbajul modei și repezentarea iconului feminin”, Roxana Vlădescu – „Libertatea de exprimare și limitele ei în mass-media”, Stela Mazuru – „Între manipularea audiențelor și accesul la realitate prin informare obiectivă. Cazul Antenele vs. ANAF”, Loredana Călugăru – „Aspecte ale mediatizarii unui eveniment cu un număr mare de victime. Cazul Colectiv – Pluriperspectivism în reconstrucția de realitate”, Mădălina Stângă – „Demersul jurnalistic ca acțiune de schimbare a cadrului legal al alegerilor locale”.

Galerie foto | Sesiunea de comunicări științifice a studenților – Tendinţe şi provocări actuale în comunicare

Articol publicat în Revista Ovidianum, nr. 3

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.