Despre antreprenoriatul smart: Innovation Labs 2016 și-a desemnat câștigătorii

Drd. Adelina TOCITU

Cea de-a patra ediție Innovation Labs si-a desemnat câștigătorii pe 26 mai în sala Atrium a Bibliotecii Naționale din București. Innovation Labs este un  program de mentorat și dezvoltare de start-up-uri pentru tinerii pasionați de antreprenoriat, tehnologie și inovație organizat de Tech Lounge, Simplon, Fundația Comunitară Sibiu și BanatIT cu sprijinul Orange, Carrefour, The Romanian-American Foundation și al partenerilor: Microsoft, IXIA, Bloomberg, Intel Software, Adobe, Electronic Arts, Cisco Romania, Cyberint, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), împreună cu partenerii academici: Universitatea POLITEHNICĂ din București, Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnică Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara.

În 2016, la Innovation Labs, s-au înscris peste 350 de tineri din București, Cluj, Sibiu și Timișoara. În urma selecției realizate de juriul specializat, au rămas doar echipele capabile să ofere inovație și soluții alternative care să răspundă nevoilor viitorilor utilizatori. În cadrul perioadei de mentorat de trei luni asigurată de specialiști din domeniul IT şi din ecosistemul anterprenorial,un număr mare de prototipuri au fost îmbunătățite, astfel încât să se tranforme în soluții viabile și practice.

Demo Day este un punct de pornire și vă poate convinge să profitați  de oportunități și de importanța procesului inovativ în sine “, a spus adjunctul șefului misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii la București, domnul Dean Thompson. Acesta a mărturisit că sprijină politica de antreprenoriat din România prin dezvoltarea unor programe – precum Innovation Labs -, care contribuie în mod substanţial la viitorul economic al țării noastre. Totodată, a menționat că este impresionat de acest proces de inovație, de proiectele pregătite și de maniera în care s-au desfășurat sesiunile de training. Evenimentul, a fost prezentat de Diana Olar, mentor Innovation Labs și Managing Director la The Publisher Agency și Andrei Pitiș, fondator Vector Watch și co-fondator Innovations Labs. Echipele au avut la dispoziție două minute pentru prezentarea pitch-urilor și alte două pentru a răspunde întrebărilor venite din partea juriului. Au fost acordate premii pentru fiecare dintre sectiunile Innovation Labs.

13313927_1044472908982616_876019869_o

Premiul Best Health&Lifestyle a fost acordat uRADMonitor, un dispozitiv care detectează urmele de poluare din mediul înconjutăror și posibilele radiații. Premiul Best „Cybersecurity a fost atribuit M4Security, o idee simplă de protejare a datelor care poate fi pusă în aplicare cu ajutorul unei căști bluetooth. Este un dispozitiv folosit de utilizator în timpul convorbiri, permiţând securizarea acesteia. Premiul Best „Retail a fost câștigat de echipa care a prezentat Squired, o aplicație care le oferă consumatorilor posibilitatea de a face rezervări prin intermediul unei hărți online. Cu ajutorul acestei platforme poate fi evaluată și calitatea serviciilor, dându-le clienților posibilitatea unei experiențe inedite. Premiul Best „Agriculture a fost câștigat de Hive Inspector, un dispozitiv inteligent care monitorizează viața albinelor, oferind date importante despre modul de viață al acestora. Aceste informații pot fi folosite de apicultori și micii producători în vederea îmbunătățirii calității produsului și a producției. Premiul Best „Pitch“ a fost oferit echipei Trust, o platformă online care le permite micilor fermieri să se unească și să formeze asociații prin intermediul cărora să-și vândă produsele către hipermarketuri. Premiul Best „Product“ a fost câștigat de Enty, un dispozitiv pe care medicii îl pot folosi și cu ajutorul căruia pot stabili un diagnostic pentru problemele ORL. Se adresează persoanelor care lucrează la înălțime, cum ar fi cățărătorii, piloții sau excursioniștii. Premiul Best „Business“ a revenit Serafim, un soft care permite monitorizarea culturilor cu ajutorul dronelor.

13313916_1044472822315958_2002466612_o

Universitatea Ovidius, Specializarea Jurnalism, la Innovation Labs. Demo Day.

Legătura dintre Innovation Labs. Demo Day  și Universitatea „Ovidius“ s-a realizat prin Daniel Mărculescu, fost student al specializării Jurnalism, în prezent, managing partner, director de inovație și strategie în cadrul companiei Fullscreen Digital, o companie care a luat ființă după câştigarea premiului Best Business la Innovation Labs.

Footprints livrează analiza traficului făcut de oameni prin intermediul terminalelor mobile ce emit semnale Wi-Fi. Produsul nostru se adresează celor care dețin și gestionează spații mari de retail, cum sunt shopping mall-urile. Am câștigat cu acest produs premiul  Best Business, la  prima ediție Innovation Labs și acum avem compania care se numeste Fullscreen Digital. Produsul a avut și are succes, motiv pentru care am reușit să încheiem un parteneriat comercial cu Orange România ce se extinde acum în Europa“ a declarat Mărculescu.

Dan Mărculescu a mai adăugat că alegerea Universității „Ovidius”, Specializarea Jurnalism pentru continuarea studiilor a fost o alegere firească.  „Am fost întotdeauna interesat de știinta din spatele artei și a comunicării, și recunosc faptul că nu am înțeles niciodată separarea dintre Uman și Real pe care, acum, o pun pe seama industrializării. Societatea informațională nu face distincția între cele două și, în aceste condiții, jurnalismul a reprezentat opțiunea de a utiliza comunicarea pentru a explora diferitele fațete ale informației.

După terminarea studiilor la Universitatea „Ovidius”, Specializarea Jurnalism, Dan Mărculescu a urmat o perioadă de călătorii în Statele Unite ale Americii și în Europa, timp în care s-a specializat și a acumulat experiență. Primii pași spre antreprnoriat i-a făcut în Irlanda, iar în cadrul companiei eightywenty a învățat să creeze linii de business (strategy, data & consumer insights), motorul componentei de Business Development. „Această linie a reprezentat un pion competitiv pe piața din Irlanda și a adus companiei un număr relativ mare de clienți ce dețin branduri de renume regional sau global. Succesul a adus compania Eightytwenty în vizorul grupului Havas Worldwide care era interesat de atragerea specialiștilor în tehnologii și digital marketing. Înțelegerea a fost încheiată pe 5 ani și ne-a dat posibilitatea să mărim departamentul creat și să putem livra servicii de strategie în tot grupul Havas. Am ajuns un fel de butic de strategie și tehnologii creative. Cel mai vizibil proiect a fost făcut cu Kofi Annan Foundation și a ajuns să fie featured la Google în Statele Unite. In plus, am făcut parte dintr-un grup de experți ce activau regional în vederea analizării și identificării oportunităților de inovație și achiziție de noi companii în cadrul grupului Havas.

În prezent, compania în care lucrează Mărculescu, Fullscreen Digital, colaborează cu alte trei firme mari din România, scopul fiind digitalizarea asseturilor de marketing. Investește activ în produse inovatoare prin testarea unor proiecte care necesită validare comercială: sunt sau nu sunt actractive, performante și profitabile. Interesul pentru specializarea în sisteme, metodologii de inovație și tehnologii creative este activ și este de părere că România trebuie să își descopere spiritul antreprenorial și simtul profitului prin inovație, în loc să se preocupe de formarea forței de muncă pentru multinaționale.

13323879_1044472838982623_1325245236_o

La ediția din 2016 a Innovation Labs, Specializarea Jurnalism a UOC a fost invitată să ia parte la Demo Day (prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, drd. Adelina Tocitu, drd. Valentin Vanghelescu precum și două studente din anul I, Alina Iordan și Kamer Bratu).

Alina Iordan: „Innovation Labs a reprezentat o oportunitate de a cunoaște oameni din cât mai multe domenii. Am avut plăcerea să particip la expunerea conceptelor mai multor persoane, diferite din foarte multe puncte de vedere, dar legate de același țel – inovarea sistemului social în care trăim. A fost o experiență de neuitat, am cunoscut oameni cu vise şi așteptări mărețe de la viitor şi chiar dacă nu a fost posibil ca toți cei prezenți să câştige sunt convinsă că nu vor renunța la ideile lor inovatoare şi pe parcurs vor ajunge să perfecționeze fiecare detaliu.

Kamer Bratu:„Innovation Labs a fost o experiență antrenantă, deoarece am avut ocazia să interacționez cu participanții și astfel am realizat un schimb de idei benefice. Mă bucur că am avut ocazia să particip la acest workshop, iar pe viitor îmi doresc să revin cu propria mea echipă și cu idei pertinente“.

Sursă foto: Alina IORDAN

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.