Ada CODĂU
Creativitate, participare, inovaţie. Strategii de comunicare, design, tehnologie. Sunt doar câteva dintre aspectele discutate, astăzi după amiază, la Specializarea Jurnalism a Facultăţii de Litere, în cadrul unui workshop la care au participat studenţi, masteranzi, cadre didactice şi Dan Mărculescu, absolvent, în 2006, al specializării şi, totodată, moderator al evenimentului. Mărculescu este co-fondator al Fullscreen Digital şi director de strategie şi inovare al companiei. Fullscreen Digital se ocupă cu tehnologii digitale de analiză şi augmentare a experienţei de consum în lumea reală. Despre ceea ce înseamnă acest workshop şi ce presupun aceste conversaţii formative pentru Specializarea Jurnalism, Dan Mărculescu a declarat: „Intenţia este aceea de a le arăta studenţilor de la Jurnalism că piaţa are nevoie de oameni care să comunice, care să gândească creativ şi care să exploreze aspecte ce ţin de noile forme media şi pe care noile tehnologii le pot dezvolta, pentru că în momentul acesta formele tradiţionale îşi pierd din relevanţă, în măsura în care canalele de digital dau voce altor surse de conţinut. Iar jurnaliştii trebuie să aibă şansa de a învăţa şi de a se adapta la noile surse tehnologice şi, apoi, să reaşeze calitatea informaţiei şi a comunicării”. Totodată, acesta a menţionat că „jurnalismul tradiţional spunea, de exemplu, că trebuie să găseşti trei surse pentru o informaţie, că trebuie să mergi afară, pe teren, ca să explorezi. Ce spune noul conţinut este că îţi poţi face predocumentarea înainte de a ieşi din birou, poţi consulta nişte surse care sunt conectate în timp real la interesele reale şi la simptomele unor audienţe căroria vrei să le comunici. Adică poţi face cercetare în timp real, poţi analiza conversaţii, poţi afla ce fel de oameni se pretează la subiectul pe care vrei să-l abordezi şi apoi mergi mai departe să validezi prin cercetare”.
Studenţii Specializării Jurnalism se declară încântaţi de aceste conversaţii formative pentru că, susţin ei, le lărgesc orizontul de cunoaştere: „Workshop-ul de azi, ca şi cel de acum două săptămâni, ne ajută foarte mult în dezvoltarea laturii noastre creative. Mai mult, ne ajută să căutăm informaţie relevantă în crearea de conţinut, ne ajută să ne documentăm. Conversaţiile formative de acest gen mă ajută în activitatea mea de student, dar şi în perspectiva cercetării pe care va trebui să o fac anul viitor, atunci când îmi voi concepe lucrarea de licenţă”, a declarat Alina Stănescu, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism.
În noile media, creativitatea are un rol extrem de important, iar studenţii specializării sunt perfect conştienţi de acest aspect: „Acest workshop completează extrem de bine ceea ce învăţăm noi la Specializarea Jurnalism. Comunicarea este naturală pentru noi, e intrinsecă mediului nostru de formare. Ne ajută (n. r. Conversaţiile formative) să ne dezvoltăm partea creativă”, susţine Alina Iordan, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism a Facultăţii de Litere.
„Conversaţiile formative” au fost iniţiate, în cadrul Specializării Jurnalism, de prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu şi reprezintă un format inedit pentru studenţi, dar şi pentru profesori. Au un caracter dinamic, iar latura creativă se completează perfect cu dimensiunea cognitivă a ştiinţelor comunicării.