Specializarea Jurnalism, în vizită de documentare la Radio Constanţa. Radioul public, drumul de la analogic la digital

Roxana PLEŞA
Seda NUR KÖMÜRCÜ

Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universității „Ovidius” a fost, marţi, într-o vizită de documentare la Studioul Regional Radio Constanţa. În acest context, studenţi jurnalişti însoţiţi de cadre didactice ale specializării prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ. dr. Mariana Tocia, asist. univ. dr. Ada Codău şi asist. drd. Valentin Vanghelescu – au participat la un workshop susținut de Daniel Sîrbu, managerul Radio Constanţa, și de Adelina Tocitu, absolventă a Specializării Jurnalism, în prezent, jurnalistă la Radio Constanța.

Viitorii jurnalişti au făcut un tur al studioului regional de radio, văzând, unii dintre ei pentru prima dată, cum arată „laboratoarele” în care sunt concepute şi, ulterior, din care sunt transmise ştirile, materialele, intervenţiile care ajung la ascultători. Având un background de cunoaştere în domeniu, datorită cursurilor urmate în cadrul Specializării Jurnalism, studenţii au putut să înţeleagă, şi în contextul acestui workshop, evoluţia radioului public, în special a studioului regional, în perioada post-decembristă. Au aflat astfel că Radio Constanţa este „mereu acolo, pentru ascultători”, încă din data de 21 ianuarie 1990. Totodată, viitorii jurnalişti au aflat, direct de la sursa autorizată, ce presupune şi cum arată aşa numita the news room într-un studio regional de radio cu dotări de ultimă oră, dar au înţeles şi cum anume este organizată producţia fluxului de ştiri. Nu mai puţin important, Daniel Sîrbu, managerul Radio Constanţa, a explicat studenţilor Specializării Jurnalism cum se defineşte oferta de evenimente culturale, dar şi identitatea serviciului public.

Această prezentare necesită JavaScript.

Convergenţă digitală şi flux radiofonic la nivel regional

Workshop-ul s-a dovedit a fi extrem de interesant pentru studenţi, graţie celor doi moderatori. Plimbaţi prin istoria radiolului, acest fascinant mijloc de comunicare, tinerii jurnalişti au putut să înţeleagă schimbările majore pe care le-a presupus, în ultimele decenii, trecerea de la analog la digital. Altfel spus, au aflat ce presupune digitalizarea radioului. „A fost un proces mai lung de trecere, pentru că, dacă stați să vă gândiți, și mijloacele de transmisie a informației și a muzicii au evoluat de la magnetofonul pe care părinții sau bunicii voștri îl aveau, s-a ajuns la casetofoanele pe care le aduceau cei care erau navigatori, după care s-a trecut la perioada de mini-discuri”, a afirmat Daniel Sîrbu.

În aceeaşi ordine de idei, managerul Studioului Regional Radio Constanţa a declarat şi că modernizarea la nivelul radiodifuziunii are loc inclusiv prin intermediul social media, interacţiunea dintre radio şi consumatorii de radio fiind, paradoxal, mai puternică, deşi nu este una de natură fizică.

Workshop-ul a avut un caracter dinamic, studenţii jurnalişti fiind interesaţi şi de ceea ce înseamnă concurenţa dintre sectorul public şi sectorul privat în radio. Daniel Sîrbu a răspuns şi unor întrebări care au vizat integrarea şi convergenţa digitală, care modelează structurile de producţie şi fluxurile radiofonice la nivel regional.

Roxana PLEŞA şi Seda NUR KÖMÜRCÜ sunt studente în anul III la Specializarea Jurnalism

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.