Conversațiile formative despre comunicare și jurnalismul viitorului s-au mutat din sălile Universității Ovidius în liceele tulcene în vacanța intersemestrială din luna februarie. Specialiști în comunicare de la Specializarea Jurnalism, Facultatea de Litere, Universitatea Ovidius au intrat în conversație cu profesorii și elevii interesați de „societatea cucerită de comunicare”.
Peste 200 de elevi din cinci colegii și licee tulcene au participat la noua ediție a conversațiilor formative. Am discutat despre comunicarea de calitate, despre informația verificabilă, despre instituțiile media reprezentative și despre opțiunile de viitor în domeniul comunicării. Am abordat traseele profesionale ale celor din domeniul comunicării, de la clasica presă scrisă, la audiovizual și platforme digitale. Am discutat despre exemplele de succes de antreprenoriat în domeniul soluțiilor creative în comunicare. Am analizat împreună opțiunile comunicaționale în societatea actuală, precum și exigențele producției de conținut de calitate în societatea mediată tehnologic.
Cadrele didactice au făcut posibil acest dialog în care elevii au fost publicul exigent și alert. Profesoara Cristina Culea de la Colegiul Dobrogean „Spiru C.Haret”, care predă un optional de media, a venit împreună cu elevii pentru a participa la această oră aplicativă alături de noi. Ne-a declarat că dialogul i-a schimbat perspectiva privind conținuturile cursului de media și că își dorește să integreze datele și informațiile din cadrul sesiunii. Profesoara de limba română Irimia Georgiana de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” a apreciat oportunitatea de dezvoltare a abilităților de argumentare ale elevilor, folosind resursele puse la dispoziție de Specializarea Jurnalism.
La Colegiul „Brad Segal” am avut un schimb de idei foarte util cu doamna director Irina Filipescu pe marginea modalităților de construire și promovare a unei identități vizuale a unei instituții, cu accent pe profilul și parcursul absolvenților. Am explorat în conversația cu domnul director al Colegiului Dobrogean „Spiru C.Haret”, Florin Anastasiu, ideea consultanței pe care Specializarea Jurnalism o poate oferi revistei liceului. La Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, doamna profesoară Irina Neacșu a proiectat în conversațiile formative o nouă oportunitate de cunoaștere pentru elevi. Nu în ultimul rând, directoarea Liceului de Arte „George Georgescu”, Mariana Pavel, ne-a reamintit faptul că o fost studentă a Specializării Jurnalism, actualmente prezentatoare de televiziune, a fost eleva liceului.
Liceele și-au deshis porțile cu generozitate, am discutat noi opțiuni de parteneriat între Specializarea Jurnalism și Colegiul Dobrogean „Spiru C.Haret”, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Colegiul „Brad Segal”și nu în ultimul rând Liceul de Arte „George Georgescu”.
Profesoara Viorica Petre, coordonatoarea cercului foto-video de la Palatul Copiilor Tulcea, ne-a însoțit și ne-a ghidat această incursiunie în instituțiile de educație din Tulcea. Aceasta a apreciat în mod deosebit oportunitățile pe care un circuit integrat, de la educație, la angajare, îl oferă studenților. În mod deosebit a fost impresionată de succesul absolvenților antreprenori din domeniul științelor comunicării, ce devin la rândul lor angajatori ai proaspeților absolvenți.
Specializarea Jurnalism își propune să extindă acest format al conversațiilor formative în domeniul comunicării și în alte localități. Următoarea destinație va fi liceul din orașul Măcin.