Atelier Doctoral II

În sala Umberto Eco din campusul Universității Ovidius din Constanta a avut loc, recent, al doilea Atelier Doctoral, eveniment organizat de Școala Doctorală de Științele Comunicării din cadrul Universității București, în colaborare cu specializarea Jurnalism a Facultății de Litere din Universitatea Ovidius din Constanța.

Primul atelier doctoral la care au participat cadre didactice si studenti ai specializarii a avut loc în luna noiembrie la București, la sediul Școlii Doctorale.

Ne face mare plăcere să dezvoltăm acest atelier la Universitatea Ovidius din Constanța. E foarte frumoasă această întâmplare în care două spații universitare se întâlnesc. Atelierele doctorale sunt utile, în primul rând pentru că fac parte din activitatea școlilor internaționale, în toate universitățile din Europa sau din Statele Unite existând astfel de programe. În al doilea rând, pentru că ne-am dat seama că doctoranzii nu au foarte multe ocazii să poată să-și prezinte teza. Mai ales ocazii deliberative. Pentru noi, atelierul doctoral este un spațiu deliberativ și încercăm ca, în felul aceasta, doctoranzii și tinerii cercetători să socializeze în cadrul unei dezbateri academice în care sunt acceptate punctele de vedere critice. Noi îl ținem de doi ani la Universitatea București și se bucură de mare succes, iar doctoranzii vin cu plăcere pentru că îi ajută foarte mult, a declarat prof. univ. dr. Camelia Beciu, directorul Școlii Doctorale în Științele Comunicării din cadrul Universității București.

Aceasta a mai spus că atelierele doctorale sunt o resursă și pentru tinerii cercetători, pentru că și aceștia au ocazia să-și prezinte lucrările. Totodată, există premisele pentru ca aceste întâlniri să fie dezvoltate.

Prof. univ. dr. Mihai Coman, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București și Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius a afirmat că, încet—încet, se pun bazele înființării unei școli doctorale în domeniul Științelor Comunicării la Constanta. Tinerii vin și-și prezintă rezultatele cercetărilor, iar noi sperăm să reușim să stimulăm mai multe schimburi. Vrem să facem o sesiune științifică studențească în comun. Avem aplicația finanțată de Ministerul Educației. Vrem să facem o tabără jurnalistică împreună și în felul acesta cele două comunități academice să fie mai aproapiate, să comunice și să putem avea și alte forme pe viitor, de ce nu chiar o școală doctorală în domeniu Științelor Comunicării. Încet-încet îi punem bazele, a afirmat profesorul.

Această prezentare necesită JavaScript.

Prof. univ. dr. Ana-Maria Munteanu a spus că o specializare în Științele Comunicării poate aduce diferența specifică comunicării strategice, adică a unei decodificări bazata pe tehnici specializate, a fenomenelor cu care ne confruntăm. Noi am beneficiat de suportul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării încă de la fondarea acestei specializări în cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius. De atunci standardele au fost extrem de înalte. Noi am încercat să ne aliniem. Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării este un centru integrat într-o rețea europeană și internațională, cu o cercetare care dă tonul în științele comunicării. Între timp, toată lumea își asumă comunicarea ca o dimensiune a realității. Dar cred că o specializare în științele comunicarii poate aduce diferența specifică comunicării strategice, tehnici prin care decodificăm mai clar procesele complexe din zona noastră.

În cadrul întâlnirii au susținut prezentări Diana Coman – Elemente de branding în Biserica Ortodoxă Română și Gheorghe Anghel – Construcția identitară în zona fostelor scaune secuiești.

La Atelierul Doctoral au mai participat conf. univ. dr. Raluca Radu – prodecan al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării de la Unversitatea București, dar și alte cadre didactice doctoranzi și studenți. De la Universitatea Ovidius au fost prezenți prof. univ. dr. Cristina Tamaș, decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Florentina Nicolae, prodecan al Facultății de Litere, conf. univ. dr. Mioara Codleanu, director al Departamentului de Limbi și Literaturi Moderne și Științele Comunicării, dar și alte cadre didactice și studenți din cadrul facultăților de Litere, Teologie, Istorie și Științe Politice.

Articol publicat pe site-ul Radio Constanţa

Foto: Oana Maria Călin

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.