Studenţii Universităţii „Ovidius”, faţă în faţă cu primarul Constanţei. De la smart city, la smart minds

Andreea GUZGĂ

Studenţii Universităţii „Ovidius” s-au întâlnit, la jumătatea lunii martie, cu primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău. Evenimentul, la care au participat şi rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină şi viceprimarul Costin Răsăuţeanu, a avut loc în Aula B a Bibiliotecii Universitare „Ioan Popişteanu” şi a reunit câteva sute de studenţi ovidieni. Încă de la începutul evenimentului, primarul a declarat că şi-a dorit un dialog informal cu tinerii pentru că, susţine acesta, „e important să ne uităm la viitor”. „Mi-aş dori ca, treptat, să scoatem acest eveniment din acest spaţiu convenţional. Am vrut să dărâm zidurile dintre universitate şi administraţia locală”, a declarat edilul-şef al municipiului Constanţa.

Studenţii Universităţii „Ovidius” s-au dovedit extrem de curioşi şi interesaţi să afle răspuns la o serie de întrebări privind problemele urbei şi diferite aspecte care îi vizează în mod direct. În cadrul dialogului cu primarul cele mai multe întrebări au venit de la studenţii Specializării Jurnalism ai Facultăţii de Litere, studenţii Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, dar şi cei de la Ştiinţe Economice, Sport şi Farmacie. Atmosfera a fost una degajată, căci şeful administraţiei publice locale a mărturisit că a venit în faţa studenţilor UOC pentru a le cere sprijinul, astfel încât să poată avea pulsul real al problemelor tinerilor din Constanţa.

Smart city, my CT

În prima parte a întâlnirii care a durat aproape patru ore, studenţii au aflat despre proiectele actualului primar al Constanţei. Unul dintre acestea este legat de conceptul unui smart city, „My city 2.0”, scris însă „My CT”. Proiectul are patru componente majore: safe city, căci siguranţa cetăţeanului este, conform declaraţiilor primarului, o prioritate, mobility city, pentru că, la Constanţa, se poate ajunge cu trenul, cu maşina, pe autostradă, dar şi cu avionul şi pe apă,  energy city, fiindcă zona are un potenţial energetic promiţător, şi I city, pentru că, la ora actuală, totul se poate dezvolta pe platforme online și locuitorii Constanței se vor putea implica mai direct, ca o condiție pentru a deveni cu adevărat beneficiarii acestei dezvoltări. Pe de altă, parte, am învățat de la cursuri că ceastă schimbare presupune un dialog mult mai eficient între comunitatea locală și agenții dezvoltării, respectiv, companii, autorități, cetățeni, furnizori de educație, în primul rând universitatea. Dacă platformele integrate oferă  servicii performante, este nevoie de  educație publică și comunicare pentru a se forma sinergii între actori, respectiv, rețele de părți interesate în dezvoltare (networks of stakeholders) și o nouă formă de inteligență(smartness) comunicarea având un rol vital în formarea acestui ecosistem. După cum afirma recent un specialist în dezvoltare inteligentă, înalta tehnologie dezvoltă potențialități, dar acestea se confruntă în prezent cu realitățile fragmentării și ale decalajului de cunoaștere.

Administraţia locală, deschisă pentru internship-uri cu studenţii UOC

În a doua parte a întâlnirii, studenții ovidieni au avut posibilitatea de a adresa întrebări invitaților. Cei care au spart gheaţa au fost studenții din anul I ai Specializării Jurnalism din cadrul UOC. Aceştia și-au exprimat îngrijorarea privind viitorul lor profesional în presa locală. Întrebarea a venit pe fondul exodului tinerilor absolvenţi de studii universitare către capitală, către oraşele din vestul ţării sau chiar dincolo de hotare. Răspunsul primarului Decebal Făgădău a fost însă unul surprinzător: „Toate instituţiile publice din Constanţa se confruntă cu probleme de comunicare. Inclusiv Primăria Constanţa. Nu avem departament de comunicare”, a declarat edilul-şef. Evident că acest aspect poate fi valorificat de tinerii absolvenţi de Jurnalism ai Universităţii „Ovidius”.

În această ordine de idei, primarul Făgădău a ţinut să precizeze că studenţii ovidieni pot face programe de internship la instituţii publice, companii şi regii din subordinea municipalităţii constănţene.

Alte probleme la care studenţii UOC au dorit răspuns de la primarul municipiului Constanţa au fost legate de inexistenţa unei case a studenţilor- de care dispun toate celelalte centre universitare din țară- şi a unei cantine în campusul universitar.

Întâlnirea dintre studenţii Universităţii „Ovidius”, rectorul Sorin Rugină şi primarul Decebal Făgădău a constituit o premieră în istoria instituţiei de învăţământ superior, în cei 26 de ani de funcţionare în perioada post-decembristă. Inițiativa a fost benefică, dat fiind faptul că oferă studenților posibilitatea de a comunica direct cu reprezentanţii administraţiei locale şi, mai ales, de a-şi exprima liber eventualele nemulţumiri şi doleanţe.

Andreea GUZGĂ este studentă în anul I la Specializarea Jurnalism a Facultăţii de Litere.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.