Studenţii UOC, familiarizaţi cu jurnalismul de investigaţie. RISE Project a susţinut, la Universitatea Ovidius, workshop-ul „Follow the money”

RISE Project a derulat, în perioada 26-29 aprilie, la Universitatea „Ovidius” din Constanţa (UOC), în Sala Multimedia 2, workshop-ul „Follow the money”. Evenimentul a reunit studenţi ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere, ai Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice şi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Ovidius”. Studenţii UOC interesaţi de jurnalismul de investigaţie au avut astfel posibilitatea ca, timp de patru zile, să înţeleagă ce implică exact o anchetă jurnalistică de la cei mai apreciaţi jurnalişti de investigaţie din România. Workshop-ul a fost susţinut de Daniel Bojin, Ana Poenariu şi Ştefan Mako.

RISE Project este o comunitate de jurnalişti, programatori şi activişti care investighează crima organizată şi corupţia din România şi din alte state din regiune. În cadrul workshop-ului, studenţii au fost ghidaţi prin cele mai importante baze de date, au aflat, verificat şi, în cele din urmă, arhivat informaţii şi, de asemenea, au înţeles de ce este importantă confidenţialitatea surselor. Seminariile pe care le organizăm cu studenţii fac parte dintr-un proiect pe care îl desfăşurăm alături de Organized Crime and Corruption Reporting Project, organizaţia-mamă a RISE Proiect. Este un demers prin care ne propunem să familiarizăm cât mai mulţi studenţi cu ceea ce înseamnă baze de date şi jurnalismul de investigaţie. RISE Project lucrează şi cu programatori şi activişti, tocmai din acest motiv încercăm ca, pe lângă studenţii de la Jurnalism, să implicăm şi studenţi de la alte specializări, cum ar fi Informatică, Economie, Istorie şi Ştiinţe Politice. Totodată, vrem să creăm comunităţi locale bine închegate care să ducă mai departe ideea noastră, aceea că munca în echipă dă naştere unor materiale mult mai bune decât atunci când lucrează un singur jurnalist. Vrem să-i învăţăm pe studenţi să lucreze şi să comunice”, a declarat Ana Poenariu, jurnalist RISE Project.

De menţionat este că, în contextul evenimentului, studenţii UOC au documentat o serie de subiecte de interes public, ce ar putea deveni adevărate anchete. „Jurnalismul nu înseamnă doar a fi prezentator de televiziune, înseamnă să serveşti interesul public. Jurnalismul de investigaţie înseamnă să semnalezi o problemă şi, dacă este posibil, să previi, prin articolul tău o spălare de bani şi orice înseamnă criminalitate. Prin aceste seminarii încercăm să inducem această idee: că jurnalismul nu este doar show de televiziune şi că implică multă muncă. Trebuie pornit de la ideea că jurnalismul trebuie să servească interesul public”, a explicat Ana Poenariu.

Astfel de workshop-uri au fost derulate, de către RISE Project, şi în centrele universitare din Iaşi, Cluj, Timişoara, Bucureşti, Craiova, Sibiu. Universitatea „Ovidius” din Constanţa este, în cadrul modulului de seminarii din 2017, prima destinaţie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.