Lucia ROZNOV
În viața de zi cu zi, activități precum urcatul şi coborâtul scărilor, folosirea mijloacelor de transport în comun sau chiar o plimbare pe plajă sunt văzute ca fiind banale și nu solicită un efort prea mare. Însă, pentru persoanele cu dizabilități, acestea constituie obstacole zilnice și necesită un efort permanent. Preocuparea pentru asigurarea unui cadru mai larg, în care problemele persoanelor cu dizabilități să-și găsească rezolvarea, presupune pe lângă conștientizarea acestora, promovarea de politici publice și implicarea autorităților, companiilor și a societății civile pentru a reduce vulnerabilitățile. Potrivit psihologului constănțean Adrian Gemănaru, director al Centrului Psihologic „Marea Neagră”, există speranța unui viitor mai bun. Gemănaru este câștigător al World Autism Festival și organizator al evenimentului „Alerg 24h pentru Autism Marea Neagră” prin care atrage atenția asupra unui proiect mai amplu, cu un puternic caracter inovator.
Terapiile din cabinet, direct pe plajă
Odată cu începerea sezonului estival 2018, plaja Trei papuci din Constanța va deveni unica plajă cu parc terapeutic din Europa amenajată pentru persoanele cu dizabilități. Care a fost inspirația pentru acest proiect și de ce tocmai pe plajă? Având în vedere multiplele solicitări privind amenajarea unei plaje corespunzător pentru persoanele cu dizabilități, Adrian Gemănaru s-a gândit că ar fi momentul ca un astfel de loc să existe și în Constanța. În urma mai multor discuții cu reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral s-a ajuns la un acord pentru realizarea proiectului. Astfel, de la ideea unei plaje accesorizate la realizarea unui parc terapeutic nu a mai fost decât un pas: „Ţinând cont de faptul că eu conduc un centru pentru copii cu dizabilități, desfășurând o serie de terapii, ne-am gândit să ducem terapiile din interiorul cabinetului, din spatele pereților, direct pe plajă. Sunt mulți oameni în astfel de situații care doresc să beneficieze de acces la plajă. Sunt persoane cu deficiențe locomotorii care trăiesc în Constanța și mi-au spus că de 10-15 ani nu au ajuns pe plajă, nu au posibilitatea să facă baie în mare”, a explicat Adrian Gemănaru.
Proiectul „Plajă şi parc terapeutic” se va întinde pe o suprafaţă de 22.000 metri pătrați de nisip și va cuprinde mai multe zone terapeutice pentru a dezvolta terapia cu animale, terapia prin muzică și sport, ateliere de olărit, și organizarea de activități creative, precum și diverse facilități, precum o rampă de acces pe plajă, cărucioare mobile plutitoare, ș.a. Accesul în acest spațiu va fi liber, în baza locurilor disponibile.
Parcul terapeutic va funcţiona cu voluntari
Întreg personalul de pe plajă şi din interiorul parcului terapeutic va funcţiona pe bază de voluntariat. La sfârșitul lunii noiembrie va avea loc procesul de selecție a voluntarilor şi, în această ordine de idei, pentru aceștia va fi deschisă o platformă online, unde se vor putea înscrie și îşi vor putea alege activitatea pe care doresc să o desfășoare. În România, deşi voluntariatul nu are o tradiţie îndelungată, începe totuşi să prindă din ce în ce mai mult contur, în pofida prejudecăților unora care susţin că efortul de a participa la astfel de activități nu merită dacă nu este recompensat. România are nevoie de voluntariat, pentru că oamenii vor înțelege astfel că ei sunt comunitatea și nu vor mai aștepta ca doar autoritățile să facă ceva pentru ei. „Eu sunt voluntar în proiectul acesta, nu primesc nicio sumă de bani. Am văzut acest concept într-un parc terapeutic din Statele Unite. Toți cei care lucrau acolo erau voluntari, pornind de la director și până la ultima persoană din cadrul centrului. Vreau să aduc acest concept şi în România, ca toți cei care vin alături de mine, de la autorități locale până la studenți, cu toții să lucrăm voluntar pentru ajutorarea celor cu nevoi speciale”, a declarat Adrian Gemănaru.
Scopul proiectului este acela de integrare a persoanele cu dizabilități în comunitate. Trebuie menţionat că sectorul de plajă dedicat proiectului nu va limita în niciun fel accesul tuturor persoanelor, indiferent de situație, și nu va afecta turismul din zonă.
Lucia ROZNOV este studentă în anul III la Specializarea Jurnalism din cadrul UOC.