Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa (UOC) a organizat, în colaborare cu Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, în zilele de 27 şi 28 septembrie, Itinera Ovidiana, eveniment ce face parte dintr-o serie amplă de acţiuni derulate în Anul Omagial Ovidius. Personajul central al Itinera Ovidiana a fost prof. univ. dr. Liviu Franga, reputat clasicist, decan al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti care, în prima zi a evenimentului, a susţinut o conferinţă plenară. În acest context, Liviu Franga a vorbit despre importanţa operei poetului Ovidius şi despre autenticitatea acesteia, aducând contraargumente teoriei conform căreia exilul, sau mai exact, relegarea sa la Pontul Euxin ar fi fost o naivitate, iar opera sa pontică, pură ficţiune. Conferinţa a avut loc în Sala Umberto Eco a Universităţii „Ovidius”, la aceasta luând parte prof. univ. dr. Mihai Gîrţu, prorectorul UOC, prof. univ. dr. Cristina Tamaş, decanul Facultăţii de Litere a UOC, prof. univ. dr. Adina Ciugureanu, directorul Institutului Studiilor Doctorale din cadrul UOC, conf. univ. dr. Florentina Nicolae, prodecan al Facultăţii de Litere, precum şi numeroase cadre universitare ovidiene, studenţi, masteranzi şi doctoranzi.
Despre autenticitatea exilului
Profesorul Franga a subliniat că nu trebuie doar să vorbim despre opera lui Ovidius, ci să și trăim spiritul ei prin rostirea textului. În acest sens, recitalul studenţilor latinişti ai Universităţii din Bucureşti a „montat” într-un discurs polifonic texte autentice, poezie și proză ovidiană în limba latină și în traducerea lui Alexandru Andrițoiu, și texte prin care profesorul Franga a argumentat o dată în plus influența lui Ovidius asupra literaturii române, comentariul istoriografic și erudit reușind să conecteze audiența cu fenomenul intelectual, ideatic și oglindirile istorice și metaforice într-un parcurs devenit accesibil și rezonant.
Prezentă la eveniment, recent întoarsă de la Columbia University după un stagiu de cercetare de şase luni (bursă Fulbright), prof. univ. dr. Adina Ciugureanu a ţinut să remarce că există filologi americani, nu doar români, care resping teoria neautenticităţii exilului ovidian. În această ordine de idei, l-a amintit pe profesorul Gareth Williams de la Columbia University, un specialist al operei ovidiene din perioada relegării, care consideră, ca şi Liviu Franga şi alţi filologi, că autenticitatea experiențelor (și a contextului) comunicate în opera lui Ovidius exilat este incontestabilă.
În altă ordine de idei, profesorul Liviu Franga a sugerat o posibilă conectare a UOC la consorțiul universităților cu tradiție din România, efortul de internaționalizare în cursul evenimentelor de celebrare a 2.000 de ani de la moartea poetului demonstrând legătura dintre conștientizarea inter- și transdisciplinară a universalității operei lui Ovidius și relevarea unor aspecte strategice care presupun abordarea exilului pontic cu instrumente de investigație și analiză specifice ştiinţelor umaniste, dar și altor știinţe.
In memoriam Ştefan Cucu, „un clocotitor, un iubitor al vieţii”
În prelungirea conferinței, la iniţiativa prof. univ. dr. Cristina Tamaş, a fost comemorată personalitatea profesorului Ştefan Cucu, reputat ovidianist, plecat dintre noi la sfârşitul lunii august. Despre regretatul Ştefan Cucu, conf. Florentina Nicolae – fosta sa studentă și apoi colegă – a declarat: „Ştefan Cucu a fost o prezenţă frumoasă şi constantă în viaţa noastră timp de 26 de ani. Era un clocotitor, un iubitor al vieţii, o flacără care plutea”. L-a evocat, de asemenea, prin lectura unei poezii din volumul „Templul cuvintelor”, publicat în 1993.
Dublă lansare de carte: Ianus și Teatru scris. Ianus – „o carte care pune problema conştiinţei”
Cea de-a doua zi a evenimentului a prilejuit o dublă lansare de carte: „Ianus” şi „Teatru scris”, ambele volume purtând semnătura prof. univ. dr. Liviu Franga. Cele două cărţi au fost prezentate de prof. univ. dr. Lacrămioara Berechet, prof. univ. dr. Marina Cap-Bun, conf. univ. dr. Florentina Nicolae şi conf. univ. dr. Alina Buzatu. Despre „Ianus”, volum ce cuprinde o serie de texte publicate de profesorul Franga, de-a lungul timpului, în revista „Timpul”, conf. Lăcrămioara Berechet a declarat: „«Ianus» este o carte care pune problema conştiinţei. Pare că reface o realitate insondabilă, insesizabilă unui ochi grăbit. (…) Autorul nu legitimează formele de subcultură. Cartea strânge punctele de vedere ale unei conştiinţe reflexive. Volumul pare să fie misiunea unui jurnalist care îndeamnă la reflecţie şi responsabilitate”.
Şi prodecanul Facultăţii de Litere a UOC, conf. univ. dr. Florentina Nicolae, a văzut în volumul „Ianus” semnat de Liviu Franga o carte care conduce cumva la o întoarcere către sine: „«Ianus» ne trimite să privim la 360 de grade în noi. Liviu Franga îndeamnă la coborârea în trecut şi în sine, în adâncul spiritual”.
În opinia prof. univ. dr. Marina Cap-Bun, volumul „Ianus” oferă o radiografie a intelectualului român în tranziţie şi reprezintă un amestec de jurnalism de calitate cu glisări literare. „Profesorul Franga caută cu perseverenţă România curată, România frumoasă. Liviu Franga scrie pentru că nu poate altfel”, este de părere Marina Cap-Bun.
„Semnul deplin al vocaţiei de filolog”
În ceea ce priveşte volumul „Teatru scris”, conf. univ. dr. Alina Buzatu a mărturisit că, citind cele două texte – „Măgarul de aur” şi „Sărmanul Dionis” -, a remarcat „harul autorului de a sesiza oportunităţile de sens ale textelor prime şi de a găsi tonul optim al consonanţei dintre ceea ce a fost scris şi ceea ce vrea el să scrie”. „Este interesant să vezi cum noul text se eliberează de tutela primei condiţii de semnificare şi cum caută şi se deschide spre alte ansambluri de referinţe care supravieţuiesc ştergerii celor dintâi, cum oferă alte moduri de a fi, ca dimensiuni simbolice ale fiinţării noastre în lume”, a menţionat conf. Alina Buzatu.
Lansarea celor două volume a fost urmată de un pasionant moment de lectură oferit de prof. univ. dr. Radu Niculescu de la Facultatea de Litere a UOC şi de actriţa Dana Cojan.