,,Crosul Dobrogei”, prin ochii unui student la Jurnalism. Între misiunea publică a presei şi promovarea unui stil de viaţă sănătos

Ana SAJIN

Stațiunea Mamaia a fost, în luna noiembrie, gazda primei ediții a ,,Crosului Dobrogei”, eveniment prin intermediul căruia s-a dorit marcarea Zilei Naționale fară Tutun și, totodată, celebrarea celor 139 de ani de la revenirea Dobrogei la România. Acţiunea a fost organizată de Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa (UOC) în parteneriat cu Primăria Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa și Federaţia Română Sportul pentru Toţi. ,,Crosul Dobrogei” a reunit elevi din clasele V-VIII, studenţi ai UOC, dar şi cadre universitare ale instituţiei de învăţământ superior. Acţiunea s-a înscris în programul derulat alături de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa ,,Student antidrog – 100% sport, 0% drog”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Elevii au luat startul la cros la ora 10.00, în vreme ce studenţii şi profesorii Universităţii ,,Ovidius”, la ora 11.00. Traseul de 3 kilometri al crosului s-a desfăşurat între Piaţeta Perla Mamaia şi Piațeta Cazino Mamaia, acolo unde a fost, de altfel, linia de finiş. Evenimentul și-a propus reuniunea tuturor iubitorilor de mișcare din judeţele Constanța și Tulcea. Invitați speciali au fost Elena Frîncu, membru în Comitetul Olimpic și Sportiv Român, și Ilie Floroiu, directorul CS Farul Constanța. Competiția s-a desfașurat pentru mai multe categorii de vârstă, concurenții fiind premiați cu diplome, cupe, tricouri şi costume sport.

,,Mens sana in corpore sano”

Am participat la ,,Crosul Dobrogei”, convinsă de bunele intenţii care au stat la baza acestui eveniment, dar şi datorită faptului că eu cred într-un stil de viaţă sănătos şi în necesitatea de a-i conştientiza pe elevi şi pe studenţi de efectele nocive ale fumatului. Pentru ca elevii şi studenţii să fie cât mai activi şi mai atenţi în timpul orelor de studiu, menținerea unui tonus bun, a unui corp sănătos trebuie să fie primordială. Sportul echilibrează activitatea nostră psihică, sporește calitatea vieţii, creează o stare pozitivă, ce ne oferă posibilitatea de a evada din cotidian. Cu alte cuvinte, cred cu tărie în adevărul proverbului latin ,,Mens sana in corpore sano”.

Pe de altă parte, ca student în anul I la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a UOC, am considerat că este nevoie să mă implic în astfel de evenimente pentru a fi în permanent contact cu realitatea şi pentru a mă afla în mijlocul informaţiei. Nu mai puţin important, conştientizarea tinerilor cu privire la obiceiuri care le pot afecta calitatea vieţii – aşa cum sunt fumatul şi consumul de droguri – ar trebui să facă parte din misiunea publică a jurnaliştilor şi să reprezinte subiectele unor ample campanii de responsabilizare.

Ana SAJIN este studentă în anul I la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.