Filmul documentar „Ovidius – 50 de ani de la înfrățirea orașelor Constanța și Sulmona” a fost lansat în Gala Festivalului Mondial de Artă și Interculturalitate „Ovidius” 2017

Alina MARIN

La celebrarea a 139 de ani de la revenirea Dobrogei la România, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa a găzduit gala finală a Festivalului Mondial de Artă și Interculturalitate „Ovidius” 2017, context în care fost lansat filmul documentar „Ovidius – 50 de ani de la înfrățirea orașelor Constanța și Sulmona”. Festivalul a fost creat și organizat special pentru a marca  Anul Omagial Ovidius, în contextul împlinirii celor 2000 de ani de la moartea poetului relegat la Portul Euxin. Totodată, trebuie menţionat că festivalul a fost gândit ca un concept integrat de sincronizare a artelor în cinci dimensiuni: teatru, film, coregrafie, artă plastică și poezie.

Această prezentare necesită JavaScript.

Amintim că în 2017 Universitatea „Ovidius” din Constanţa Constanța (UOC) a organizat o serie de evenimente precum Itinera Ovidiana, Conferinţa Internaţională „Ovidius – metaforă, spaţialitate, discurs”, „Ovidius, precursor al autorilor europeni exilați” şi a acordat titlul Doctor Honoris Causa mai multor personalităţi academice pentru a marca Anul Omagial Ovidius.

Festivalul Mondial de Artă și Interculturalitate „Ovidius” 2017  a fost organizat de Asociaţia Ecsia Social ORG în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanța, singura universitate din lume care poartă numele poetului Ovidiu, Primăria Oraşului Sulmona – perpetuând astfel tradiţia colaborării dintre cele două oraşe -, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, Associazione Culturale „Giostra Cavallereasca di Sulmona” și Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din Constanţa şi finanţat de Primăria Constanţa.

La gală au participat numeroase cadre universitare ale UOC, precum şi primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, în opinia căruia „acest proiect a reușit să adune energia UOC, a societății civile, a structurilor sociologice profesionale, cât și energiile fraților noștri din Sulmona”. Cu acest prilej, primarul Constanţei a anunțat continuarea Anului Omagial Ovidius până în luna mai a anului viitor, când va fi încheiat în mod simbolic de ziua Sfinților Constantin și Elena. Anunţul a fost întărit de rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină, care i-a oferit primarului, ca o recunoaștere reciprocă a colaborării dintre cele două instituții, o insignă reprezentată de silueta poetului Ovidiu.

La rândul său, rectorul Universităţii „Ovidius” a declarat, în cadrul galei: „Dincolo  de ceea ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi, dumneavoastră, cei care ne sunteți alături, sunteți oamenii cetății, sunteți oamenii care au înțeles că Ovidiu ne-a dat identitate și suntem foarte mândri că toate proiectele care s-au desfășurat în acest an au reușit să-i aducă omagiul cuvenit”. 

Evenimentul a fost deschis de Corul Orchestral al Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanţa, condus de prof. Tănase Garciu, solist, Iulian Bratu. Gala a culminat cu lansarea filmului documentar realizat cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfrățirea orașelor Constanța și Sulmona, film ai cărui realizatori principali au fost Constantin Țițineanu, Cristian Broască și Cristian Cealera. De menţionat este că documentarul a fost filmat în trei țări și anume România, Italia și Bulgaria, fiind realizate aproape 20 de interviuri cu specialiști din România și din Italia, dar și cu martori ai înfrățirii de acum jumătate de secol dintre cele două oraşe. Filmul prezintă detalii despre modul în care Ovidiu a ajuns să fie liantul între localitățile Constanța și Sulmona, despre viața sa, opera sa, dar și despre legendarul prefect al Constanței, Remus Opreanu, și nu în ultimul rând despre Etore Ferrari, arhitectul care a realizat statuia lui Ovidius ce poate fi admirată atât la Costanța, cât și la Sulmona.

Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa, susţine că acest film „este un film echilibrat, civilizat, un film făcut cu profesionalism, cu dăruire. De asemenea, este un film făcut de oameni care îl iubesc pe Ovidius, care au dorit să îl redea aşa cum a fost, care au încercat să schițeze un context istoric, care au încercat să aducă un personaj veridic în faţa publicului”.

Festivalul Mondial de Artă și Interculturalitate „Ovidius” 2017 a fost posibil prin implicarea prof. univ. dr. Daniela Vitcu, decan al Facultății de Arte din cadrul UOC, a Danielei Cojan, asist. univ. la aceeaşi facultate, a regizorului Aurel Palade, cel care a coordonat, de altfel, întregul proiect, a actorului Radu Niculescu, prof. univ. dr la Facultatea de Arte, a lui Octavian Manu, președintele Asociației Dacia România Casa Noastră, a lui Nicolae Apostol, membru al delegației constănţene la Sulmona în 1968,  a Danielei Vlădescu, directorul Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski, a lui Vasile Gheorghilescu, directorul Teatrului de Copii și Tineret „Căluțul de Mare” şi prof. univ. dr. la Facultatea de Arte a UOC, a coregrafei Stela Cocârlea, a artistului plastic Răzvan Caratănase, a Mirelei Târtoi, reprezentant Asociația Artiștii Dobrogeni, a lui Cristian Decusaru, voluntar în cadrul proiectului,a lui Ionuț Dulgheriu, reprezentant Radio Doina, a Irinei Mihaela Togan, membru în asociația Ecsia Social Org – organizator al Festivalului Mondial de Arte și Interculturalitate „Ovidius”.

Cea din urmă gală a Festivalului Mondial de Artă și Interculturalitate „Ovidius” 2017 a fost prezentată de Adelina Tocitu, realizator Radio Constanţa şi, totodată, cadru asociat al Specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a UOC.

Alina MARIN este studentă în anul II la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a UOC.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.