Ioana IONIŢĂ
89 de ani au trecut de când în eter s-a auzit, pentru prima dată, „Alo, alo, aici Radio Bucureşti!”. 89 de ani de radio public, care s-au împlinit pe 1 noiembrie. În acest context, studenţii din anii I și II ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanţa (UOC) au făcut o vizită de documentare la Radio Romania, însoţiţi de cadrele didactice ale specializării: lect. univ. dr. Mariana Tocia, asist. univ. dr. Ada Codău şi drd. Adelina Tocitu (realizator Radio Constanţa).
Gazdă în vizita noastră de documentare la sediul Radio România din strada General Berthlot ne-a fost Tudor Zubin, unul dintre cei mai vechi angajaţi ai radioului public. Conform declaraţiilor sale, activează în Radio România de la vârsta de 16 ani şi 11 luni. Tudor Zubin ne-a făcut un tur al celor mai importante studiouri ale radioului public, dezvăluindu-ne aspecte ce ţin de istoria locului, de personalităţi care au trecut pragul acelor studiouri şi ale căror voci rămân repere ale radioului public.
Primul punct de oprire a fost studioul „Mihail Jora”, locul din care se fac înregistrările şi transmisiile concertelor. Aici ne-au aşteptat regizorul muzical Florin Tudor şi inginerul de sunet Cristian Şerbu. Am putut observa aparatura de ultimă generație formată din mixer de sunete, boxe, microfoane, procesoare de sunete. Am aflat despre cît de importanţi sunt, în lumea radioului, factorii tehnici: echilibrul surselor sonore, captarea şi prelucrarea sunetelor, combinarea cu efectul sălii, rectificarea micilor derapaje ale sunetelor. Toate acestea contribuie la procesul de înregistrare şi transmisie muzicală.
Studenții Specializării Jurnalism a UOC au avut, de asemenea, şansa de a intra în lojele Studioului de Concerte „Mihail Jora”, cea mai mare sală de concerte simfonice și corale din România, unde au asistat la un fragment din repetiția Orchestrei Simfonice Mici, ce se pregătea pentru concertul susținut de Orchestra de Cameră Radio, concert ce urma să fie transmis în direct la Radio Romania Muzical.
Întâlnirea cu teatrul radiofonic
O altă experienţă inedită a fost intrarea studenţilor jurnalişti în Studioul de Teatru „Mihai Zirra”, acolo unde am fost întâmpinaţi de Renata Rusu, regizor de studio la redacția Teatru. Aceasta ne-a mărturisit că în acest studio „totul se face ca într-un stup de albine, toţi funcţionează ca o familie, fiecare are câte ceva de facut”. Studenții ovidieni au aflat, aici, despre procesul de creare a zgomotelor și a sunetelor, toate depozitate în biblioteca de zgomote, aşa-numita zgomotecă, despre scenariul radiofonic, despre înregistrarea sunetelor, împărțirea pe roluri făcută de regizorul artistic, crearea textelor de către regizorul de studio, repetițiile actorilor, dar și despre adăugarea efectelor speciale.
De 89 de ani, pe frecvenţele Radio România se aud voci reprezentative pentru cultura şi mass-media româneşti. De aceea, studenţii Specializării Jurnalism au intrat şi în fonoteca vorbită a radioului public, o impresionantă arhivă sonoră organizată strategic pe coduri de culori, dar și în fonoteca muzicală, acolo unde sunt depozitate atat discuri de vinil, cât și CD-uri. În depozitul operativ central, studenţii UOC au văzut magnetofoane profesionale și benzi de magnetofon.
Într-unul dintre studiourile Radio Romania, Alexandra Ion, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism, a avut ocazia de a da o probă de voce. Un moment deosebit a fost cel în care, în sala de repetiţie a corului, Andrei Flangea, student în anul II la Jurnalism, a cântat la pian, spre totala surprindere a colegilor săi.
Impresii
O parte dintre studenţii din anul II ai Specializării Jurnalism s-au aflat pentru a doua oară în vizită de documentare la Radio România. Cei din anul I au fost la prima experienţă de acest gen. La finalul evenimentului, atât unii, cât şi ceilalţi au împărtăşit câteva dintre impresiile lor.
„A fost o experiență inedită, mi-a întrecut cu mult așteptările. Am aflat cât de multă muncă stă la baza fiecărei emisiuni radio și de câtă pasiune ai nevoie pentru a lucra în acest domeniu”, a declarat Iulia Mania, studentă în anul I.
În ceea ce o priveşte pe Diana Maximiuc, studenta a afirmat: ”Experiența de astăzi m-a facut să-mi doresc să muncesc mai mult, pentru că o cariera în radio necesită mult efort. Este o meserie pe care aş practica-o cu mare placere, iar această vizită de documentare mi-a stârnit o curiozitate şi mai mare”.
Alexandra Constantin, studentă în anul I la Specializarea Jurnalism a UOC, a declarat că incursiunea în studiourile Radio România i-a trezit curiozitatea pentru lumea radioului, dar şi că speră să mai beneficieze, în calitate de studentă, de ceea ce ea a numit experienţe plăcute.
„Vizita de documentare de la Radio România a fost prima pentru mine. M-au impresionat profesionalismul şi dedicarea oamenilor de radio şi, în egală măsură, uriaşa muncă pe care o fac pentru ca, pe post, totul să iasă aşa cum trebuie”, a declarat Anamaria Stănciulescu.
Alexandra Ion, studentă în anul II, susţine că a fost impresionată de arhiva radioului, care reuneşte, pe mii de benzi, discuri de vinil şi CD-uri, nume sonore ale muzicii şi teatrului românesc şi nu numai. „Mi-a plăcut enorm faptul că am putut să dau o probă de voce în studiourile Radio România”, a mărturisit studenta jurnalistă.
„A fost o experiență benefică pentru mine, deoarece în acest an facem cursuri de radio și televiziune. Este important pentru noi să cunoaştem structura de organizare şi de funcţionare a Radio România”, explică Petruţ Iacob, student în anul II.
Studentă în anul II la Specializarea Jurnalism a UOC, Lavinia Oprea a declarat, la finalul vizitei de documentare: „Evenimentul de azi m-a făcut să privesc radioul cu alți ochi. Radioul înseamnă mult mai mult decât mi-am imaginat eu. Înseamnă nu doar sunet, ci viață, pasiune, devotament. Înseamnă munca unui număr foarte mare de persoane care contribuie la buna informare a publicului. E fascinant să cunoşti radioul în profunzimea lui, nu doar din exterior”, a precizat studenta.
În ceea ce mă priveşte, am fost deosebit de încântată de faptul că am putut să mă aflu acolo de unde, de-a lungul timpului, au răsunat în eter vocile unor mari artişti precum Toma Caragiu, Florian Pittiş. A fost o onoare.
Vizita de documentare la Radio România ne-a confirmat nouă, studenţilor Specializării Jurnalism a UOC, că am făcut cea mai bună alegere atunci când am ales ca domeniu de studiu Ştiinţele comunicării. Cu siguranţă viziunea noastră asupra lumii mass-media s-a extins şi cu siguranţă aşteptăm cu mare interes următoarea experienţă.
Ioana IONIŢĂ este studentă în anul I la Specializarea Jurnalism a Facultăţii de Litere din cadrul UOC.