A devenit aproape o tradiție ca studenţii Specializării Jurnalism a UOC să aibă șansa și posibilitatea de a participa la atelierele doctorale organizate de prestigioasa Şcoală Doctorală de Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti.
Această oportunitate de a fi în contact cu un centru de cercetare, analiză media și construcție epistemologică în sfera științelor comunicării al cărui nivel de recunoaștere internațională reprezintă un important reper științific și academic, este rezultatul unor acumulări în timp. După cum am menționat cu alte ocazii, Specializarea Jurnalism s-a format încă de la începuturile sale sub auspiciile Școlii de Științele Comunicării de la Universitatea din București. Această influență benefică s-a perpetuat și dezvoltat prin participarea cadrelor didactice și a studenților specializării la sesiunile de comunicări științifice ale FJSC și ale Școlii Doctorale, în timp ce personalități științifice – prof.univ.dr. Mihai Coman, DHC al UOC din 2015, prof. univ. dr. Camelua Beciu, prof. univ.dr. Daniela Rovența Frumusani, prof. univ.dr. Marian Petcu, prof.univ.dr. Cristina Coman, prof.univ. dr. Mirela Lazăr, conf.univ.dr. Raluca Radu, ș.a, – au susținut comunicări, au moderat sesiuni și secțiuni în cadrul conferințelor internaționale ale Facultății de Litere – UOC și a altor evenimente.
Atelierul doctoral organizat de prof. univ. dr. Camelia Beciu directoarea Școlii Doctorale de Științele Comunicării-UB, a reunit profesori, doctoranzi, cercetători și studenți de la Universitatea din București, respectiv, prof. univ. dr. Mihai Coman, Decan al FJSC, şi prof. univ. dr. Monica Spiridon, precum și cadre didactice și studenți ai specializării Jurnalism de la UOC, prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, lect. univ. dr. Mariana Tocia, asist. univ. dr. Ada Codău şi drd. Valentin Vanghelescu.
Conform prof. univ. dr. Camelia Beciu marile domenii de cercetare pe care le abordează doctoranzii Şcolii Doctorale de Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti sunt legate, de economia mass-media, comunicarea organizaţională, industriile culturale, relaţiile publice internaţionale, discursul politic şi mediatic şi teoriile spaţiului public.
Atelierul derulat recent în vechea și somptuoasa clădire a Universității București și a cărui rezonanță este vie, a continuat dialogul în jurul unor teme de acută actualitate și care constituie veritabile provocări atât în sfera profesională – precum acoperirea mediatică a atacurior teroriste jihadiste, temă complexă abordată de Mihail Dragnea în teza de doctorat „Atacurile teroriste jihadiste din Uniunea Europeană mediatizate de televiziunile din România: construcţia agendei şi a cunoaşterii publice”,coordonată de prof.univ.dr. Camelia Beciu, cât și din perspectivă socio-culturală, cea de a doua prezentare, fiind realizată de Alexandru Ștefan, a cărui teză „Piaţa bunurilor popular culture şi comunităţile de fani în sfera online. Studiu de caz: Jocurile de tip «Escape Rooms»” este coordonată de prof.univ.dr. Monica Spiridon. Această a doua prezentare a fost axată pe noile tipuri de joc interactiv încadrat de conținut editorial preconstruit și care, prin faptul că ar continua tradiția formelor fixe în era digitală, înscriu noi scenarii și instrumente de formare de comunități de joc prin explorarea segmentelor real-virtuale în continuă evoluție.
Astfel, Mihail Dragnea a analizat modul în care două televiziuni naţionale din România – Digi24 şi Antena3 – au acoperit şi s-au raportat la atacurile teroriste din Bruxelles din martie 2016, propunând un studiu descriptiv bine ancorat, cu un aparat critic adaptat, în timp ce Alexandru Ştefan a abordat, în cercetarea sa arhitectura Escape Room, joc pe care îl consideră un „media imersiv care oferă o experienţă reală într-un mediu simulat”. El a studiat componenta online şi pe cea offline a acestui joc, cu menţiunea că social media reprezintă un agent de construcţie a unei comunităţi de fani ai acestui joc.
Atelierul doctoral este un ritual înrădăcinat în modelul socratic, numeroasele întrebări, argumente, clarificări, sugestii şi observaţii au rolul de a testa și, mai ales de a apăra principiile de construcție, coerența logică și finețea analitică a demersului de cercetare în context academic, fiind o etapă de construcție intelectuală și științifică importantă în biografia cercetătorului în științele comunicării.
Valoarea acestui dialog a fost apreciată deopotrivă de cadrele didactice și de studenții specializării Jurnalism UOC:
„Din perspectiva unei specializări care își apără atât caracterul interdisciplinar cât și specificul, acela de comunicare publică, participarea la atelierele unei Școli Doctorale de Științele Comunicării constituie un mod de a ne valida propriile metode, cât și de a dezvolta o capacitate de interacțiune la nivel național și internațional. Acest tip de dialog are o vocație constructivă și sperăm să continue, cu sprijinul colegilor și mentorilor noștri. (prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, coordonatorul Specializării Jurnalism a UOC)
„Dincolo de aspectele teoretice și practice prezentate de cei doi doctoranzi, am remarcat o tematică de interes public, puternic ancorată în realitate. Prima prezentare a vizat cercetarea mediatizării terorismului, cea mai importantă problemă a UE, conform Eurobarometrului din 2017, sau cum se poziționează media față de terorism. Interesantă este interconectarea a trei sisteme: valorile de informație, importanța discursului multimodal și cadrajele care produc semnificații și construiesc agenda media. ( lect. univ. dr. Mariana Tocia)
Evenimente precum acest atelier doctoral organizat de Şcoala Doctorală de Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti sunt binevenite atât pentru profesori, cât mai ales pentru studenţi, pentru că ne oferă posibilitatea dezvoltării unei gândiri critice şi şansa unui dialog pe care-l putem numi inspiraţional în domeniul nostru de cercetare. (asist. univ dr. Ada Codău).
Atât pentru noi, cadrele didactice aflate la început de drum, cât şi pentru studenţi, acest atelier reprezintă o oportunitate de a înţelege complexitatea cercetării în domeniul ştiinţelor comunicării, împărtăşind şi dobândind diverse cunoştinţe în cadrul stimulator al dezbaterii academice”. (asist.drd. Valentin Vanghelescu)
Silvia Chiţu, studenă în anul III a specializării : „Participarea la atelierul doctoral a fost o experiență foarte utilă, fiindcă mi-a deschis o nouă viziune asupra lucrării mele de licență și a metodologiei cercetării în Științele Comunicării,
Lavinia Toader, studentă an III „Acest atelier s-a dovedit a fi foarte eficient pentru mine, deoarece am de pregătit lucrarea de licență. Am apreciat, de asemenea, cometariile și întrebările profesorilor. Mi s-au părut foarte structurate, astfel încât să-i ajute pe doctoranzi să scrie o teză foarte bună”.
Silvia Elmisa Gheorghe, studentă în anul III la Jurnalism, consideră că prezenţa sa la atelierul de la Şcoala doctorală de Ştiinţele Comunicării „a fost întru totul constructivă și inspiraţională” pentru lucrarea de licență la care lucrează în prezent.
Florina Nănescu, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism, susţine că a fost „Participarea la acest tip de eveniment este esențială pentru studenţii din anii terminali, care se pregătesc să îşi susţină lucrările de licenţă”.