Petruţ IACOB
Virgil STOIAN
În perioada 12 – 16 februarie, 100 de militari din Armata Română s-au instruit alături de aproximativ 200 de militari din Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii la Centrul secundar de instruire pentru luptă al Forţelor Terestre Române din Babadag, judeţul Tulcea. Evenimentul a făcut parte din modulul de pregătire PLATINUM EAGLE 18.1, din cadrul exerciţiului multinaţional BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 18 (BSRF 18). La acţiune au participat şi studenţi ai mai multor facultăţi de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Printre aceştia, şi cinci studenţi din anii I, II şi III ai Specializării Jurnalism a Facultăţii de Litere.
Armata Română este reprezentată în cadrul acestui exerciţiu de militari din Forţele Terestre Române, constând în Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, mai exact Batalionul 341 Infanterie „Constanţa”, militari din Forţele Navale Române încadraţi în Batalionul 307 Infanterie Marină şi de personal navigant din Forţele Aeriene Române din cadrul Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”. PLATINUM EAGLE 18.1. are ca obiective creşterea interoperabilităţii forţelor armate ale ţărilor partenere participante la exerciţiu, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic în comun, dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale şi creşterea nivelului de pregătire al militarilor din țările participante.
În ceea ce priveşte BSRF 18, acesta este un exerciţiu annual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa şi Africa, ce se desfăşoară în zona Mării Negre, Balcani şi în regiunea Caucazului şi are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate al forţelor armate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.
Pe un frig înţepător, în dimineaţa zilei de 15 februarie, un grup de studenţi ai Universităţii „Ovidius” Constanţa au ajuns, la invitaţia Brigadei 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, în Babadag, la Centrul de instruire pentru luptă al Forţelor Terestre Române, pentru a asista la un exerciţiu practic care a presupus trageri de luptă cu armament din dotarea celor cinci armate participante la misiune. Exerciţiul a început pe creasta unui deal, de unde forţele armate române, trecând prin tranşee, au trebuit să cucerească poziţiile avansate ale inamicilor, în timp ce artileria executa foc de acoperire. Dupa nimicirea soldaţilor din poziţiile avansate, militarii români au continuat înaintarea spre tranşeele adverse, capturând sau anihilând inamicul. Exerciţiul s-a încheiat cu recuperarea combatanţilor, fie ei învingători sau învinşi. Aplicaţia a fost una încununată de succes, forţele implicate demonstrând buna mânuire a armelor de foc, o strategie demnă de academiile militare de prestigiu, dar si o bună pregătire fizică a celor implicaţi.
Lucia Roznov, studentă în anul III a Specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere, a declarat, la finalul acestei experienţe inedite: „Când mă gândesc la onoare, sacrificiu, loialitate și curaj, mă gândesc la bărbații și femeile care ne apără țara. Și asta este exact ce am văzut aici, la exerciţiul de la Babadag: dedicație și altruism chiar și pe o vreme cu un vânt care îți taie respirația. Deși timpurile s-au mai schimbat și nu ne mai confruntăm în prezent cu aceleași amenințări iminente, eroismul celor din armată nu a încetat niciodată. E greu de înțeles de cât curaj este nevoie pentru a alerga către gloanțe şi pentru a-ți da viața pentru alții. Totul pentru ca noi să putem sta liniștiți, să ne bucurăm de libertatea și de siguranța pentru care ei se luptă în fiecare zi”.
Roxana Panait, studentă în anul II la aceeaşi specializare, a avut, de asemenea, numai cuvinte de laudă la adresa celor implicaţi în exerciţiu: „A fost o oportunitate pentru mine să fiu prezentă la antrenamentul militarilor din cadrul exercițiului Platinum Eagle 18.1. Am avut ocazia să văd poligonul de la Babadag, să aflu care sunt tacticile care se vor aplica în caz de război, am cunoscut militari din cinci țări membre NATO și am trăit niște emoții unice pe parcursul antrenamentului deoarece eram foarte aproape de soldații care trăgeau în ţintele fixe”.
Pentru studenţii ovidieni, participarea la acţiunea din cadrul modulul de pregătire PLATINUM EAGLE 18.1, parte a exerciţiului multinaţional BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 18, a fost o experienţă unică, pe care aceştia speră să o repete.
Petruţ IACOB şi Virgil STOIAN sunt studenţi în anul II, respectiv I ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a UOC.