Sînziana Ionescu, faţă în faţă cu studenţii de la Jurnalism UOC: „Un jurnalist e ca un actor: trăieşte mai multe vieţi, joacă mai multe roluri. E important să trăiţi pentru a povesti”

Petruţ IACOB

Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa (UOC) a organizat, miercuri, o întâlnire între studenţii specializării şi Sînziana Ionescu, jurnalist constănţean, corespondent al cotidianului Adevărul. Sînziana Ionescu are o carieră de peste două decenii în presa scrisă locală şi centrală şi este un nume de referinţă în media postdecembristă. În opinia prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, coordonatorul Specializării Jurnalism şi organizator al evenimentului de miercuri, „Sînziana Ionescu poate reprezenta un bun exemplu pentru studenţi pentru faptul că rezistă în presă de atâta timp şi poate să le facă acestora o deschidere interesantă pe această tablă de şah a profesiunii de jurnalist”. Întâlnirea dintre studenţii Specializării Jurnalism şi corespondentul Adevărul s-a constituit într-un dialog relaxat, dar extrem de captivant despre ceea ce presupune meseria de jurnalist la ora actuală, despre piedicile şi provocările profesiei, precum şi despre o serie de experienţe din activitatea Sînzianei Ionescu.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

 „Întrebarea definitorie trebuie să fie «de ce?»”

Jurnalista care coordonează acum un sfert din echipa de corespondenţi ai ziarului Adevărul a povestit studenţilor din anii I, II şi III ai specializării UOC despre debutul său în presa locală, atunci când jurnaliştii abia dacă aveau un birou al lor, de calculator neputând fi vorba încă. „Am intrat în presă într-o perioadă în care scriam pe hârtie. Nici n-aveam birou. Dar n-aveam nevoie, căci eram toată ziua pe teren. Nu aveam nici maşină de scris. Atunci când am primit prima maşină de scris mi s-a părut c-am plecat în Cosmos”, şi-a amintit Sînziana Ionescu.

Corespondentul Adevărul le-a vorbit studenţilor şi despre misiunea pe care o are un jurnalist şi despre faptul că în orice ar documenta şi ar scrie „întrebarea definitorie trebuie să fie «de ce?»”. „Un jurnalist e ca un actor: trăieşte mai multe vieţi, joacă mai multe roluri. Fiecare zi e un examen. E important să trăiţi pentru a povesti”, a declarat Sînziana Ionescu, mărturisind că printre genurile sale jurnalistice preferate se numără reportajul, dar şi faptul că adoră să aducă în lumină oameni simpli care sunt, de fapt, extraordinari.

„Voi trebuie să fiţi cei care fac ca lucrurile să se mişte”

În aceeaşi ordine de idei, corespondentul Adevărul a vorbit despre experienţa sa de cinci zile, în 2003, în Afganistan: „Am trecut de trei ori pe lângă moarte”. Sînziana Ionescu a povestit despre încărcătura care explodase la poarta bazei militare unde a stat grupul de zece jurnalişti din Europa din care a făcut şi ea parte, despre bombardarea singurului hotel care mai rămăsese în picioare în Kabul, precum şi despre o revoltă violentă petrecută în imediata apropiere a grupului de ziarişti, care tocmai se pregătea de o întâlnire oficială cu preşedintele Afganistanului.

Jurnalista a insistat asupra nevoii tinerilor absolvenţi de a efectua măcar un stagiu în presa scrisă, indiferent de drumul pe care îl vor parcuge ulterior pentru că, susţine aceasta, este extrem de important ca jurnaliştii să ştie să scrie şi, mai ales, să scrie bine. „Voi trebuie să fiţi cei care fac ca lucrurile să se mişte. Poate că unul dintre cele mai importante motive pentru care am rămas în presă este legat de faptul că presa poate influenţa. Zi de zi poţi exercita influenţa asupra cuiva, asupra unei situaţii”, a explicat corespondentul Adevărul, menţionând, în acest context, că jurnaliştii pot, prin puterea de a influenţa, să schimbe lucrurile în bine.

Nu mai puţin important, ziarista a vorbit şi despre momentul în care redacţiile constănţene au făcut trecerea de la maşinile de scris la calculatoare. „În 2000 am primit calculatoare în redacţiile din Constanţa. Tot atunci ne-am conectat la Internet. A fost un moment de impact”, susţine corespondentul cotidianului naţional Adevărul.

Întrebată de prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu unde se vede peste cinci ani în profesia de jurnalist, Sînziana Ionescu a declarat: „Sper ca evoluţia să fie în sensul în care-mi place, să nu-mi încalc şi nici încarc conştiinţa. Să fac în continuare muncă în folosul oamenilor”.

Nu este singura întâlnire de acest gen de care studenţii Specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a UOC au beneficiat. Recent, aceştia au avut un dialog extrem de interesant şi cu omul de radio Daniel Sârbu, managerul Studioului Teritorial Radio Constanţa.

Petruţ IACOB este student în anul II la Specializarea Jurnalism.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.