Dacă m-ați fi întrebat în urmă cu 15 ani de ce am ales Facultatea de Jurnalism, v-aș fi răspuns: pentru că îmi doresc să reușesc prin scris să aduc o schimbare în bine în lumea în care trăiesc. Cred că cel mai mult însă, mi-am dorit să schimb mentalități și mi-aș dori să cred că… (deși în zilele noastre sună utopic), ceea ce reușesc să las în urma mea prin scris, va realiza o diferență între mine și ceilalți.
Când spun “o diferență” nu-mi doresc să mă compar cu nimeni, ci doar să am la bază în munca mea, principiile corectitudinii și eticii profesionale care, cel puțin pentru mine, s-au îndreptat mereu către calea cea dreaptă.
De la primele știri și reportaje realizate în anii de liceu, la radio și televiziune ulterior, am trăit ca jurnalist nu doar schimbări politice și sociale, ci transformări ale întregii societăți. Noile media au acaparat din ce în ce mai mult rolul care demult era ocupat de presa scrisă sau de televiziune.
Am realizat în 11 ani de la absolvirea facultății atât știri de televiziune și radio, cât și emisiuni culturale, sociale, reportaje din toate domeniile, documentare și materiale publicate în mass media online. Mi-am dorit însă, să-mi păstrez acea integritate a meseriei, considerată de unii “demodată”. Poate și din această cauză, în ultimii ani am preferat să lucrez ca jurnalist independent și nu ca jurnalist angajat al vreunui post de televiziune. Și asta, pentru că, după diverse experiențe în redacții de știri locale și naționale, am considerat libertatea de exprimare ca fiind primordială și în favoarea societății civile. Despre aceeași libertate de exprimare în mass media, considerată de multe ori subiect tabu nu doar în România, prefer să spun doar atât: are puterea de a produce schimbarea necesară în orice societate, atunci când este centrată pe valori etice și pe adevăr.
Am luat parte prin intermediul scrisului la schimbări politice, proteste sociale sau am transmis de la fața locului evenimente mai mult sau mai puțin plăcute. Am fost atât în fața știrilor de televiziune, la nivel local, aducând în fața telespectatorilor cele mai fierbinți subiecte din presa regională, dar și în spatele știrilor, pentru că un om de știri consider că trebuie să știe pe rând să se transforme atât în redactor, cât și în editor, voice over sau producător pentru propriile texte și imagini filmate în teren. Am avut șansa să le încerc pe toate și să le învăț de fiecare dată diferit.
Am scris în presa locală pentru cotidianele Cuget Liber, Independentul (devenit ulterior Liderul de Opinie) și Adevărul de Seară, iar probele de microfon le-am trecut la Radio Constanța, Radio Doina și Radio Sky, Neptun TV, Constanța TV, ulterior Realitatea TV și România TV, dar am reprezentat și diverse organizații în relațiile cu presa, pentru care m-am ocupat de imagine și comunicare. Cea mai dragă colaborare a fost alături de Asociația United Hands România, unde am fost implicată în proiecte pilot de fundraising și CSR, pentru copiii centrelor de plasament din întreg județul Constanța, atât ca organizator de evenimente, cât și ca om de comunicare. Am învățat treptat ce înseamnă să fii de partea cealaltă a unui eveniment, nu mai ești cel care pune întrebările, ci ești cel care trebuie să aibă toate răspunsurile, atât ca purtător de cuvânt, cât și ca specialist în comunicare și relații publice.
Trecerea de la omul de știri la partea de producție de televiziune a venit pentru mine natural. Îmi doream demult un proiect care să mă provoace și care să-mi scoată în evidență toate abilitățile, calitățile și creativitatea acumulate în timp,în această meserie. Cel mai drag proiect la care am lucrat peste 1 an a fost propria mea emisiune de televiziune realizată pentru Televiziunea Națională de Turism din România, Travel MIX TV, un proiect pilot externalizat, care a fost produs alături de reprezentanții unei case de producție TV.
O dată cu jurnalismul de travel a luat viață CĂLĂTOR DE POVESTE. Emisiunea tip reportaj/ documentar, cu durata de 50 de minute a fost o incursiune între cele mai frumoase destinații și atracții turistice din România și de peste hotare.
Am încercat de fiecare dată să le aduc telespectatorilor o altă poveste plină de tradiții, obiceiuri mai vechi sau mai noi, oameni interesanți și istorii fascinante, locuri cunoscute sau mai puțin cunoscute din România și din întreaga Europă.
Am prins dragoste de călătorii și de tot ceea ce înseamnă turism, am învățat timp de un an cum să realizez o documentare de călătorie amplă, am studiat geografie, am cules informații despre zone turistice în care visam să ajung. În unele locuri am ajuns, altele au rămas pe o listă de opțiuni viitoare. J
Jurnalismul de travel te ajută să te descoperi prin scris și să lași o parte din sufletul tău în fiecare călătorie. Proiectul a fost difuzat aproape 1 an, iar ulterior s-a transformat în website online, pentru că mi-am dorit în continuare să explorez atât zone turistice necunoscute, cât și să le aduc celor care iubesc călătoriile, povești despre locuri, oameni, tradiții sau întâmplări din călătoriile mele ori interviuri cu oameni deosebiți din călătorii.
În paralel cu jurnalismul de travel mi-am perfecționat mereu abilitățile de business și am colaborat atât în plan local, cât și în plan național, cu diverși clienți din zona corporate sau din cadrul unor business-uri mai mici pentru realizarea de producții video de televiziune sau pentru servicii de comunicare si relații publice.
Dezvoltarea mea în sfera comunicării corporate a avut loc o dată cu integrarea în cadrul unei agenții de comunicare strategică din București, în 2017. După o experiență de câteva luni am ales însă, lucrul direct la client, iar în prezent îmi desfășor activitatea ca Marketing & PR Manager pentru o locație de organizări evenimente din București. La fel ca jurnalismul, zona comunicării și relațiilor publice este o sferă care în prezent se întrepătrunde atât cu marketing-ul, cât și cu publicitatea, comunicarea digitală sau social media. Este o provocare de ceva timp pentru mine, mai ales că în afara comunicării digitale sau marketing-ului, mă ocup și de organizarea sau coordonarea unor evenimente de amploare.
Per ansamblu, mă consider un om complet și un jurnalist sau un om de comunicare ce a avut șansa să trăiască și să relateze din multe sfere de activitate. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără dragostea de meserie pe care doamna Aurelia Lăpușan mi-a insuflat-o încă din anii de liceu, ani care mi-au prins bine mai târziu. Interviurile stângace luate în vremea adolescenței s-au transformat peste aproape 10 ani în reportaje și documentare ample.
Sociologia comunicării, semiotica și toate cursurile predate de doamnele Ana Maria Munteanu, Mariana Tocia și Raluca Petre îmi stau și astăzi drept modele pentru întreaga activitate, în munca de zi cu zi – atât în comunicarea scrisă, cât și în cea digitală sau în marketing și PR. Iar strategiile de relații publice predate de domnul profesor Dumitru Borțun din cadrul SNSPA București mă ghidează către etica profesiunii, fără de care nu mi-aș putea desfășura activitatea.
Vă las și pe voi să fiți parte din povestea mea de călătorie în jurnalismul radio, în cel de televiziune sau în presa scrisă… vă asigur că este o poveste frumoasă care vă provoacă în fiecare zi să învățați ceva nou, dar mai presus de toate, vă provoacă să fiți oameni pentru oameni. Călătoria mea nu a ajuns încă la final, mă puteți citi frecvent pe cele două website-uri de travel pe care le-am dezvoltat în ultimul an: http://www.calatordepoveste.ro si http://www.fairytaletraveller.com sau mă voi întâlni cu siguranță cu o parte dintre voi în teren ori cu ocazia vreunui eveniment în București.
Nu pot să le urez viitorilor studenți decât să aibă încredere că meseria de jurnalist are puterea de a schimba destine, dar la fel de bine are puterea de a te transforma identitar de fiecare dată în alt personaj. Depinde doar de ei să respecte sau nu etica profesiunii, să încerce sau nu să producă schimbări prin ceea ce scriu.
Voi încheia călătoria mea prin cuvintele unui om drag pe care am avut șansa să-l întâlnesc. Le transmit viitorilor studenți la jurnalism îndemnul maestrului Sergiu Nicolaescu, căruia am avut șansa să-i iau printre ultimele interviuri înainte de a pleca dintre noi: “Să nu-ți uiți niciodată visele! Să mergi mereu până la capăt! Eu așa am făcut!”
Vă doresc o călătorie de poveste prin tainele jurnalismului, cel puțin la fel de frumoasă precum a fost călătoria mea de aproape 12 ani.
LINK-uri VIDEO emisiuni și alte producții TV:
(BORSA, Maramures)
(Cinque Terre, Italia)