Studenţii Specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa se află, în cursul acestei săptămâni, într-un program de documentare organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României. Este vorba despre programul „Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media. Schimb de experiență și bune practici cu parteneri de proiecte din regiunea Dunării. Dezvoltarea locală durabilă prin turism cultural. Biserici și cetăți fortificate în județele Brașov și Sibiu”, derulat în perioada 16 – 20 iulie 2018. Ajuns la cea de-a cincea ediție, programul este organizat sub auspiciile Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), aprobată în 2011 şi pusă în aplicare pe mai multe arii de 14 ţări din bazinul dunărean. Strategia îşi propune, pe o perioadă de cel puţin zece ani, să aducă răspunsuri comune unor provocări comune şi să creeze o bună coordonare între politicile şi iniţiativele statelor dunărene, astfel încât Dunărea să devină o importantă arteră de dezvoltare a Europei.
Iniţiativa DRI se înscrie în Aria 3 – „Cultură, turism şi contacte directe între oameni” a SUERD, constituind unul dintre paşii necesari pentru realizarea unei „Cărţi albastre a identităţii culturale a Dunării”, la care sunt aşteptate să contribuie ulterior şi alte regiuni ale României, precum şi toate statele participante.
Obiectivul programului la care iau parte, în aceste zile, şi studenţii Specializării Jurnalism este acela de a aduce o contribuţie la crearea acestei Cărţi albastre, prin realizarea unui inventar al patrimoniului multicultural al României. În acest sens, programul din 2018 cuprinde inventarierea bisericilor și a cetăților fortificate din judeţele Brașov și Sibiu. Potrivit DRI, intenţia este aceea de a oferi participanţilor la program un mozaic al patrimoniului cultural – material şi imaterial – al grupurilor etnice şi implicit al zonelor multietnice din România.
La program participă reprezentanţi ai DRI, studenţii Specializării Jurnalism a UOC, aşa cum am menţionat anterior, dar şi jurnalişti din presa centrală, experţi în istorie şi arheologie, antropologie, patrimoniu, etnografie, folclor şi turism.