Studenţii Specializării Jurnalism au participat, alături de Expert Forum, la o dezbatere privind gestionarea banilor publici în Constanţa

Mădălina SÎRGHI

Expert Forum (EFOR) şi Centrul pentru Resurse Civice au organizat, la finalul lunii septembrie, un tur gratuit cu barca de-a lungul zonei de coastă a Constanţei şi, alături de Diana Slav, un tur în zona istorică a oraşului. La cele două acţiuni au participat reprezentanţi ai EFOR (Cezara Grama şi Sorin Ioniţă), ai Centrului pentru Resurse Civice (Cosmin Bîrzan) şi, împreună cu alţi constănţeni, studenţi ai Specializării Jurnalism din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Turul ghidat pe mare, care a început în Portul turistic Tomis, a continuat în staţiunea Mamaia şi a avut ca punct final tot Portul Tomis, s-a numit „Vraja mării pe banii tăi”. Asta fiindcă, în acest context, organizatorii şi participanţii la tur au discutat despre cheltuirea banilor publici (naţionali şi fonduri europene), despre modul în care anumite proiecte au fost implementate la Constanţa, despre legătura dintre oraş şi mare (mai exact, dacă această legătură e funcţională sau nu), precum şi despre cum se vede zona costieră a Constanţei din larg. Potrivit declaraţiilor Cezarei Grama, obiectivul acestei ieşiri pe mare a fost acela de a afla părerea contribuabililor de rând cu privire la modul în care au fost gestionaţi banii publici (şi, deci, şi ai lor) la Constanţa.

Această prezentare necesită JavaScript.

Unul dintre subiectele abordate a fost legat de conservarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa, clădire simbol a oraşului port, monument naţional de arhitectură, cu elemente în stil Art Nouveau, ajuns, astăzi, într-un stadiu avansat de degradare. Studenţii Specializării Jurnalism au aflat, cu această ocazie, că restaurarea Cazinoului rămâne un subiect sensibil pentru constănţeni, care speră că imobilul va fi salvat de la ruină.

Nu mai puţin important, a fost adus în discuţie şi proiectul celebrei şosele de coastă, care, la ora actuală, este abandonat. Una dintre concluziile dezbaterii din largul Mării Negre a fost aceea că accesibilizarea zonei costiere este incompletă şi imperfectă, mai exact, că ar mai fi de lucrat la căile de acces (dincolo însă de drumurile de servitute şi de tot soiul de poteci impovizate care leagă oraşul de mare).

„În general, nu ştim să exploatăm partea de mare”

Acest tur ghidat a avut loc la Constanţa pentru că, potrivit declaraţiilor lui Sorin Ioniţă, preşedintele EFOR, „Constanţa este un oraş cu potenţial, dar insuficient exploatat din diferite motive, în principal din cauza proastei guvernări, centrală sau locală”. „Oraşele noastre sunt întoarse cu spatele spre apă. În general, nu ştim să exploatăm partea de mare. Nu e vorba numai de turism, este vorba de cum planifici urbanismul, cum îl dezvolţi”, a explicat Sorin Ioniţă.

Plimbarea pe mare a fost urmată de un tur pe uscat, în centrul istoric al Constanței, asigurat de Diana Slav, cel mai cunoscut ghid al oraşului, apreciată atât de localnici, cât şi de turişti. În acest context, Diana Slav le-a vorbit celor care au fost prezenţi la plimbarea prin chiar inima Constanţei despre istoriile clădilor din zona peninsulară, despre diverse stiluri arhitecturale, precum şi despre poveştile şi intrigile ţesute în jurul unora dintre imobile. Participanţii la acest tur au putut să vadă astfel clădiri istorice în paragină, dar şi clădiri conservate şi restaurate, o serie de lăcaşuri de cult şi, pe alocuri, amestecul de vechi şi nou, nu întotdeauna fericit ales.

Cele două acţiuni fac parte din proiectul „Europa MEA – Active Citizens for an Accountable Europe”, proiect finanţat de Comisia Europeană prin programul Europe for Citizens şi implementat de EFOR.  Specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Ovidius este, datorită colaborării cu Expert Forum, unul dintre partenerii din cadrul proiectului.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.