A doua ediție a workshop-ului RISE Project a ajuns la final. Studenții jurnaliști s-au familiarizat cu tehnicile avansate de colectare și procesare a datelor

RISE Project, cea mai cunoscută comunitate de jurnaliști, programatori și activiști din România care investighează crima organizată și corupția, a susținut un workshop de investigații la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța (UOC). Evenimentul a avut loc în perioada 4-7 decembrie, iar la el au participat studenții Specializării Jurnalism, dar și studenți de la Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul UOC. Este pentru a doua oară când RISE Project organizează acest atelier de tehnici avansate de colectare și procesare a datelor la Specializarea Jurnalism.

De-a lungul celor patru zile intense de workshop, studenții s-au familiarizat cu o serie deplatforme și baze de date, de la Registrul Comerțului, site-ul Ministerului Finanțelor Publice, la Monitorul Oficial și site-urile de achiziții publice. Toți studenții care au participat la acest atelier au lucrat în echipe coordonate de jurnaliștii RISE Project, documentând și, ulterior, redactând mai multe subiecte locale de interes public. Au accesat baze de date, au colectat informații, le-au verificat în repetate rânduri, operând ceea ce în limbajul de specialitate se numește fact-checking, au mers pe teren, au stat de vorbă cu sursele.

Workshop-ul RISE Project de tehnici avansate de colectare și procesare a datelor a constituit un autentic spațiu de cunoaștere, fiind cadrul perfect, mai ales pentru studenții jurnaliști, de deprindere a tehnicilor de investigație. Nu mai puțin important, studenții participanți au înțeles necesitatea și importanța muncii în echipă, dar și rolul esențial pe care îl joacă gândirea critică în activitatea unui jurnalist de investigație.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.