Anul 2018 a însemnat, pentru Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC), inițierea, organizarea și participarea la o serie de evenimente: workshop-uri, conferințe, proiecte, vizite de documentare, ateliere, sesiuni de comunicări științifice. A fost un an universitar sub semnul implicării constante și al cunoașterii, un an care a consolidat echipa Jurnalism UOC (JUOC), atât în ceea ce îi privește pe studenți, cât și echipa de profesori. Toate evenimentele specializării au fost reflectate și în cele două produse editoriale realizate exclusiv de echipa JUOC: revista „Ovidianum” și emisiunea de la Radio Constanța, „Ovidius Radio”.
Vom face, în cele ce urmează, o succintă trecere în revistă a acestor evenimente.
Pe teren de la începutul anului
În februarie 2018, o parte dintre studenții Specializării Jurnalism din anii I, II și III au participat, la invitaţia Brigadei 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, la un exerciţiu practic derulat la Babadag, care a presupus trageri de luptă cu armament. Evenimentul a făcut parte din modulul de pregătire PLATINUM EAGLE 18.1, din cadrul exerciţiului multinaţional BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 18 (BSRF 18). 100 de militari din Armata Română s-au instruit alături de aproximativ 200 de militari din Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii la Centrul secundar de instruire pentru luptă al Forţelor Terestre Române din Babadag. Pentru studenții jurnaliști, participarea la o astfel de acțiune a fost ceva inedit, ei aflându-se pentru prima dată în viață la un exercițiu militar. Au aflat, astfel, ce presupune munca de teren și cât este de important, în economia unui material jurnalistic, contactul direct cu sursele.
Două studente ale Specializării Jurnalism, premiate pentru excelența în educație
În luna martie, două studente ale Specializării Jurnalism au fost premiate pentru excelența în educație. Asta, în contextul celei de-a patra ediții a Galei UOC a Excelenței în Educație și Cercetare, eveniment desfășurat la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. În cadrul galei au fost premiați cei mai buni profesori ai Universității Ovidius și, în premieră, și cei mai buni studenți din cadrul celor 16 facultăți ale UOC. Facultatea de Litere a fost reprezentată, pe scenă, de două studente, ambele de la Specializarea Jurnalism: Stela Mazuru și Florina Nănescu.
Stela Mazuru a fost bursier Erasmus la Universitatea Bourgogne din Dijon, Franța (2016-2017), redactor la ziarul local Ziua de Constanța (2016), a publicat pe platforma online a Specializării Jurnalism, dar şi la revista Datina, editată de Centrul „Teodor T. Burada”. De asemenea, a fost redactor în cadrul proiectului Tabăra de creație de conținut, organizat de Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea din Bucureşti şi Specializarea Jurnalism a UOC, a scris pentru revista „Ovidianum” a UOC și a fost Digital Ambassador la Atelierul Digital Google (Zitec), găzduit de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În prezent, Stela Mazuru este masterandă la Master 1 Sciences de l’information et de la communication, Université de Bourgogne.
Florina Nănescu este, acum, studentă în anul III la Jurnalism. Florina a fost finalistă în competiţia națională de antreprenoriat Social Impact Award şi a participat la concursul de antreprenoriat „Ovidius Innovation Center“. A fost redactor la cotidianul local Ziua de Constanța (2017) şi este membru dedicate al echipei redacționale a revistei „Ovidianum”. Nu mai puțin important, a fost unul dintre redactorii emisiunii „Ovidius Radio” de la Radio Constanța.
Studenții jurnaliști, față în față cu Sînziana Ionescu
La începutul lunii aprilie, Specializarea Jurnalism a organizat o întâlnire între studenţii săi şi Sînziana Ionescu, jurnalist constănţean, corespondent al cotidianului Adevărul. Sînziana Ionescu are o carieră de peste două decenii în presa scrisă locală şi centrală şi este un nume de referinţă în mass media postdecembristă. Întâlnirea dintre studenţii Specializării Jurnalism şi corespondentul Adevărul s-a constituit într-un dialog relaxat, dar extrem de captivant despre ceea ce presupune meseria de jurnalist la ora actuală, despre piedicile şi provocările profesiei, precum şi despre o serie de experienţe din bogata activitate a Sînzianei Ionescu.
Despre fake news, cu redactorul-șef adjunct al săptămânalului francez Courrier International
Tot în luna aprilie a anului trecut, Specializarea Jurnalism a organizat o întâlnire cu redactorul-şef adjunct al prestigiosului săptămânal francez Courrier International Raymond Clarinard şi cu jurnalista Iulia Badea Guéritée de la aceeaşi publicaţie, în cadrul dezbaterii „Jurnalişti francezi în ofensiva împotriva fake news”. Evenimentul a avut loc în sala Umberto Eco a UOC şi a reunit profesori şi studenţi de la Facultatea de Litere şi cea de Istorie şi Ştiinţe Politice, dar şi jurnalişti din presa naţională şi locală. Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Cristina Tamaş, decanul Facultăţii de Litere. „Fake news nu este, evident, o ştire. Este o armă. Acest tip de ştire a existat întotdeauna, nu a apărut acum. Diferenţa între propagandă şi fake news este aceea că propaganda nu a fost niciodată subtilă. Propaganda se manifesta din plin în timpul marilor dictaturi şi avea ca mijloace de exprimare presa scrisă, radioul şi mai apoi televiziunea. Astăzi însă avem în plus Internetul şi avem reţelele de socializare, care au permis o propagandă mai fină”, a explicat redactorul-şef adjunct al Courrier International. În cadrul dezbaterii, Iulia Badea Guéritée a mărturisit că, în opinia sa, „fake news-ul este o armă instituţională şi că, de la Maidan (n. r. protestele pro-europene din Ucraina, din 2013) încoace, Occidentul e depăşit în producerea fake news de numărul ştirilor false generate în estul Europei”.
Studenții jurnaliști, implicați într-un proiect EFOR finanțat de Comisia Europeană
În primăvară, studenții Specializării Jurnalism au început colaborarea cu Expert Forum (EFOR). A fost vorba despre proiectul „Active local citizens for an Accountable Europe”, proiect derulat de asociaţia Expert Forum, finanţat de Comisia Europeană prin fondul Europe for citizens şi implementat împreună cu studenţii de la Jurnalism UOC şi cei ai Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării – Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Potrivit declaraţiilor Cezarei Grama de la Expert Forum, iniţiativa EFOR și-a propus identificarea şi monitorizarea unor subiecte de interes local din Constanţa şi Cluj. Ceea ce au făcut studenţii Specializării Jurnalism a fost să documenteze şi să urmărească implementarea, evoluţia unor proiecte locale cu impact asupra cetăţenilor din Constanţa: restaurarea Cazinoului și „schimbarea la față” a Pieței Ovidiu, centrul istoric al orașului-port.
Gândire critică și schimb de idei la sesiunea de comunicări științifice a studenților
În luna mai, Specializarea Jurnalism a organizat sesiunea de comunicări ştiinţifice a studenţilor. Moderatori ai sesiunii de comunicări ştiinţifice au fost prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, coordonatorul Specializării Jurnalism, conf. univ. dr. Raluca Petre, lect. univ. dr. Mariana Tocia, asist. univ. dr. Ada Codău şi drd. Valentin Vanghelescu. Studenţii UOC au prezentat o serie de lucrări ştiinţifice pe diferite teme de actualitate, creând astfel premisele unui autentic spaţiu de dezbatere guvernat de schimbul de idei şi de gândirea critică. Subiectele de cercetare ale studenţilor jurnalişti au variat de la construcţia iconului feminin în publicitatea online la derapajele etice în comunicarea publicitară, conținut editorial și comercial în vechile și noile media şi managementul reputaţiei organizaţiilor în mediul online.
Studenții Specializării Jurnalism UOC, premiați la sesiunea de comunicări științifice organizată de FJSC
Şapte studenţi ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa (UOC) au participat, în luna mai, la sesiunea de comunicări ştiinţifice „Jurnalism şi comunicare. Între tradiţie şi inovaţie” organizată de Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea din Bucureşti. A fost vorba despre Stela Mazuru, Irina Vereş, Lucia Roznov, Monica Diaconu, astăzi absolvente, şi despre Alina Marin, Alexandra Ion, Florina Nănescu, la momentul actual studente în anul III. Studenții UOC au susţinut prezentări ale unor cercetări, îndrumaţi fiind de prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, coordonatorul Specializării Jurnalism a UOC, conf. univ. dr. Raluca Petre şi lect. univ. dr. Mariana Tocia. Studenţii au fost selectaţi pentru a participa la sesiunea de comunicări ştiinţifice de la Bucureşti în funcţie de rezultatele şi de calitatea cercetărilor lor. Atmosfera evenimentului a fost, aşa cum era de aşteptat, inspiraţională şi riguroasă din punct de vedere academic. Dintre cei şapte studenţi ai Specializării Jurnalism din cadrul UOC care au participat la ediţia 2018 a sesiunii de comunicări ştiinţifice organizate de FJSC, cinci au fost distinşi cu premii: Irina Vereş – Premiul I (secţiunea studenţilor din anul III), Stela Mazuru şi Lucia Roznov – Premiul III (secţiunea studenţilor din anul III) şi Alina Marin şi Florina Nănescu – Premiul III (secţiunea studenţilor din anul II).
Vizită de documente organizată de DRI în județele Sibiu și Brașov
Studenții jurnaliști nu au stat nici în timpul vacanței de vară. Astfel, în luna iulie, trei studenți ai specializării s-au aflat într-un program de documentare organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României. Este vorba despre „Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media. Schimb de experiență și bune practici cu parteneri de proiecte din regiunea Dunării. Dezvoltarea locală durabilă prin turism cultural. Biserici și cetăți fortificate în județele Brașov și Sibiu”, proiect derulat în perioada 16 – 20 iulie 2018. Programul „Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media. Schimb de experiență și bune practici cu parteneri de proiecte din regiunea Dunării. Dezvoltarea locală durabilă prin turism cultural. Biserici și cetăți fortificate în județele Brașov și Sibiu” organizat de DRI a fost benefic pentru studenții Specializării Jurnalism din mai multe puncte de vedere. Tinerii au putut afla, în mod direct, în contextul vizitei de documentare, o serie de informații, de date istorice, dar și de povești privind bisericile evanghelice fortificate din județele Sibiu și Brașov. Totodată, studenții la Jurnalism și-au îmbunătățit tehnicile de colectare și stocare a informațiilor, dar mai ales și-au depășit, o dată în plus, emoția de a formula întrebări relevante, pertinente, de a solicita informații suplimentare și de a fi mai aproape de adevăr.
Dezbatere privind gestionarea banilor publici la Constanța
Expert Forum (EFOR) şi Centrul pentru Resurse Civice au organizat, la finalul lunii septembrie, un tur gratuit cu barca de-a lungul zonei de coastă a Constanţei şi, alături de Diana Slav, un tur în zona istorică a oraşului. La cele două acţiuni au participat reprezentanţi ai EFOR (Cezara Grama şi Sorin Ioniţă), ai Centrului pentru Resurse Civice (Cosmin Bîrzan) şi, împreună cu alţi constănţeni, studenţi ai Specializării Jurnalism din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Turul ghidat pe mare, care a început în Portul turistic Tomis, a continuat în staţiunea Mamaia şi a avut ca punct final tot Portul Tomis, s-a numit „Vraja mării pe banii tăi”. Asta fiindcă, în acest context, organizatorii şi participanţii la tur au discutat despre cheltuirea banilor publici (naţionali şi fonduri europene), despre modul în care anumite proiecte au fost implementate la Constanţa, despre legătura dintre oraş şi mare (mai exact, dacă această legătură e funcţională sau nu), precum şi despre cum se vede zona costieră a Constanţei din larg. Obiectivul acestei ieşiri pe mare a fost acela de a afla părerea contribuabililor de rând cu privire la modul în care au fost gestionaţi banii publici (şi, deci, şi ai lor) la Constanţa.
Workshop pe marginea fake news, organizat de EFOR la Specializarea Jurnalism
În noiembrie, Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a găzduit un workshop pe tema fake news cu titlul „ABC-ul dezinformării”, workshop susținut de Expert Forum. Evenimentul a propus studenților jurnaliști, într-un mod dinamic, interactiv, un tool kit privind știrile false sau parțial false. Workshop-ul a fost susținut de Sorin Ioniță de la EFOR, dar alături de el au fost și colegii săi, Cezara Grama și Septimius Pârvu. Alături de cei aproape 30 de studenți ai Specializării Jurnalism au fost lect. univ. dr. Mariana Tocia, lect. univ. dr. Ada Codău, asist. drd. Valentin Vanghelescu și drd. Adelina Tocitu. Studenții jurnaliști au dezbătut, în contextul workshop-ului, cu reprezentanții EFOR, pe marginea știrilor false, a impactului pe care aceastea îl pot avea asupra democrațiilor. Cum pot fi identificate știrile false, ce efect au ele asupra cetățenilor și cum se poate construi un instrument de combatere a dezinformării – sunt doar câteva aspecte aduse în discuție. În aceeași ordine de idei, în cadrul atelierului EFOR studenții jurnaliști au înțeles mai bine ce presupun mecanismele manipulării și cum funcționează ele, dar și ce înseamnă așa-numita strategie whatabout, o veritabilă strategie de propagandă sovietică la care însă apelează, și astăzi, atât politicienii, cât și trusturi media internaționale. De asemenea, tinerii au aflat și care sunt strategiile la care apelează trolii și anume: diversiunea, enervarea audienței și polarizarea unei dezbateri.
RISE Project a revenit la Specializarea Jurnalism cu un workshop pe tema Follow the money
La începutul lunii decembrie, RISE Project, cea mai cunoscută comunitate de jurnaliști, programatori și activiști din România care investighează crima organizată și corupția, a susținut un workshop de investigații la Specializarea Jurnalism. Evenimentul a avut loc în perioada 4-7 decembrie, iar la el au participat studenții Specializării Jurnalism, dar și studenți de la Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul UOC. A fost pentru a doua oară când RISE Project a organizat acest atelier de tehnici avansate de colectare și procesare a datelor la Specializarea Jurnalism. De-a lungul celor patru zile intense de workshop, studenții s-au familiarizat cu o serie de platforme și baze de date, de la Registrul Comerțului, site-ul Ministerului Finanțelor Publice, la Monitorul Oficial și site-urile de achiziții publice. Toți studenții care au participat la acest atelier au lucrat în echipe coordonate de jurnaliștii RISE Project, documentând și, ulterior, redactând mai multe subiecte locale de interes public. Au accesat baze de date, au colectat informații, le-au verificat în repetate rânduri, operând ceea ce în limbajul de specialitate se numește fact-checking, au mers pe teren, au stat de vorbă cu sursele.
Finalul anului i-a găsit pe studenții Specializării Jurnalism la o festivitate de premiere. Expert Forum a organizat, în decembrie, la Hotel Athenee Palace Hilton, Gala de proiecte EFOR și premiile de Crăciun. La evenimentul intitulat „Punem lumină pe deriva guvernării în România și Moldova” au participat și studenți ai Specializării JURNALISM: Carla Preoteasa, studentă în anul I la Jurnalism, Virgil Stoian, student în anul II, Lavinia Oprea și Petruț Iacob, studenți în anul III la specializarea UOC. La gală a participat și Lucia Roznov, absolventă a Specializării Jurnalism, în prezent masterandă la programul Grupuri de risc – Facultatea de Sociologie și Asistență socială a Universității din București. Toți studenții menționați, dar și absolventa specializării au fost premiați de EFOR în cadrul mai multor proiecte derulate, unele dintre ele, în parteneriat cu Specializarea Jurnalism din cadrul UOC. Mădălina Sîrghi, Lavinia Oprea, Petruț Iacob, Lucia Roznov și Virgil Stoian au fost premiați pentru implicarea în proiectul „Europa MEA – Active
Local Citizens for an Accountable Europe”, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Europe for Citizens și implementat de EFOR. Mădălina Sîrghi, Lucia Roznov, Petruț Iacob și Virgil Stoian au monitorizat un proiect local implementat cu fonduri europene și, ulterior, au redactat o analiză pe marginea acestui subiect. Este vorba despre proiectul de restaurare a centrului istoric al Constanței, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli de creștere, Domeniul major de intervenție 1.1. Lavinia Oprea a urmărit proiectul de restaurare a Cazinoului, monument de arhitectură din patrimoniul național, unul dintre puținele cu elemente Art Nouveau din România. De-a lungul celor șase luni de proiect, studenții de la Jurnalism au participat la mai multe dezbateri și întâlniri pe marginea subiectelor documentate. Nu mai puțin important, în cadrul Galei de proiecte EFOR, Lavinia Oprea, Virgil Stoian, Petruţ Iacob, Sorin Ştefănescu şi Carla Preoteasa au primit titlul de „Descântător de trolli și vânători de boți”, pentru participarea la un concurs privind fake news-urile.
Nu în ultimul rând, Specializarea Jurnalism a organizat, în decembrie, tradiționala serbare de Crăciun, în Sala Multimedia2. Evenimentul a reunit studenți din toți cei trei ani de studiu și profesori ai specializării. În acest context, echipa JUOC a dăruit cadouri, a cântat colinde, a făcut schimb de mesaje de sărbători.
Toate evenimentele inițiate, găzduite și organizate de Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere au fost reflectate, și în 2018, în cele două produse editoriale realizate exclusiv de studenții jurnaliști sub îndrumarea profesorilor specializării. Este vorba despre revista „Ovidianum”, publicație a Universității „Ovidius”, și despre emisiunea „Ovidius Radio”, realizată cu sprijinul Studioului Teritorial Radio Constanta. De-a lungul anului 2018, au fost editate mai multe numere ale revistei „Ovidianum”, iar pe calea undelor s-au făcut auzite o serie de emisiuni „Ovidius Radio”, ce pot fi ascultate la https://www.mixcloud.com/jurnalism_ovidius/.