Studenții Specializării Jurnalism UOC au donat sânge la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța

Lorena POPA

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța face apel, ca și alte centre similare din țară, la persoanele care doresc să doneze sânge pentru cei care au nevoie urgentă. Asta pentru că, în ultima perioadă, se înregistrează o lipsă de rezerve de sânge. De aceea, studenții din anul I ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța (UOC) au decis să se implice și să doneze sânge. În acest sens, s-au prezentat, sâmbătă dimineață, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța. Înainte de donarea propriu-zisă, studenții jurnaliști au trecut printr-o serie de verificări. Mai exact, nu trebuia să fi consumat alcool cu cel puțin 48 de ore înainte de donare, nu trebuia să își fi făcut un tatuaj în ultimele șase luni, nu trebuia să fi fumat cu două ore înainte de donare. Contrar informațiilor care circulă, este necesar ca donatorii să mănânce și să se hidrateze înainte de donare. Ce este, de asemenea, important de menționat este faptul că cei care decid să doneze sânge trebuie să știe că timpii de așteptare sunt destul de mari, tocmai pentru efectuarea acestor verificări prealabile absolut necesare. Totodată, donatorilor li se vor efectua analize de predonare. Ce trebuie însă menționat este că persoanele care decid să doneze sânge, dar nu dispun de mult timp pentru așteptare, se pot programa pentru donare cu 24 de ore înainte, iar astfel vor aștepta mult mai puțin.

Cu toate că au așteptat ore bune înainte de a dona, studenții de la Specializarea Jurnalism nu au abandonat. Care au fost însă motivele care i-au determinat să se implice? Mădălina Jacotă, studentă la Jurnalism în anul I a declarat: “Colega mea de an, Lorena Popa, a venit cu inițiativa vineri, într-o pauză dintre cursuri, ceea ce, recunosc, m-a bucurat, pentru că am o colegă de cameră, în cămin, care își dorea de mult timp să facă asta, dar cumva nu reușea să se mobilizeze. Acum însă ne-am mobilizat împreună. Am avut mari emoții înainte de a intra în sala de recoltare, eram foarte agitată, dar asistentele de acolo au fost foarte drăguțe. La un moment dat mi-au oferit și ciocolată, atmosfera era foarte prietenoasă, ceea ce mi-a mai redus din emoții. Înainte de a-mi da seama, punguța de sânge deja se umpluse. Am donat 400 de mililitri. Am donat fiindcă am un prieten care a avut nevoie urgentă de sânge, la un moment dat. Nu am putut dona atunci, pentru că eram în alt oraș, dar am decis să o fac acum, ca să compensez cumva. Eu am grupa de sânge 01 negativ și mi s-a spus că sunt un donator foarte important pentru secțiile de Pediatrie și Urgențe”.

“O nouă șansă la viață

Cristina Croitoru, studentă, și ea, în anul I la Jurnalism UOC, a povestit: “M-am bucurat foarte mult că am putut să donez sânge. Am făcut-o pentru că îmi doream mult să ajut pe cineva care are nevoie, mai ales că eu am o grupă rară de sânge. Sunt perfect conștientă de faptul că există oameni pentru care sângele înseamnă o nouă șansă la viață. M-am simțit foarte bine știind că am putut să contribui la donarea de sânge. Îi sfătuiesc și pe alți studenți să facă același gest.

Pentru a încuraja donarea de sânge, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța oferă fiecărui donator niște beneficii. Aceștia au de ales între: șapte tichete de masă pentru produse alimentare în valoare de 70 de lei, o zi liberă, în ziua donării, în cazul în care sunt bugetari, elevi, studenți și cadre militare, decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării, reducere de 50% la transportul public în comun, pentru o lună, pentru persoanele cu reședința în municipiul Constanța.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.