Doi studenți la Jurnalism povestesc despre mobilitatea de studiu în Portugalia. Magia experienței Erasmus: tineri, neliniștiți și mai bogați

Sara TRAJCEVSKA
Marian IONESCU

Te-ai întrebat vreodată cât de multe beneficii și cât de multe oportunități poți avea prin intermediul unei mobilități de studiu Erasmus+ sau a unui stagiu de practică în străinătate? Șansa de a studia în Portugalia și posibilitatea de a trăi într-un oraș precum Lisabona ne-au împins dincolo de limitele zonei noastre de confort. Cu ajutorul profesorilor noștri de la Universitatea ,,Ovidius” din Constanța (UOC), Facultatea de Litere – Specializarea Jurnalism și a programului Erasmus+ a fost posibil să studiem în străinătate, ceea ce, privind în urmă, ni se pare acum un must. A fost o mare bucurie pentru noi să fim admiși, ca studenți Erasmus, la ,,Instituto Politechnico de Lisboa”, programul de studiu Jurnalism și Științele Comunicării.

Deoarece experiența a fost cu mult peste așteptările noastre, iar cunoștințele pe care le-am acumulat pe parcursul mobilității de studiu s-au dovedit a fi extrem de utile, am decis să împărtășim cu voi câteva detalii despre povestea noastră.

Această prezentare necesită JavaScript.

Marian IONESCU: Sara, la ce te așteptai la începutul mobilității de studiu Erasmus? Ceea ce a urmat a fost pe măsura așteptărilor?
Sara TRAJCEVSKA: Mă simt foarte bine după terminarea mobilității de studiu Erasmus deoarece chiar a meritat să fac parte dintr-un asemenea program. Recunosc că înainte de începerea mobilității am fost puțin speriată, dar nu pentru că plecam departe de casă, ci pentru că am avut mari așteptări. Înainte de a-ți povesti despre așteptările mele vreau însă să menționez că eu sunt obișnuită să mă plimb prin lume. Faptul ca nu sunt româncă, dar locuiesc în România de aproape trei ani, singură m-a ajutat să învaț cum este să trăiești ca străin într-o altă țară. Înainte de a pleca în Portugalia mi-am propus să întâlnesc oameni noi, cu mentalitate diferită, să învăț lucruri noi și să ies din zona mea de confort. Pot spune că lucrurile pe care mi le-am dorit mi s-au întâmplat, cu foarte mici excepții. Deci, experiența a fost pe măsura așteptărilor.

M. I.: Cum ți s-a părut concursul pentru bursele Erasmus+? A meritat efortul depus?S. T.: Din punctul meu de vedere, toți studenții au nevoie de o astfel de bursă pentru a beneficia de o mobilitate de studiu în străinătate. Bursa Erasmus+ m-a ajutat să trăiesc, timp de patru luni, o viață plină cu tot ce îmi trebuie pentru a mă simți împlinită și, totodată, plină cu dorințe de noi aventuri. Altfel, procesul de aplicare pentru bursă a fost destul de simplu, cei de la biroul Erasmus+ ne-au ajutat, ne-au ghidat pe tot parcursul aplicației, atât înainte, cât și după încheierea mobilității.

,,Nu m-am simțit deloc o străină lângă cei de acolo”

M. I.: Ai avut emoții înainte de plecarea către Portugalia?
S. T.: Da, am avut. Sunt aromâncă din Macedonia, Bitola și am venit să studiez, cu bursă, în România. Am făcut, înainte de a deveni studentă la Jurnalism, Anul Pregătitor în cadrul Facultății de Litere a UOC. De felul meu, sunt o persoană foarte emotivă și evident că am avut mari emoții. Chiar nu găsesc cuvintele pentru a-ți explica ce am simțit atunci când am decolat către o țară necunoscută până atunci, către o altă perioadă din viața mea, o perioadă care s-a dovedit frumoasă și plină de semnificații. A fost șansa ideală pentru a mă dezvolta ca om, ca student, în plan personal. Toate emoțiile mele au fost constructive, m-au ajutat să mă autodepășesc.

M. I.: Cum ți s-au părut portughezii și Portugalia?
S. T.: Uneori devin nostalgică pentru că nu mai sunt acolo. Îmi lipsește energia pozitivă pe care mi-au transmis-o în fiecare zi portughezii. Foarte rar am văzut astfel de oameni care să zâmbească mereu și care să încerce în permanență să te facă să te simți bine și comod în țara unde, de fapt, ești un străin. Nu știu tu, dar eu nu m-am simțit deloc o străină lângă cei de acolo. Discriminată, nici atât.

M.I.: Cum ai caracteriza programul de studiu de Științe ale comunicării unde ai studiat, în Lisabona?
S. T.: În primul rând, vreau să menționez că la Instituto de Politehnico de Lisbon accentul mare cădea pe partea de practică. Pentru a avea succes pe perioada mobilității de studiu trebuia să fii foarte bun la practică. Am studiat Marketing and Communication, Graphic Design, Video Post Production, Digital Media Laboratory, History and Political Science in Contemporary World and Innovation. Ce mi-a plăcut enorm au fost programele în care trebuia să lucrăm zilnic: Premier CC, InDesign și Illustration. Fiecare student trebuia să își facă un canal YouTube pe care să posteze conținut. Am învățat mult pe partea de practică și mi-a făcut mare plăcere să experimentez lucruri noi.

S. T.: Dar tu, Marian? Care au fost primele tale impresii despre programul de studiu din Lisabona?
M. I.: Sincer, nu aveam o idee foarte, foarte clară despre ce urma să studiez, despre cum urma să se deruleze programul, despre ce tip de colegi voi avea pe parcursul mobilității. În primele două săptămâni în Lisabona, am beneficiat de un curs intensiv gratuit de limba portugheză pe care l-am promovat cu 14 puncte din 20, curs la finalul căruia am obținut un certificat de competențe lingvistice și care m-a ajutat enorm să mă înțeleg cu portughezii și să mă descurc și în contexte ce nu țineau strict de universitate. Încă de atunci însă, părerea mea despre mobilitatea de studiu Erasmus, despre programul de studiu ales, despre oamenii de acolo s-a conturat în jurul căldurii cu care am fost primit într-o țară străină. Din fericire, pe parcursul semestrului nu am întâmpinat dificultăți, iar pentru orice nelămurire profesorii și personalul din instituție erau mereu dispuși să ne lămurească, să ne ajute.

S. T.: Pe lângă facultate, ce activități aveai în timpul liber?
M. I.: După o perioadă destul de scurtă, am reușit să îmi fac prieteni, atât studenți Erasmus, cât și studenți portughezi. Astfel, am avut posibilitatea să „gust” o mică parte din viața de zi cu zi a portughezilor, începând de la celebrul „Pastel de nata”, un desert din cremă de ouă, pe care îl recomand oricui, măcar o dată în viață, până la viața de noapte, pentru studenți, în cluburile și barurile din celebrul Bairro Alto, cartier excentric și sursă inepuizabilă de energie.

S. T: Au existat și experiențe negative în timpul bursei de studiu în Portugalia?
M. I.: Bineînțeles că au fost și aspecte mai puțin plăcute. O mare problemă în Lisabona este legată de chirii. Fiind un oraș relativ mic, dar cu un număr foarte mare de locuitori, uneori este aproape imposibil să găsești o chirie accesibilă într-o zonă decentă, iar cu problema aceasta m-am confruntat și eu. La scurt timp însă după ce am ajuns acolo am găsit o soluție și totul a fost mai mult decât bine.

S. T.: Care este concluzia ta la sfârșitul acestei experiențe?
M. I.: Merită! Categoric merită. În cadrul acestei mobilități de studiu Erasmus beneficiezi de o serie de experiențe ce îți pot oferi lecții valoroase, dezvoltarea personală având loc în cu totul alt ritm dată fiind ieșirea din zona de confort. Cunoștințele dobândite în cadrul universității din Portugalia sunt atât cunoștințe generale, cât și specifice, pe care le putem aplica în viața de zi cu zi legată de activitatea noastră în zona Științelor comunicării. E un slogan care spune că Erasmus nu este un an într-o viață, ci o viață într-un an. Cred că așa putem spune și noi: o viață în patru luni. Una minunată.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.