Diana MAXIMIUC
Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) are, începând din luna februarie, un nou tehnoredactor. Postul a fost scos la concurs în decembrie, iar în luna ianuarie au avut loc probele (examen scris, interviu și proba de abilități practice). La concurs a participat și o studentă din anul III a Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a UOC. Este vorba despre Alina Marin, care a și promovat concursul, fiind admisă cu un punctaj final de 89,48. Astfel, tânăra este, acum, noul tehnoredactor al instituției de învățământ superior.
Am stat de vorbă cu Alina Marin pentru a afla ce anume presupune munca unui tehnoredactor și ce calități trebuie să aibă acesta, dar și cât este de important pentru un absolvent de Jurnalism să profeseze în domeniul Științelor comunicării.
Diana MAXIMIUC: Care sunt motivele care te-au determinat să aplici pentru acest loc de muncă, în cadrul UOC?
Alina MARIN: Cursul „Conceperea și elaborarea unei publicații” din anul I de facultate și Atelierul media din anul III, în contextul cărora am avut ca temă crearea unei reviste inedite m-au motivat să aplic pentru acest job. Am tratat conceperea unei publicații noi ca pe o provocare, în urma căreia m-am îndrăgostit de ceea ce presupune design-ul grafic. Mi-am dorit ca, în timp, să ajung la performanța de a crea produse reale și nu doar simple modele cu rol de exercițiu. Faptul că activez, acum, în cadrul organizației care m-a format reprezintă o mare satisfacție, mai ales că majoritatea colegilor îmi sunt cunoscuți.
D. M.: Ce presupune munca unui tehnoredactor?
A. M.: Un tehnoredactor se ocupă, în principal, de prelucrarea imaginilor, desenelor, graficelor, schemelor conținute în lucrările pe care le primește spre execuție și de crearea conceptelor grafice pentru materialele destinate suportului print și suportului multimedia. Pe lângă toate acestea, eu mă ocup și de tehnoredactarea revistei „Ovidianum”, prelucrez datele primite de la facultăți și compartimentele funcționale ale UOC, realizez și actualizez bazele de date ale Departamentului de Relații publice și introduc pe platforme online date cu privire la activitățile acestuia.
D. M.: Ce calități trebuie să aibă un tehnoredactor?
A. M.: Un tehnoredactor trebuie să fie, în primul rând, creativ și original, trebuie să dețină cunoștințe solide de tehnoredactare. De asemenea, trebuie să aibă simț estetic, să fie responsabil, să aibă abilități tehnice, să lucreze în condiții de urgență și, desigur, să se ocupe în permanență de creșterea propriului nivel de profesionalism prin studierea permanentă a noutăților și tendințelor în domeniu.
Profesionalismul – ,,cea mai importantă armă împotriva abaterilor de la norme”
D. M.: Este primul tău job în domeniul comunicării?
A. M.: Da, este primul meu job în domeniul studiat. Am mai avut un job înaintea acestuia, dar nu avea legătură cu domeniul în care îmi doresc să mă profesionalizez.
D. M.: Ce crezi că înseamnă pentru viitorul tău profesional actualul loc de muncă?
A. M.: Sincer, nu prea îmi place cum sună „loc de muncă”, pentru că nu simt că muncesc, din contră, mă relaxează și îmi conferă o stare de bine tot ceea ce fac. Asta, pentru că sunt extrem de pasionată de domeniul Științelor comunicării. Revenind la întrebarea ta, consider că acest post îmi oferă oportunitatea de a-mi dezvolta cunoștințele în domeniul studiat, dar nu numai, pentru că, în plus, contribuie la fructificarea creativității mele și la întreaga mea evoluție profesională.
D. M.: Cât este de important pentru un student și pentru un absolvent de Jurnalism și Științele comunicării să activeze în domeniul pe care l-a studiat?
A. M.: Extrem de important! În momentul actual, jurnalismul se află la granița dintre profesie și vocație, ceea ce reprezintă un factor cumva destabilizator în recunoașterea corespunzătoare a acestei meserii. Există multe cazuri în care presupuși jurnaliști fără studii de specialitate au pierdut, fiind luați de val, contactul cu realitatea, și au pus astfel jurnalismul într-o postură delicată. Tocmai de aceea este necesar ca studenții și mai ales absolvenții de Jurnalism și Științele comunicării să activeze în domeniu, pentru că ei dețin cea mai importantă armă împotriva abaterilor de la norme și anume profesionalismul.