Studenții Specializării Jurnalism din cadrul UOC, în vizită de documentare la Biblioteca Județeană Ioan N. Roman din Constanța

Ioana IONIȚĂ

Studenții din anii I și II ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) au făcut, la începutul lunii martie, o vizită de documentare la Biblioteca Județeană Ioan N. Roman. Aceștia au fost însoţiţi de cadre didactice ale specializării: lect. univ. dr. Mariana Tocia și lect. univ. dr. Ada Codău și întâmpinați, la bibliotecă, de directoarea instituției, Corina Apostoleanu.

Biblioteca Județeană Ioan N. Roman din Constanța deține peste 600.000 de unități de bibliotecă, pe toate tipurile de suport, multe dintre acestea fiind adevărate valori păstrate cu grijă. Ștefan Pleșoianu, bibliotecar metodist, este cel care i-a însoțit pe studenți în turul bibliotecii. Potrivit explicațiilor acestuia, Biblioteca Județeană Ioan N. Roman funcționează în actualul sediu, situat pe bulevardul Mircea cel Bătrân, începând cu data de 1 decembrie 1998. Anterior, serviciile Bibliotecii Județene erau împărțite în mai multe locații din municipiul Constanța. Tocmai de aceea, pentru a facilita accesul cât mai multor oameni la cărți și la alte tipuri de publicații, actualul sediu a fost gândit, proiectat pentru a găzdui la un loc toate serviciile bibliotecii.

Studenții jurnaliști au intrat prima dată în Sala de referințe generale, acolo unde informațiile sunt accesibile și în format digital, dar și în cataloagele de tip clasic. Ulterior, au intrat în secțiile de Împrumut și la Mediatecă, iar apoi în sălile de lectură. De asemenea, studenții au avut acces în depozitul general de la subsolul bibliotecii.

Această prezentare necesită JavaScript.

Printre pagini colorate de timp

Studenții din anul II ai Specializării Jurnalism studiază și Istoria presei. Tocmai de aceea, au fost încântați să descopere, la Biblioteca Ioan N. Roman, o colecție bogată de periodice românești, presa din perioada 1898-1944, dar și din perioada comunistă și postcomunistă. Au răsfoit prima revistă culturală dobrogeană, Ovidiu (1898), al cărei director fondator a fost Petru Vulcan, revista literară și artistică Sburătorul (1919), publicațiile satirice Moftul român (ediția de la 1901) și ziarul umoristic Veselia (edițiile din 1903), precum și revista de critică literară Ramuri (1910). Totodată, studenții au identificat limbajul de lemn din ziarele comuniste Scânteia și Scânteia Tineretului.

Studenții jurnaliști au fost fascinați de culoarea gălbuie a paginilor de ziare și reviste, de mirosul acestora, analizând, în același timp, grafica vremurilor, diverse tipuri de font-uri, dar și materiale publicitare prin intermediul cărora publicațiile se susțineau financiar. Având toate acestea în față, studenții au putut face o comparație între presa veche și presa scrisă din zilele noastre.

Comori sub formă de carte

După ce au ieșit din depozitul de presă veche, studenții Specializării Jurnalism au ajuns în sala care găzduiește aproximativ 1.800 de volume de carte bibliofilă: Fondul de Colecții Speciale. Aici, ei au avut șansa de vedea prime ediții, ediții cu autograf de autor, ediții deosebite, ediții omagiale, ediții definitive, ediții care au fost interzise de autorități și chiar și exemplare scăpate din diverse tiraje care au fost arse aproape în totalitate. Totodată, studenților le-a fost prezentată partea de carte românească veche, ce cuprinde în jur de 300 de volume. Cel mai vechi volum din această colecție, „Noul Testament de la Bălgrad”, este prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, publicat în 1648 la Bălgrad (astăzi, Alba Iulia).

Nu mai puțin important, pentru că ziariștii radiografiază, în fiecare moment, realitatea, studenților jurnaliști le-a fost prezentată și colecția din Monitorul Oficial a Bibliotecii Județene Ioan N. Roman.

Studenții au fost ghidați, în această vizită de documentare, de bibliotecari cu experiență, pasionați, etern îndrăgostiți de carte: Lucica Vlad, Carmen Buștiuc, Doina Moșoiu și Ionuț Druche.

Impresii

Unii dintre studenții Specializării Jurnalism au fost la prima experiență de acest gen. Este vorba mai ales de studenții din alte localități, dar și despre cei din alte țări, așa cum este cazul unor tinere din Republica Moldova, care au ales să studieze la Specializarea Jurnalism din cadrul UOC. La finalul vizitei, studenții au împărtășit câteva dintre impresiile lor.

Pentru Cristina Maidanu din anul I vizita de documentare a fost „o experiență memorabilă”. „Pentru că vin din Republica Moldova, să cunosc Constanța e unul dintre scopurile mele principale. Este pentru prima oară când merg la Biblioteca Județeană Ioan N. Roman și am rămas plăcut surprinsă. Colecția de ziare vechi m-a impresionat cel mai mult și sper, cât de curând, să mă întorc să le răsfoiesc”, a declarat aceasta.

În ceea ce o privește pe Marina Luchian, aceasta a afirmat: „Am fost primiți călduros de personalul bibliotecii care a avut grijă să ne familiarizeze cu arhivele de presă, să ne informeze despre varietatea cărților pe care le putem găsi în minunatul templu al lecturii și care, nu în cele din urmă, ne-a dezvăluit micile secrete despre adevăratele comori ascunse în cărți. Consider această experiență una frumoasă și benefică pentru viitoarea mea activitate jurnalistica”. Marina este originară tot din Republica Moldova. În prezent, este student în anul I.

Și colegii lor mai mari au fost impresionați.Virgil Stoian din anul II a declarat că i-au plăcut „ordinea care tronează în toate încăperile, dar și grija pe care angajații o poartă cărților și publicațiilor de tot felul”.

„Recunosc, sunt mai mult genul care își cumpără cărțile și nu prea împrumută, dar o vizită la bibliotecă e mereu plăcută. Am descoperit acolo ziare și cărți uimitor de vechi, dar păstrate, totuși, foarte bine. Turul bibliotecii a fost frumos și relaxant. Mărturisesc că am rămas cu gândul la o carte din depozitul instituției, estimată la 350.000 de euro”, a explicat Gabriel Iacob, student în anul II.

Cu siguranță studenții Specializării Jurnalism din cadrul Universității „Ovidius” se vor întoarce, pe cont propriu, la Biblioteca Județeană Ioan N. Roman, pentru a afla și mai multe despre ce se află pe rafturile și în depozitele sale, pentru a descoperi această fascinantă lume prinsă între pagini și coperte. Unele dintre ele, vechi de sute de ani.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.