Monica Stroe, absolventă a Specializãrii Jurnalism, promoţia 2005-2008, Specialist Comunicare, Senior Admin for Corporate Medicine Department at Hamad Medical Corporation

Am ales specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere, pentru că mi-a plăcut ideea de a avea o cale prin care să îmi pot face auzită vocea, ideea de a avea ocazia să ies din zona mea de confort și oportunitatea de a sta de vorba cu oameni din diverse clase sociale. Am vrut mereu să fac o diferență; am avut dintotdeauna o sete naturală pentru cunoaștere și m-am întrebat mereu “de ce” se întâmplă anumite lucruri iar ca jurnalist, am vrut să pot pune această întrebare cu voce tare și să traiesc în timp real tot ceea ce se întamplă în jurul meu.

Cu toate că am practicat meseria de Jurnalist numai pentru doi ani, pentru televiziunea locală TV Neptun, lucrurile învățate în facultate m-au ajutat pe tot parcursul carierei mele de până acum.

Am ales să plec din Romania în anul 2010 și să lucrez în statul Qatar, unde am început prin a contribui la deschiderea unui proiect excepțional, numit Katara Project. Am lucrat pe partea de planificare și implementare, participând, printre altele, la negocieri de contracte, organizarea și desfasurarea licitațiilor. Fără să imi dau seama inițial, specializarea în domeniul “Jurnalism” a contribuit foarte mult la creșterea mea profesională din acea perioada. Ca jurnalist, dezvolți un talent pentru găsirea combinației perfecte de cuvinte care să te ajute să îți expui punctul de vedere într-un limbaj cât mai simplu, iar acest lucru mi-a fost de foarte mare ajutor atât în perioada respectivă, cât și astăzi. Cu toate că cea mai mare parte a comunicării la locul meu de muncă se face în limba engleza (cealaltă limba utilizată fiind limba arabă, pe care nu am reușit încă să o stăpânesc), mi-am adaptat această abilitate mediului meu actual.

Am mers apoi mai departe în cariera, iar la momentul actual lucrez pentru Corporatia Medicala Hamad, principalul furnizor de asistență medicală secundară și terțiară din Statul Qatar și unul dintre principalii furnizori de asistență medicală din Orientul Mijlociu. Lucrând într-o poziție de conducere în domeniul administrativ din cadrul departamentului de “Medicină”, am avut de foarte multe ori ocazia de a-mi utiliza cunoștintele dobândite în mediul academic.

Datorită celor învățate în cadrul specializării Jurnalism, acum mereu privesc lumea din jurul meu din diverse perspective, încerc să obțin o imagine completă și cât mai informată atunci când sunt pusa in situatia de a lua o decizie. Pot obtine informații mult mai ușor, pentru că am învățat că trebuie să fii o persoană atât curioasă, cât și sensibilă pentru a obține informații de la oameni. Ca jurnalist, am învățat să îmi creez un “network”. Prin procesul de a lua interviuri, înveți să stabilești un raport de încredere cu oamenii iar aceasta aptitudine de a-i face pe oameni să fie mai dispusi să coopereze cu tine, m-a ajutat pe tot parcursul carierei mele.

Pot spune cu încredere ca Specializarea “Jurnalism” din cadrul Facultatii de Litere, Universitatea “Ovidius” Constanța, este o lumină strălucitoare într-o societate din ce în ce mai opacă, ce contribuie la formarea profesională atât a viitorilor jurnaliști (care sunt pregatiți să facă lumină în colțurile întunecate ale societății în care trăim, menținând o cultură cât mai transparentă posibil), cât și a viitorilor profesioniști din alte domenii, deoarece această specializare te învață, printre altele, să fii un bun lider, un comunicator eficient, să fii atent la cele mai mici detalii și lista ar putea continua la nesfârșit. Studenții la jurnalism deprind abilități nelimitate.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.