Carla PREOTEASA
Facultatea de Litere din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) a organizat, la finalul săptămânii trecute, o nouă ediție a Sesiunii de comunicări științifice a studenților, masteranzilor și doctoranzilor. Pentru Specializarea Jurnalism, acest eveniment reprezintă o tradiție care îi reunește pe studenții din anii II și III, alături de profesorii specializării. La ediția din 2019, studenții din anul III au prezentat o serie de lucrări științifice pe diferite teme de actualitate, cu scopul de a crea un spațiu autentic de dezbatere.
Evenimentul s-a desfășurat pe trei secțiuni și anume: „Practici și inovații în jurnalism”, moderată de prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu și de lect. univ. dr. Ada Codău, „Organizațiile media și complexitatea culturală” – conf. univ. dr. Raluca Petre și drd. Adelina Tocitu, și „Către o perspectivă etică în publicitate și estetica digitală”, moderată de lect. univ. dr. Mariana Tocia și asist. univ. drd. Valentin Vanghelescu. Toate cele trei secțiuni au stat sub „umbrela” unei teme mai largi, mai profunde: „Acoperire jurnalistică și medierea comunicării sociale”.
În prima secțiune a sesiunii de comunicări au prezentat lucrări studenții Petrut Iacob – „Jurnalismul de investigatie și provocările contemporane”, Lavinia Oprea – „Diseminarea știrilor false în comunicarea mediatică online”, Florina Nănescu – „Instituționalizarea profesiei de jurnalist în plan local”, Andreea Guzgă – „Agenda setting. Analiză mediatică a protestelor de stradă din România. O analiză comparative”, Silvia Taban – „Mediatizarea și discriminarea comunitătii LGBT”. În cea de-a doua secțiune au fost abordate următoarele teme: „Internalizarea politicilor editoriale în practicile profesionale. Studiu autoetnografic Kiss FM Constanța” – Mădălina Sirghi, „Analiza comunicațională și interculturalitatea Studiu de caz: comunicare în organizația Partida Romilor” – Alexandra Ion și „Fluxuri de comunicare în instituțiile de învătământ superior. Studiu de caz: UOC” – Alina Marin. În cea de-a treia secțiune au prezentat comunicări studenții: Roxana Panait – „De la brand la consumator-mecanisme de multiplicare a notorietătii brandului. Studiu de caz: Nivea”, Andrei Flangea – „Obiectele digitale și relația dintre tehnologie și spiritualitate. Studiu de caz: strategiile companiei Apple, fondate de Steve Jobs”, și Cristina Dragu – „O abordare din perspectivă etică a discursului publicitar”.
În contextul evenimentului, prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, coordonatorul Specializării Jurnalism, le-a explicat studenților din anul III: „Depinde de voi cum va arăta lumea în următorii zece ani. De voi și de generațiile ce vin din urmă. Sunteți o promoție foarte dotată în istețime. Toți o aveți”.
Conf. univ. dr. Raluca Petre a declarat că moralitatea este o calitate pe care unii dintre jurnaliștii din presa actuală par să o fi pierdut-o: „Știți cât de greu este să stai solid pe picioare, pe principii. Să fii integru, să fii moral, chiar dacă nu te bucuri de popularitate sau venituri foarte mari. Tentațiile sunt mari, dar noi vă propunem să fiți diamantul din nămol”.
Despre așteptări în ceea ce îi privește pe viitorii absolvenți ai Specializării Jurnalism a vorbit și lect. univ. dr. Mariana Tocia: „Știu că este o vârstă tentantă, însă aș dori să lucrați serios, constant. Așteptările noastre sunt mari pentru că s-a muncit mult iar voi sunteti produsul nostru. Ne așteptăm să vedem că veți face lucruri mărețe”.
La rândul său, lect. univ. dr. Ada Codău a avut un mesaj pentru studenții jurnaliști: „Am mare încredere în voi. Sper să mergeți pe drumul ales chiar dacă o să vă fie greu uneori și chiar dacă veți avea și dezamăgiri. Nu ne propunem să salvăm lumea. Important este să ne propunem să salvăm măcar o bucățică din ea. Putem să schimbăm ceva. Important este să nu renunțăm”.
Asist. univ. drd. Valentin Vanghelescu s-a declarat convins de faptul că absolvenții Specializării Jurnalism vor face comunicare de calitate: „O să va aduceți aminte de lucrurile pe care le-ați învățat aici și veți face comunicare de calitate oriunde. Sunt multe lucruri pe care eu vi le prezint vouă din momentele studenției mele, lucruri care mă ajută și acum. Sper că veți face și voi la fel“.
Nu în ultimul rând, drd. Adelina Tocitu a declarat: „Eu am o vorbă: nimic din ceea ce facem nu este nefolositor. O să vă dați seama pe parcurs, după ce o să ieșiți de pe băncile facultății. Veți aplica multe dintre cunoștințele acumulate aici”.
Sesiunea de comunicări științifice studențești a reușit să realizeze, și anul acesta, ceea ce și-a propus întotdeauna: să creeze o atmosferă plăcută și inspirațională atât pentru studenți, cât și pentru profesori, dar și să aducă în dezbatere subiecte de actualitate.