Petruț Iacob, absolvent al Specializării Jurnalism UOC, promoția 2016-2019, masterand la programul Comunicare și Relații Publice, Facultatea de Comunicare și Relații Publice – SNSPA

Mereu zâmbesc atunci când mă gândesc la momentul în care am decis să devin student la Specializarea Jurnalism din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. Zâmbesc pentru că pot spune că a fost o întâmplare fericită în viața mea și sunt mândru și acum de alegerea pe care am făcut-o. Toată lumea din jurul meu credea că voi deveni navigator. Mai puțin eu. După admiterea de la Universitatea Maritimă din Constanța am simțit că ceva nu este în regulă, ceva nu mi se potrivește. Era vorba despre viitorul meu. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu, să pot să dezbat anumite probleme și, în cele din urmă, să încerc să le rezolv. Or, acestea nu prea erau caracteristicile de bază ale unui marinar. Nu mă vedeam scriind poezii pe mare pentru persoana iubită. Cu tot respectul pentru profesia de navigator, mă vedeam făcând mai mult. În orice caz, altceva. De aceea, în ziua următoare am decis să merg la Universitatea „Ovidius” pentru a mă înscrie la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere. Am tot fost întrebat de ce am făcut această alegere, însă simțeam că, fiind o decizie luată din suflet, aceasta nu trebuie explicată. Sau poate că, atunci, nu îmi găseam eu cuvintele potrivite, care să se ridice la nivelul deciziei mele.

Specializarea Jurnalism m-a învățat să evoluez treptat și sigur. În primul an am lucrat la foc continuu, exact ca într-o redacție, la revista universității, „Ovidianum”. Conduși de curiozitate și entuziasm, am reușit să ne simțim pentru prima oară în viață jurnaliști adevărați. În al doilea an, am intrat în lumea radioului prin intermediul practicii de specialitate făcute la Radio Constanța. În acel an a luat naștere emisiunea „Ovidius Radio”, un proiect de suflet pentru generația noastră, deoarece am fost cei care se pot numi „veteranii” primelor emisiuni cu și pentru studenți produse în studiourile Radio Constanţa.

Ultimul an, cel încheiat recent, a venit cu emoții mari produse de lucrarea de licență. Pot spune că au fost și momente de cumpănă, în care credeam că tot ce am făcut până în această etapă se poate nărui într-o secundă. Însă, au existat mereu profesori în cadrul Specializării Jurnalism care au știut să mă mobilizeze și să îmi ridice moralul pentru a putea continua.

Datorită Specializării Jurnalism am avut ocazia să întâlnesc profesioniști și puncte de reper în acest domeniu. Îmi vin în minte două inițiative de succes, una la nivel național și una pe plan local. Este vorba despre RISE Project și Info Sud-Est. O altă colaborare de succes a fost cu Asociația Expert Forum din București.

Au fost trei ani activi, intenși, în care am cunoscut oameni noi, oameni frumoși cu care țin legătura și acum. Asta am apreciat tot timpul la această specializare: mi-a deschis uși, uși pe care le țin deschise și acum și cu ajutorul cărora pot deschide și altele.

Din această toamnă voi da curs unei noi provocări. Îmi place să mă gândesc mereu că este o provocare. Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București va fi noua mea casă timp de doi ani. Am ales masterul de Comunicare și Relații Pubice din cadrul Facultății de Comunicare și Relații Pubice. Aici va fi locul în care voi continua să lucrez la construcția viitorului meu profesional, care sper să devină cât de curând prezent.

La finalul anilor de facultate mi-a rămas în minte un sfat primit în cadrul unui curs. Picase perfect acest sfat, deoarece stresul licenței era din ce în ce mai mare. Era vorba despre viață și o cursă. Nu era important locul pe care ieșeai în cursa respectivă, ci doar să o termini, să o duci până la capăt. Acum mă refac după această cursă. Sunt fericit, am terminat-o. Urmează să îmi încarc bateriile pentru următoarea cursă, însă sunt convins că orice s-ar întâmpla, voi trece linia de finish.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.