Studenții și masteranzii de la Științele comunicării – UOC au participat la workshop-ul „Știm ce nu știm? Cum transparentizăm datele publice ca să ieșim din ceață?” organizat de Expert Forum

Cătălina CARAMAN

Andreea MARIN

Studenții Specializării Jurnalism și masteranzii de la programul Relații publice și dezvoltare interculturală din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) au participat, la finalul săptămânii trecute, la workshop-ul „Știm ce nu știm? Cum transparentizăm datele publice ca să ieșim din ceață?”, workshop organizat de Expert Forum (EFOR). Evenimentul s-a desfășurat online, pe platforma Zoom, și a fost susținut de Cezara Grama și Septimius Pârvu de la EFOR. Lor li s-au alăturat și profesori din echipa de la Științele comunicării a UOC.                        

Evenimentul face parte din proiectul „Promoting common values across Europe”, finanțat de Comisia Europeană prin programul Europe for Citizens și a avut ca temă principală nevoia imperioasă de transparentizare a datelor publice din România, atât cu scopul unei informări oneste și complete a cetățeanului, cât și pentru efecientizarea activității instituțiilor publice. În acest sens, Cazara Grama și Septimius Pârvu au subliniat faptul că mass-media și organizațiile nonguvernamentale trebuie să pună presiune pe instituțiile publice pentru că doar prin accesul la informație cetățenii pot înțelege mai bine dinamica unei societăți.

În prima parte a workshop-ului, Septimius Pârvu le-a explicat studenților din domeniul Științelor comunicării în ce fel s-a schimbat, în ultimii ani, procesul de finanțare a partidelor politice în România. Una dintre observațiile sale a fost aceea că, până în 2015, statul nu asigura rambursarea cheltuielilor electorale, iar subvențiile erau la un nivel foarte scăzut. Ceea ce diferă însă față de momentul 2015 este, potrivit declarațiilor sale, faptul că „astăzi nu mai avem probabil genți negre cu bani în campaniile electorale, cum aveam până la reformă”. Cu toate aceastea, posibile nereguli pot apărea în campanie – Septimius Pârvu a dat exemplul unui candidat, lucrător la Poșta România care a declarat o contribuție financiară din venituri proprii de 223.000 de lei în condițiile în care avea un salariu anual de doar 26.000 de lei. Mai mult, acesta nu contractase un împrumut bancar pentru asta.

Expertul EFOR a menționat că nici până în acest moment în România nu se poate vorbi despre date deschise la standarde adecvate cu privire la finanțarea partidelor politice. Nu există o transparentizare reală, ci în mare parte documente în format Excel şi PDF-uri rezultate în urma scanării, greu de conectat, existând pe alocuri și neconcordanțe între documente. Cu toate acestea, situația este mai bună comparativ cu perioada dinainte de 2015, întrucât au început să se publice mai multe informații.

Unul dintre demersurile Expert Forum în vederea transparentizării informațiilor legate de finanțarea partidelor politice din România, utilizând principiile open data, a fost crearea site-ului banipartide.ro, platformă care monitorizează finanțarea partidelor și a campaniilor electorale și pe care sunt publicate lunar rapoarte în acest sens. Printre informațiile disponibile se numără și cele referitoare la toate veniturile și cheltuielile partidelor, dar și la numele persoanelor fizice și juridice care au donat partidului sume de bani în perioada 2006-2020. Informația este structurată în grafice pentru o vizualizare mai ușoară și o înțelegere mai rapidă.

Interesant de reținut este faptul că, potrivit declarațiilor lui Septimius Pârvu în actualul context al pandemiei de COVID-19, în 2020, banii partidelor s-au dus preponderent spre online, dar partidele au investit mult și în materiale tipărite, în ciuda restricțiilor. De fapt, odată cu reforma din 2015, cheltuielile pentru promovare online au devenit tot mai mari.

EFOR a câștigat definitiv procesul intentat IPJ Constanța pentru obținerea unor informații publice

În cea de-a doua parte a întâlnirii, Cezara Grama le-a vorbit studenților de la Științele comunicării UOC despre monitorizarea pe care Expert Forum a făcut-o anul trecut, în timpul stării de urgență, cu privire la sancțiunile aplicate de Poliția Română și Jandarmerie. Asta pentru că, așa cum a constatat EFOR, nu există date clare referitoare la numărul de amenzi aplicate și la numărul de avertismente, ci doar legate de numărul total al sancțiunilor date. „Organele de poliție au avut, în această perioadă (n .r. – în timpul stării de urgență), mai multă putere, pentru a se asigura că oamenii respectă restricțiile impuse pentru protejarea sănătății publice. Însă, tot în această perioadă, ieșeau la iveală povești despre faptul că amenzile erau foarte diferite, erau amendate persoane care fie nu aveau scrisă data pe declarație, fie ieșiseră doar în fața blocului”, a explicat Cezara Grama, subliniind faptul că valoarea amenzilor a fost o chestiune arbitrară, cuantumul acestora depinzând de la polițist la polițist.

Pentru a afla exact câte amenzi au fost aplicate de Poliția Română și câte avertismente, Expert Forum a solicitat tuturor celor 42 de Inspectorate de Poliție din România aceste date, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Pentru că nu a primit informațiile complete pe care le-a solicitat, EFOR a acționat în instanță inspectoratele de poliție. Printre acestea, și Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța. IPJ Constanța a pierdut definitiv procesul cu Expert Forum, Curtea de Apel Constanța dând dreptate organizației non-guvernamentale, care urmează să primească toate informațiile solicitate (dintre cele pe care încă nu le-a primit).

Datele pe care EFOR le-a cerut inspectoratelor de poliție din țară sunt cuprinse în Raportul Anual 2021 pe care Expert Forum l-a publicat recent, raport elaborat în cadrul unui proiect implementat cu sprijinul Biroului Afacerilor Internaționale cu Narcotice și Apărarea Legii (INL) în parteneriat cu Central and Eastern European Law Initiative Institute și International Foundation for Electoral Systems. Conform acestui document, județul Constanța se află pe locul III, la nivel național, în ceea ce privește valoarea totală a amenzilor aplicate de Jandarmerie în timpul perioadei de urgență și pe ocupă locul II în topul județelor cu cel mai mare număr de amenzi aplicate de Jandarmerie în aceeași perioadă.

La finalul workshop-ului, studenții și masteranzii de la Științele comunicării au pus întrebări experților EFOR, mânați de curiozitate și mai ales de dorința de a înțelege mai bine importanța transparentizării datelor publice generate de instituțiile din România, dar ineficient gestionate de acestea din urmă.

Specializarea Jurnalism are deja o tradiție în colaborarea cu EXPERT FORUM, iar aici amintim aproiectul „Active local citizens for an Accountable Europe”, finanțat de Comisia Europeană prin fondul Europe for Citizens, în derularea căruia specializarea din cadrul UOC a fost partener, în 2018. Proiectul a implicat studenți de la doar două universități din țară: Universitatea „Ovidius” și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj – Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.