Andreea CABASON
Echipa de la Științele comunicării din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) a organizat, recent, o nouă întâlnire din seria „Conversațiilor formative”, întâlnire care a avut-o ca invitată pe Ana Maria Stancu, corespondent TVR și absolventă, în 2012, a Specializării Jurnalism din cadrul UOC. Evenimentul a avut loc online, pe platforma Microsoft Teams, și a reunit profesori de la programul de licență Jurnalism și programul de master Relații publice și dezvoltare interculturală și numeroși studenți și masteranzi. Alături de lect. univ. dr. Mariana Bafană, coordonatorul Specializării Jurnalism, conf. univ. dr. Raluca Petre, coordonatorul programului de master Relații publice și dezvoltare interculturală, conf. univ. dr. Ludmila Martanovschi, de lect. univ. dr. Ada Codău și asist. univ. dr. Valentin Vanghelescu a fost și Aurelia Lăpușan, profesor emerit al UOC și, de asemenea, coordonatorul lucrării de licență semnate de Ana Maria Stancu. Evenimentul a fost moderat de lect. univ. dr. Mariana Bafană. Amintim, în acest context, că seria de întâlniri denumite „Conversații formative” a debutat în 2016 și are ca scop intermedierea dialogului între profesioniștii din domeniul comunicării și studenți care urmează programele de studii în Științele comunicării, la UOC.
Actual corespondent al Televiziunii Române pentru județele Constanța și Tulcea, Ana Maria Stancu a avut următorul traseu profesional: a debutat în presă la Radio Neptun, a făcut apoi pasul spre televiziune la postul local Litoral TV, a continuat la TV Neptun, iar în prezent este jurnalist la TVR. Aceasta le-a vorbit celor prezenți la eveniment și despre cum arată o zi obișnuită pentru ea, în calitatea sa de corespondent al TVR, despre cât este de importantă adaptarea unui jurnalist la condiții dintre cele mai diverse și despre capacitatea de a discerne între o știre adevărată și ceea ce astăzi numim fake news: „Nu toate informațiile sunt știri, nu toate informațiile intră pe post, nu toate informațiile sunt veridice. Nu toți oamenii care te sună și vor să apeleze la tine pentru a face o știre sunt de încredere și trebuie tot timpul să faci diferența dintre o știre adevărată, o știre falsă, un zvon”. În acest context, Ana Maria Stancu a subliniat că profesia pe care și-a ales-o rămâne cea mai frumoasă pentru ea: „Jurnalismul este o profesie extrordinar de frumoasă, este o profesie extrem de solicitantă, surprinzătoare. Ești tot timpul în alertă”.
Ana Maria Stancu a povestit, în cadrul întâlnirii, despre faptul că profesorii săi din liceu nu au încurajat-o deloc să urmeze studii universitare în domeniul Științelor comunicării: „Mi s-a spus că pot face profesia de jurnalist fără a urma cursurile unei școli de jurnalism sau că va trebui să fac foarte multe compromisuri când vine vorba despre timp, despre familie, despre relații interumane, despre întâlniri pe care vreau să le am pe parcursul vieții. Nu am dat curs acestor idei, m-am înscris la universitate, am luat admiterea și am urmat cursurile acestea. Poate că în perioada studenției nu îmi dădeam seama cât de importante sunt toate aceste cursuri și toate informațiile pe care le obțineam de la facultate, de la specializare, de la profesori, însă când am acumulat experiență am înțeles că tot ceea ce fac în fiecare zi are la bază ceea ce învățam în facultate”, a explicat jurnalista.
La finalul anilor de studiu la Specializarea Jurnalism din cadrul UOC, Ana Maria Stancu a realizat lucrarea de licență „Expresii ale violenței în mass media. Studiu de caz: deținuții de la Poarta Albă și prezența lor în presa locală”, lucrare coordonată de prof. emerit Aurelia Lăpușan. Despre cercetarea actualului corespondent al Televiziunii Române, Aurelia Lăpușan a declarat: „Vă mărturisesc că din foarte multele licențe pe care le-am coordonat a ei a fost absolut specială. Ana Maria Stancu a dovedit că a învățat în toți cei trei ani de studenție toate materiile care i-au folosit în a realiza această licență, pentru că a cuprins în ea și genurile presei și deontologie și legislație și discurs”.
„Jurnalismul este o profesie extrordinar de frumoasă, extrem de solicitantă, surprinzătoare”
Pendulând natural, dar, totodată, nostalgic, de-a lungul celor aproape două ore, atât cât a durat evenimentul online, între trecutul său de studentă și cariera actuală, Ana Maria Stancu le-a vorbit studenților și masteranzilor UOC despre primii săi bani câștigați în presă. „Am început la Radio Neptun și, timp de doi ani, am mers pe banii mei, pe timpul meu ca să învăț. Când am obținut primii bani din această meserie au fost 200 de lei, puțini și la vremea respectivă, dar erau bani primiți pe un contract de drepturi de autor care îmi acopereau doar transportul”, a declarat jurnalista.
„Odată cu pandemia a dispărut cadrul perfect”
Un alt aspect atins a fost cel legat de televiune în timpul pandemiei. Mai exact, despre cum anume a schimbat pandemia de COVID-19 modul de lucru într-o redacție mare precum cea a TVR. „În pandemie s-a schimbat modul de lucru, astfel încât echipele să nu se interesecteze. S-a lucrat mult de distanță. Ne-am permis să apelăm la anumiți colaboratori. Odată cu pandemia a dispărut cadrul perfect. Pandemia ne-a arătat că lucrurile se pot face și altfel, dar informația a rămas cea mai importantă”, a declarat jurnalista TVR. De asemenea, Ana Maria Stancu a menționat că, în ultimul an, anumite materiale TV au putut fi realizate doar cu sacrificii și a dat, aici, exemplul colegilor săi care, pentru a filma o zi într-un spital COVID, au fost nevoiți, ulterior, să stea două săptămâni în izolare. Un alt aspect subliniat de corespondentul TVR a fost acela că, în foarte multe redacții, rolul jurnaliștilor specializați pe știri a devenit mai important în contextul pandemiei.
Public versus privat
Trebuie precizat că și această ediție a „Conversațiilor formative” a fost una dinamică, interactivă, studenții de la Specializarea Jurnalism și masteranzii de la programul Relații publice și dezvoltare interculturală adresând invitatei numeroase întrebări. Una dintre acestea a fost: care este diferența dintre mediul public și mediul privat în mass media din România? „În domeniul privat faci de toate. Ajungi, de multe ori, să faci și știri de sport, dacă nu are cine să le facă într-o zi, deși tu nu ai pregătirea necesară să faci știri în acel domeniu, dar ești jurnalist și trebuie să te adaptezi. La privat, de multe ori ești trimis să faci și știri publicitare, pentru că posturile private trăiesc sau rezistă pe piață și datorită publicității”, a explicat Ana Maria Stancu. Aceasta a mărturisit și că, în mass media privată angajatorii nu țin cont de nivelul de studii, ceea ce, din punctul său de vedere, este nesatisfăcător. „În schimb, postul public, pentru mine a fost o mare surpriză și spun asta cu mâna pe inimă. Am întâlnit altfel de oameni, altfel de stil și știrile sunt făcute așa cum ar trebui să le facă un jurnalist,subiectele de știri sunt alese așa cum ar trebui să fie alese. Discuțiile cu coordonatorii există”, a mărturisit jurnalista. În ciuda dezavantajelor amintite, Ana Maria Stancu a recunoscut că mediul privat este mult mai accesibil debutanților în presă și a menționat că televiziunile private în care ea a lucrat au reprezentat o școală de televiziune foarte bună. Concluzia ei a fost însă aceea că, în opinia sa, „lucrurile sunt mai echilibrate în domeniul public decât în cel privat”.
„Oricine poate face carieră, dacă este ambițios și vrea să-și depășească limitele”
Mesajul Anei Maria Stancu pentru cei care acum încă studiază bogatul domeniu al Științelor comunicării a fost acela că orice debutant are premisele de a face carieră, dacă înțelege importanța respectării standardelor profesiei. „Oricine poate face carieră, dacă este ambițios și vrea să își depășească în fiecare zi anumite limite, să acumuleze cât mai multe informații. Ceea ce am considerat eu cel mai important pe parcursul anilor a fost faptul că nu am zis «nu». În momentul în care mi s-a spus să fac mai mult de o știre pe zi, poate două, poate trei, lucru care pentru unii dintre colegii mei părea imposibil, nu am spus «nu». Mi-am organizat foarte bine timpul și am reușit”, a explicat corespondentul TVR.
Nu în ultimul rând, Ana Maria Stancu a ținut să sublinieze importanța eticii și deontologiei în domeniul mass-media, precizând că, de foarte multe ori, acestea fac diferența între jurnaliștii fără studii în domeniul Științelor comunicării și cei care au la bază o astfel de școală: „Eu am considerat întotdeauna că Etica și deontologia și noțiunile de Drept pe care le-am învățat în facultate mi-au fost tot timpul utile. De foarte multe ori, pe teren, se vede diferența între jurnaliștii care au absolvit cursuri sau o specializare în domeniul respectiv și jurnaliștii care nu au absolvit astfel de cursuri”, a concluzionat corespondentul TVR.