Manualul UNESCO „Jurnalism, fake news și dezinformare” a apărut, recent, și în limba română și este disponibil pe site-ul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Traducerea în limba română a lucrării este semnată de studenții Facultății de Jurnalism și Științele comunicării (FJSC) din cadrul Universității din București, coordonați de profesorii FJSC: prof. univ. dr. Raluca Radu, asist. univ. dr. Gheorghe Anghel, lect. univ. dr. Anca Anton, lect. univ. dr. Alexandra Bardan, lect. univ. dr. Antonia Matei, asist. univ. dr. Bogdan Oprea și lect. univ. dr. Anamaria Nicola.
Ghidul UNESCO „Jurnalism, fake news și dezinformare: manual pentru educație media și învățământul jurnalistic” a fost evaluat de profesori din echipa Științele comunicării a Universității „Ovidius” din Constanța: conf. univ. dr. Raluca Petre și lect. univ. dr. Ada Codău de la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a UOC. Lucrarea este concepută ca un manual atât pentru cadrele didactice, cât și pentru studenți și reprezintă un instrument de educație media extrem de util în abordarea aspectelor legate de amplul fenomen al fake news-ului și al problemelor care derivă din fake news. De menționat este faptul că limba română este a 23-a limbă în care acest ghid UNESCO este publicat. Versiunea în limba română a manualul este disponibilă la link-ul: https://en.unesco.org/fightfakenews?fbclid=IwAR3DSXT91YHkD3cP2mpjbCml-EM28YFSAYkMdo2h1bael0jtwVbrmDHG944.
Manualul este împărțit în șapte module și anume: Modul 1 – „Adevăr, încredere și jurnalism: de ce contează”; Modulul 2 – „Să vorbim despre «disfuncția informațională»: formate care au ca rezultat informarea greșită, dezinformarea și informarea rău-voitoare”; Modulul 3 – „Transformarea industriei de știri: tehnologia digitală, platformele sociale și răspândirea informațiilor greșite și a dezinformării”; Modulul 4 – „Combaterea dezinformării și a informării greșite prin educația media și informațională”; Modulul 5 – „Verificarea informației publicate – o introducere”; Modulul 6 – „Verificarea în social media: evaluarea surselor și a conținutului vizual”; Modulul 7 – „Combaterea abuzului online: când jurnaliștii și sursele lor devin ținte”.
Spre deosebire de variantele în celelalte limbi, volumul în limba română are un mic dicționar la final. Potrivit declarațiilor prof. univ. dr. Raluca Radu, „în România se vorbește foarte mult despre dezinformare, dar conceptele cheie nu au variantă acceptată în românește, pur și simplu pentru că o mare parte dintre ele nu sunt folosite la noi”. „În sine, volumul este un manual, așa că dicționarul de la final mi s-a părut o adăugire logică și utilă, iar reprezentanții UNESCO au fost de acord”, susține prof. univ. dr. Raluca Radu.
Conf. univ. dr. Raluca Petre are un doctorat în Sociologie susținut la Graduate School for Social Research (Varșovia), teza sa de doctorat având ca subiect schimbările instituționale prin care au trecut mass-media din România. Raluca Petre predă studii media la Specializarea Jurnalism a UOC încă de la înființarea acestui program de studiu. Este autoarea a zeci de articole științifice în reviste indexate în baze de date internaționale și în volume colective la edituri de prestigiu în Germania, Franța, Elveția, Polonia și România. De asemenea, conf. univ. dr. Raluca Petre este coordonatorul programului de studii masterale „Relații publice și dezvoltare interculturală” din cadrul Facultății de Litere a UOC. În 2019, Raluca Petre a publicat, la Editura Tritonic, volumul „Managementul informației în media”, carte care își propune să fie un ghid anti-manipulare care să ajute consumatorii de mass-media să facă diferența între adevăr și non-adevăr, între știri documentate și zvonuri, distorsiuni, între știri reale și fake-news.
Lect. univ. dr. Ada Codău și-a publicat lucrarea de doctorat, „Limbajul presei scrise din România în contextul crizei mediatice”, în 2018, la Editura Universitară. Tot la Editura Universitară i-a apărut, în același an, volumul „Tehnici de redactare în presa scrisă” care își propune să fie o introducere în tehnicile redactării materialelor de presă scrisă, un instrument necesar atât studenților din domeniul Științelor comunicării, cât și practicienilor. Ada Codău are o experiență de jurnalist de peste 10 ani, a lucrat în cele mai importante redacții de presă scrisă și televiziune din Constanța, iar în prezent publică texte în revista „Dilema veche”.