3 mai – Ziua Mondială a Libertății Presei

Promulgată de UNESCO pe 23 decembrie 1993, la Adunarea Generală a ONU, Ziua Mondială a Libertății Presei este celebrată de jurnaliști în fiecare an, pe data de 3 mai. Evenimentul comemorează Declarația de la Windhoek, adoptată în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente și pluraliste, organizat în 1991, în Namibia.

De Ziua Mondială a Libertății Presei, profesioniștii din mass-media, dar și ceilalți actori sociali pot reflecta asupra unor probleme care au în centrul lor presa, de la libertate la etica profesională, cenzură, la nivelul de încredere de care presa se bucură în societate și agresiunile asupra jurnaliștilor. Avem în continuare nevoie de o presă liberă, puternică, independentă, profesionistă, o presă pluralistă care servește interesul public. În aceeași ordine de idei, pentru o presă care respectă standardele profesiei este nevoie de jurnaliști liberi, onești, echilibrați, dedicați.

Așa cum reiese din raportul Organizației Reporters sans frontieres (RSF), în 2021, România se află pe locul 48 din 180 de țări în clasamentul libertății presei în lume, menținându-și poziția din 2020, dar coborând patru patru poziții față de anul 2018.

Despre libertatea presei din România, Organizația Reporters sans frontiers menționează: „Viziunea pe care o are puterea despre jurnalism şi libertatea de expresie încurajează cenzura şi autocenzura. Mecanismele de finanţare ale presei sunt, adesea, puţin transparente, dacă nu chiar corupte. Politicile editoriale depind de interesele proprietarilor care, uneori, se folosesc de ele ca unealtă de propagandă. În timpul crizei sanitare, opacitatea şi proasta comunicare între funcţionarii de stat şi medii a afectat atât liberul acces la informaţie, cât şi credibilitatea mediilor. În timpul stării de urgenţă, guvernul a instaurat o politică controversată ce interzicea diverselor platforme online să promoveze informaţii false şi teorii ale conspiraţiei. În realitate însă, această decizie nu a făcut decât să dea şi mai multă notorietate şi greutate acestor platforme”, se precizează, potrivit rfi.ro, în raportul RSF despre situația presei din România.

Conform aceleiași surse, ONG-ul atrage atenția asupra faptului că „jurnalismul, ca vaccin contra dezinformării, este blocat în peste 130 de țări din lume. Mai exact, organizația susține că meseria de jurnalist este blocată, fie parțial, fie total, în 73% din cele 180 de țări din lume evaluate anual în clasamentul libertății presei.

Amintim că Declarația Universală a Drepturilor Omului menționează, la articolul 19, că „orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.

Chiar dacă situația nu este dintre cele mai bune, considerăm că putem lupta în fiecare zi pentru o presă mai bună, o presă mai liberă. Încurajând mass-media de calitate și susținând demersurile jurnaliștilor de bună credință, aceia care înțeleg cât este de importantă respectarea interesului public pentru menținerea democrației într-un stat.

Le dorim jurnaliștilor să se bucure de libertate în meseria lor, astfel încât să poată aduce în lumină, în fiecare zi, informația și adevărul!

Echipa JuOC

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.