Patru studenți la Jurnalism, pe podiumul concursului de antreprenoriat Edu Tech Solutions Teams al Universității „Ovidius” din Constanța

Universitatea „Ovidius” din Constanța a organizat, și în acest an, competiția studențească de antreprenoriat Edu Tech Solutions Team (ETST). Juriul național a ales câștigătorii pe data de 3 decembrie. Aflată la cea de a cincea ediție, concursul a devenit o tradiție universitară unde pot participa toți studenții de la fiecare facultate. Până acum, au participat aproape o mie de studenți, câteva zeci de mentori din mediul de afaceri, din mediul universitar, precum și sponsori.

Concursul Edu Tech Solutions Teams a început în luna octombrie, iar studenții angrenați în această competiție au fost amestecați, în primă fază, de organizatori, în echipe de câte șase membri. Fiecare echipă a avut reprezentanți de la facultăți diferite, pentru a se antrena spiritul de echipă și a încuraja ideea de diversitate. Misiunea concursului a fost ca studenții să conceapă o idee de afaceri, inovativă și de folos pe plan local, iar până în marea finală să o dezvolte ajutați de mentorii din mediul privat și cel universitar. Câștigătorii ediției s-au bucurat de premii generoase finanțate prin proiectul UOC FDI OIC-SAS, dar și de Innovation Labs și sponsori. Premierea a fost organizată pe 6 decembrie, în campusul Universității „Ovidius”, în sala Google.

Premiul I în valoare de 5.000 lei a fost acordat echipei Bogota a.k.a Medgidia: Ruxandra Firică – Facultatea de Științe Economice, Ștefan Tufan, David Mihai Ghergu, Ana-Maria Dabă – Facultatea de Drept și Științe Administrative. Ideea propusă de aceștia a fost un sistem de arhivare inteligentă a informațiilor medicale.

Echipa Bogota, mentorată de Andrei Gurău (mediul academic) și Cristian Petrea (mediul privat)

Marian Andrei Gurău: „Sunt asistent universitar doctor inginer în cadrul Facultătii de Inginerie mecanică industrială și maritimă, Universitatea Ovidius din Constanța. Este al doilea an consecutiv în care am avut deosebita plăcere să mentorez echipe de studenți în cadrul proiectului de antreprenoriat ETST. Experiența este inedită, să coordonezi echipe de tineri studenți, de la facultăți diferite, dornici să descopere cât mai mult din tainele antreprenoriatului. Proiectele au fost deosebit de valoroase la fel ca în fiecare ediție ETST și îmi doresc ca acestea să fie o rampă de lansare în lumea antreprenoriatului pentru tinerii studenți”, a declarat cadrul universitar, mentor în proiect.

Pe locul II s-a aflat echipa Nairobi a.k.a Eforie care a obținut un premiu de 4.000 lei: Daniel Firică -Facultatea de Științe Economice, Alexandra Andreea Plopeanu – Facultatea de Litere/Jurnalism și Facultatea de Drept, Adrian Anton – Facultatea de Litere/Jurnalism. Ideea propusă a fost aplicația de turism EFO-Travel prin care se organizează excursii de o zi prin Dobrogea.

Echipa Nairobi, mentorată de Norina Popovici (mediul academic) și Cătălin Carabelea (mediul privat)

Adrian Anton: „Am câștigat locul II. A fost o experiență utilă, am descoperit că am și abilități de graphic design. Am lucrat pe platforma Teams din cauza distanței. Relația cu mentorii a fost bună, am primit feedback de la ei. Am participat și la Innovation Labs”.

Alexandra Plopeanu: „Mi-a plăcut juriul, membrii au fost deschiși la ideile noastre. Am legat prietenii cu persoane necunoscute.  Mi-a plăcut experiența, am mai participat și la Innovation Labs cu aceeași idee și echipă. Să nu ratați o astfel de ocazie!”.

Locul al III-lea a fost ocupat de echipa Lisabona a.k.a. Mangalia cu un premiu în valoare de 3.000 lei: Georgiana-Ștefania Timofte – Facultatea de Litere/Jurnalism, Mihai-Cristian Popescu – Facultatea de Matematică și Informatică. Ideea propusă a fost TouristFlag, un ghid turistic virtual și personalizat în timp real care anunță ofertele, dar și problemele de la destinație.

Echipa Lisabona, mentorată de Raluca Petre (mediul academic) și Anca Mureșan (mediul privat)

Anca Mureșan: „Fiecare sesiune de mentorat este o experiență unică, fiind o adevărată provocare să lucrezi cu studenți de la specializări diferite. Nu e ușor să îi inspiri, să îi faci să se implice total și să dea totul, mai ales când în media văd modele de succes care nu sunt bazate pe valori solide și reale. Iar pentru acest grup de mentorat, inclusiv pentru mine, lecția a fost «să nu renunți», iar faptul că nu am renunțat, ne-a făcut să fim surpriza plăcută a serii. Astfel, am obținut locul III în cadrul competiției Edu-Tech-Solutions-Teams”.

Georgiana-Ștefania Timofte: „În această lună de competiție nu ne așteptam să ajungem până la final, era cât pe ce să se dizolve echipa. Doamnele mentor ne-au fost alături și s-au implicat. Am luat locul 3. Această aplicație oferă notificări în timp real de la locațiile  pe care vrei să le vizitezi, îți arată ofertele, dar și recenziile”.

Premiul juriului a fost obținut de echipa Denver a.k.a Cernavodă, un premiu în valoare de 2.000 lei: Andrei  Ciobanu – Facultatea de Litere/Jurnalism, Lucian Biolan – Facultatea Matematică și Informatică, Elena Cătănoiu, Petrica Iorga – Facultatea de Drept și Științe Administrative. Ideea propusă a fost DenverGym, o sală cu aparate de ultimă generație și o aplicație care îți permite să iei parte la exercițiu fără a fi nevoit să fii prezent fizic.

Echipa Denver, mentorată de Andrei Gurău (mediu academic) și Cristian Petrea (mediu privat)

Andrei Ciobanu: „Pentru mine este prima dată când particip la o astfel de competiție, am întâlnit persoane deschise și am legat prietenii. Mentorul nostru, domnul Gurău, a fost alături de noi mereu. Ne întâlneam pe platforma Teams și vorbeam pe grupul de Whatsapp al grupei. Acolo puneam ideile cap la cap, iar saptămânal ne vedeam cu mentorul care ne oferea feedback la ceea ce lucram”.

Mențiunea în valoare de 1.000 lei a fost acordată echipei Rio a.k.a Murfatlar: Jenica Brânză, Cristina Hoțescu, Ramona Popescu – Facultatea de Drept și Științe Administrative, Cristina Irimia – Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă. Ideea propusă a fost Intel Grape, o soluție inteligentă de monitorizare și diagnoză a culturilor viticole.

În continuare, vom lăsa participanții și simpatizanții să ne ofere o opinie despre concursul de antreprenoriat studențesc Edu Tech Solutions Teams. Alexandra Ferariu, studentă la Jurnalism în anul I și participantă la concursul de anul acesta, ne-a spus: „Deși nu am câștigat, acest concurs a însemnat pentru mine acumulare de cunoștințe și de experiență, dar și legarea unor noi prietenii. Sunt motivată să particip și în următoarea ediție”. Năstase Maria, la rândul său participantă la concurs și studentă la Jurnalism în anul I, ne-a declarat: „Am avut plăcerea de a lucra cu membri din diverse facultăți, am reușit să ajungem la un «numitor comun». Am conștientizat anumite noțiuni pe care poate le ştiam, dar nu le puneam neapărat în practica de zi cu zi. Am venit cu gândul de a acumula cunoștințe noi și am fost plăcut surprinsă să experimentez lucrul în echipă. Proiectul nostru, «Smart Boat App», facilitează transportul persoanelor din orașul Sulina, la nevoie, spre diferite destinații solicitate. Aplicația permite vizualizarea gradului de ocupare a locurilor și programarea unei ore în afara programului prestabilit. Am fost încântată să particip la acest concurs, iar informațiile dobândite mă vor ajuta în activitatea viitoare”.

Tinerii care au participat la ediția de anul acesta au fost o inspirație pentru colegii lor care nu au luat parte la ediția 2021 a concursului Edu Tech Solutions Teams. În acest sens, Andreea Floricu a declarat: „Poveștile colegilor mei mi-au stârnit interesul de a participa și eu la următorul concurs. M-a impresionat faptul că pe lângă un premiu, au câștigat o experiență de neuitat și au legat prietenii cu colegi din alte domenii”. Colega sa, Iuliana Căpățînă, ne-a mărturisit: „Declarațiile colegilor după încheierea concursului m-au făcut să îmi dau seama că alegerea de a nu participa în cadrul acestui proiect a fost una greșită. I-am văzut foarte încântați, au colaborat cu studenți de la alte specializări, au reușit să lucreze în echipă, au câștigat experiență și un premiu generos. Și-au dezvoltat creativitatea, mi-au plăcut foarte mult ideile lor. Cu siguranță, dacă va mai fi o altă ediție, voi participa”. La rândul său, Alexandra Vechiu a afirmat: „Mă bucură faptul că acest colectiv din care fac parte a reușit sa obțină un câștig semnificativ, iar experiența aceasta a demonstrat calitățile lor. M-au motivat și este de apreciat efortul tuturor celor care au participat la acest proiect”. Colega sa de an, Bianca Mihai, ne-a declarat: „Am fost mândră când am văzut că ai mei colegi au participat la un astfel de proiect și mai ales că au și reușit sa ajungă în top! După ce am auzit experiențele lor, cred că voi încerca și eu să particip anul viitor! Respect!”. În aceeași ordine de idei, Denisa Rotariu a menționat: „Parcursul frumos al tuturor colegilor mei și rezultatele lor în această competiție m-au motivat foarte mult. Astfel încât doresc ca în ediția viitoare să particip și eu”. Nu în ultimul rând, Denisa Partebună ne-a declarat: „Văzând cât de determinați și încântați au fost colegii mei de participarea la acest proiect m-au determinat și pe mine să particip la ediția următoare”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.