Lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu de la Specializarea JURNALISM din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța a publicat, recent, lucrarea „Crearea și mobilitatea conținutului în societatea-rețea. Convergență. Coliziune. Transformare”. Volumul a apărut la Editura Universitară, în Colecția Sociologie și Științele comunicării. Prefața lucrării este semnată de prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu, unul dintre fondatorii Specializării Jurnalism din cadrul UOC.
Ceea ce și-a propus lect. univ. dr. Valentin Vanghelescu prin această lucrare este, potrivit explicațiilor sale, o explorare a spațiului digital „ca mediu de colaborare în care, ipotetic, sunt co-create, distribuite și multiplicate forme de capital cultural – abilități, competențe și resurse de cunoștințe teoretice și practice, analizând urmele virtuale lăsate de actorii sociali sub forma unor conținuturi pe o platformă ale cărei mecanisme urmăresc atât împuternicirea agentului, cât și a structurii”. Totodată, cadrul universitar de la Specializarea Jurnalism susține că demersul său „investighează atât limitele, cât și oportunitățile pe care le oferă utilizatorilor o platformă digitală în care este (re)valorificată inteligența colectivă, pledând pentru o abordare echilibrată, între narativele optimiste și pesimiste cu privire la rolul Internetului în schimbarea și inovarea socială”.
Despre volumul lui Valentin Vanghelescu, Ana Maria Munteanu afirmă: „Orientarea spre modele de eficiență a comunicării instituționale – care includ norme, valori, etică, expectanțe de justiție socială și spațială ș. a. – l-a condus pe autor (…) la un studiu de caz axat pe dezvoltarea unei platforme colaborative și a unei rețele de utilizatori (agenție), pe baza distribuției de cunoaștere controlată de mize civice (structura) și care, de-a lungul observației și analizei, i-a permis înregistrarea mobilității și transformării capitalului cultural și social în capacități de comunicare, organizare și acțiune civică – platforma Edgeryders, grupul «Spot The Future Bucharest»”. Totodată, prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu menționează, în prefața volumului „Crearea și mobilitatea conținutului în societatea- rețea. Convergență. Coliziune. Transformare”, și că „studiul de caz al autorului poate fi încadrat larg în categoria grounded theory, evitând contradicția în favoarea liniei de orizont și a re-tematizării ontologice a obiectului digital prin disocierea analitică și reasamblarea straturilor sale. În acest sens, autorul nu s-a rezumat la o analiză a interacțiunilor conversaționale, sau la o analiză de rețea, ci le-a privit ca straturi ale aceluiași obiect complex și, mai ales, dinamic, interactiv, care poate găzdui emergența unei schimbări la nivel de înțelegere și acțiune comunicativă în jurul unei realități-proiect”.
Valentin Vanghelescu este absolvent al Specializării Jurnalism din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, promoția 2011. Ulterior, a urmat programul de master Publicitate din cadrul SNSPA, iar în 2021 a devenit doctor în Sociologie la Școala Doctorală de Sociologie a Universității din București. La Specializarea Jurnalism, Valentin Vanghelescu predă din 2015, inițial, în calitate de cadru didactic asociat, ulterior ca asistent, iar în prezent ca lector univ. dr. Printre cursurile și seminariile ținute de acesta se numără Multimedia, Producție în mass-media (presă digitală), Genurile presei – emisiunea informativă, Tehnici de lucru specializate (TV) și Introducere în relații publice. De menționat este și că, la ora actuală, Valentin Vanghelescu predă și la programul de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală – UOC. Totodată, este autorul mai multor articole științifice publicate în reviste indexate în baze de date internaționale.
Nu mai puțin important, în perioada 2018-2020 a condus Departamentul de Relații Publice al Universități „Ovidius” din Constanța, iar între anii 2016-2020 a fost purtătorul de cuvânt al instituției.