Andrada PIRNEA
Bianca MIRCEA
Ana Maria STANCU, absolventă a Specializării JURNALISM din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța (UOC), corespondent TVR pentru județele Constanța și Tulcea, a susținut, recent, un workshop pentru studenții din domeniul Științe ale comunicării de la UOC. În acest context, studenții au aflat, de la Ana Maria Stancu, ce tehnici sunt folosite atunci când intri în direct și cum se realizează o transmisiune live. La finalul evenimentului, studenții și-au testat cunoștințele acumulate printr-o simulare a unei transmisiuni live, chiar „de la fața locului”. Workshop-ul a avut loc „pe teren”, în Ovidius Park. Ulterior, corespondentul TVR ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre cariera sa, despre pasiunea pentru jurnalism și despre provocările zilnice ale acestei profesii.
Andrada PIRNEA: Ce înseamnă jurnalismul pentru dumneavoastră?
Ana Maria STANCU: Înseamnă comunicare, muncă, analiză, verticalitate și, uneori, sacrificii. Profesia de jurnalist este cea mai frumoasă și intrigantă profesie din lume. Ești tot timpul la curent cu ceea ce se întâmplă pe toate planurile, ești tot timpul pregătit pentru deplasări și, mai ales, mereu în contact cu oameni din domenii diferite.
Bianca MIRCEA: Cum v-ați descoperit pasiunea pentru acest domeniu?
A.M.S:În copilărie, mă fascina să știu că unii oameni apar la televizor, vorbesc la microfon și ajung în locuri în care eu nu fusesem. Erau în mijlocul acțiunii, știau înaintea noastră multe lucruri care se întâmplau și mă gândeam că mi s-ar potrivi o astfel de profesie. Toate acele locuri noi erau „biroul lor”, locul lor de muncă. Citeam texte și îmi ascultam vocea. Așa am ajuns să mă gândesc la faptul că aș putea lucra la știri, consideram că pot face știri, dar nu știam de unde să încep. Am venit la Universitatea „Ovidius”, am văzut că există Specializarea Jurnalism și am încercat să fac primul pas către profesie. Pasiunea s-a dezvoltat în momentul în care am pus în practică tot ce am învățat. Și a crescut continuu. Este fascinant să înveți să folosești tehnică pe care nu ai mai folosit-o, să intri în contact cu oameni pe care i-ai văzut la televizor și să ai, la sfârșitul unei zile de muncă, o știre foarte bună. Satisfacția muncii și rezultatele efortului mențin pasiunea la nivel înalt.
„Înscrierea la Specializarea Jurnalism a fost startul către profesie”
A.P: Sunteți absolventă a Specializării Jurnalism din cadrul UOC. Cum au fost, pentru dumneavoastră, anii de facultate? Cum i-ați descrie?
A.M.S: Au fost trei ani în care am învățat lucruri noi, utile, care au conturat o bază de date, de cunoștințe, pe care să o pot folosi în desfășurarea profesiei. Înscrierea la Specializarea Jurnalism a fost startul către profesie. Am întâlnit dascăli profesioniști, oameni care ne-au împărtășit din experiențele lor și ne-au călăuzit pașii pentru a deveni tot mai buni.
B.M: Ce traseu profesional ați urmat până în prezent?
A.M.S: Am început cu activitatea la Radio Neptun. Acolo am pus în practică, timp de doi ani, ceea ce am învățat în facultate. Ulterior, în 2013, am făcut pasul către televiziune și m-am angajat la Litoral Tv. Oamenii de acolo mi-au oferit lucrul cel mai important: încredere. Au avut încredere că pot învăța repede lucruri noi, că pot face față volumului de muncă și mi-au oferit tot sprijinul necesar. În 2015, am făcut pasul către Tv Neptun. Și acolo am învățat lucruri noi și am întâlnit un colectiv minunat. În 2017, am început să lucrez la Televiziunea Română. Aici, am întâlnit profesioniști care lucrează și de zeci de ani în domeniu. M-au orientat în desfășurarea activității și mi-au împărtășit din experiența lor.
A.P: Care a fost cel mai greu moment din cariera dumneavoastră?
A.M.S: Cel mai greu a fost să lucrez într-un loc în care nu știam cât se va mai putea lucra. Este greu să te gândești că fiecare zi trece în defavoarea acelui loc, să te gândești că oamenii cu care stai la birou vor pleca pe alte drumuri și colectivul se va destrăma. După câteva luni de incertitudine, televiziunea respectivă a fost închisă și am simțit cum o parte din noi a plecat odată cu ea.
B.M: Ce ați îmbunătăți în domeniul mass-media?
A.M.S: Consider că ar trebui să se țină cont mai mult de funcțiile jurnalismului: informare, interpretare, culturalizare. Dacă s-ar respecta principiile de bază, poate că nu am mai vedea atât de multe știri negative, cu impact emoțional major. Totodată, fenomenul fake news este unul foarte puternic și de actualitate, iar jurnaliștii trebuie să fie foarte atenți și să verifice informația în repetate rânduri.
„Mass-media trebuie să rămână independentă și să fie cunoscută, ca și până acum, ca fiind a patra putere în stat”
A.P: Care este – în opinia d-voastră – diferența dintre mediul public și mediul privat în domeniul mass-media?
A.M.S: Mass-media trebuie să rămână independentă și să fie cunoscută, ca și până acum, ca fiind a patra putere în stat. Dacă vă referiți la statutul unei instituții de presă, indiferent că funcționează din fonduri publice sau private, este important ca aceasta să rămână independentă și inovatoare, pentru interesul public. În instituțiile publice de presă, lucrurile sunt mai clare, puse într-o anumită ordine și sunt respectate mai multe norme, convenții internaționale. Sunt promovate creații românești, europene, independente, stabilite în articolele legii de funcționare. Autonomia și independența editorială sunt garantate prin lege. În trusturile cu acționariat privat, principiile de bază sunt sau ar trebui să fie aceleași. Însă, de multe ori, modul de funcționare al instituțiilor private este altul, modul de lucru este altul și anumite decizii pot depinde, uneori, de un singur om.
B.M: Credeți că pandemia de COVID-19 v-a afectat în vreun fel activitatea de jurnalist? Dacă da, cum?
A.M.S: Pandemia de COVID-19 a influențat activitatea tuturor jurnaliștilor. A influențat programul de lucru, numărul membrilor din echipe, stilul de lucru. Au fost colegi care s-au îmbolnăvit și nu puteau lucra. Pandemia de COVID-19 ne-a arătat cât de important este managementul situațiilor de criză. Ne-a determinat să învățăm să lucrăm în condiții noi, să adaptăm relațiile cu interlocutorii în funcție de restricțiile impuse. Mediul online, aplicațiile moderne și ecranele mici ne-au ajutat și am putut aduce publicului, zilnic, informații veridice și de calitate.
A.P: Care credeți că este cea mai mare realizare din cariera d-voastră?
A.M.S:Cea mai mare realizare este aceea că pasiunea pentru acest domeniu este la fel de puternică și acum, după aproape nouă ani de la debut. Am avut șansa să parcurg mai multe etape și să lucrez cu profesioniști. Fiecare material la care lucrezi și intră pe post este o realizare.
B.M: Ce sfaturi aveți pentru studenții care își doresc ca după absolvire să profeseze în domeniul comunicării?
A.M.S: Să fie ambițioși, muncitori, devotați și să respecte în fiecare moment etica profesiei. Mediul de lucru este fascinant, dar deloc ușor. Îi sfătuiesc să fie curioși, să fie informați, să fie perseverenți și, cel mai important, să fie creativi. Informația transmisă publicului înseamnă responsabilitate.