Anastasia APOSTU
La finalul săptămânii trecute, în calitate de student la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța am participat la un Master Class organizat în cadrul ediției 2023 a Programului de Mentorat pentru Tinerii Jurnaliști din Europa Centrală și de Est, susținut de Rațiu Forum, un parteneriat între LSE IDEAS, London School of Economics și Fundația Rațiu. Evenimentul a avut loc la Turda și a reunit 20 de participanți, din țară și străinătate. Amintesc că acest program de mentorat este dedicat tinerilor jurnaliști aflați la debutul carierei, care își propun să-și dezvolte abilitățile profesionale și, de asemenea, să înțeleagă regiunea în care trăiesc și își desfășoară activitatea, dar și problemele specifice zonei. Conform organizatorilor, programul își propune să realizeze acest obiectiv prin mentorat individual cu jurnaliști consacrați și prin webinarii despre competențele cheie necesare pentru jurnalismul profesionist și munca de investigație. În ceea ce-i privește pe jurnaliștii consacrați, la ediția 2023 au fost invitați: John Lloyd (redactor colaborator la Financial Times), Vladimir Mitev (jurnalist de origine bulgară, care colaborează cu presa din România), Oana Ometa (lect. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj), Mircea Barbu (jurnalist de război, freelancer) și Ovidiu Vanghele (jurnalist de investigație, cadru didactic asociat la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea din București). Sunt jurnaliști cu experiență, jurnaliști care, în contextul Master Class-ului, pe lângă aspectele de formare, de educație media, au împărtășit jurnaliștilor debutanți o serie de momente semnificative și situații din viața lor profesională.
De menționat este că la evenimentul de la Turda a fost prezent și Nicolae Rațiu, fiul omului politic Ion Rațiu, cel rămas în mentalul colectiv, printre altele, pentru aceste vorbe: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”. Nicolae Rațiu este președintele Centrului Rațiu pentru Democrație. În deschiderea evenimentului, acesta a ținut un scurt discurs în care a subliniat că este nevoie de profesionalism în breasla jurnaliștilor pentru o bună funcționare a democrației. „Este încurajator faptul că începe să se dezvolte și jurnalismul de investigație independent în România din ziua de astăzi”, a declarat Rațiu.
Master Class-ul a fost condus de John Lloyd, co-fondator al Institutului Reuters pentru Studiul Jurnalismului de la Universitatea din Oxford, în 2006, acolo unde a fost cercetător senior. De asemenea, este redactor coloborator la Financial Times. Acesta a discutat cu participanții la eveniment despre presa din România, gestionarea momentelor de criză, identificarea unor soluții optime, despre rolul presei în societate, influența partidelor politice în transmiterea de informații prin intermediul mass-media, dar și despre corupție. În acest sens, el a declarat: „Corupția începe încă din societatea civilă. Ea există peste tot, în orice țară. Depinde cât de evidentă este în ochii oamenilor”.
Tot despre corupție a discutat și Vladimir Mitev, în special despre cea din Bulgaria. Mitev este jurnalist internațional și fondator al blog-ului The Friendship Bridge. În opinia acestuia, populația trebuie educată în sensul în care să înțeleagă cu adevărat gravitatea fenomenului corupției și urmările sale.
Oana Ometaa participat la acest eveniment prin intermediul platformei digitale Zoom. De-a lungul anilor, aceasta a scris pentru mai multe publicații locale și naționale, precum „Ziua de Cluj”, „Bună ziua, Ardeal”, „Adevărul”, dar a semnat texte și în reviste ca „Dilema Veche” și „Observator Cultural”. În contextul Master Class-ului de la Turda, Oana Ometa a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei jurnalismului din România, din perioada comunistă, până la evoluția acestuia de după Revoluția din 1989.
„Când m-am întors din Ucraina, ce întrebare credeți că mi-au pus persoanele apropiate? «Chiar este adevărat?»”
În ceea ce-l privește, jurnalistul Mircea Barbu le-a vorbit participanților despre experiențele sale în țările de conflict în care a fost și pe care le-a studiat, despre viziunea sa asupra războiului din Ucraina și asupra tensiunilor din Republica Moldova, dar și despre cele care au loc în Palestina. Mircea Barbu și-a început cariera la 25 de ani și este specializat pe zonele de conflict, investigații și pe problemele sociale. De-a lungul timpului, a lucrat pentru Radio Europa Liberă, BBC, The Times, DW International, France24, ARTE și VICE.
De menționat este faptul că a fost unul dintre primii jurnaliști români care au transmis informații de pe frontul din Ucraina, la începutul războiului. Aplicase pentru acreditare de jurnalist în țara vecină cu două luni înainte de izbucnirea conflictului. A fost prezent acolo, în Ucraina, încă din prima zi de război, iar asta chiar în Mariupol, acolo unde, în prezent, totul este distrus. „Când m-am întors din Ucraina, ce întrebare credeți că mi-au pus persoanele apropiate? Ei bine, întrebarea lor a fost: «Chiar este adevărat?»”.
La Master Class-ul Rațiu Forum a participat, așa cum precizam mai sus, și Ovidiu Vanghele. Jurnalistul fondator al Centrului de Investigații Media le-a vorbit tinerilor prezenți la eveniment, prin intermediul platformei Zoom, despre implicațiile politice în presa românească, despre cum pot fi afectați cetățenii din cauza dezinformării, dar și despre rolul investigațiilor făcute de jurnaliști. „Scopul jurnaliștilor de investigație se termină în momentul în care materialul este gata, iar cetățenii și autoritățile îl pot urmări. După asta, este treaba justiției să își facă datoria. Noi nu putem să punem oamenii în spatele gratiilor”, a explicat Ovidiu Vanghele.
Eu sunt mentorată, în cadrul acestui program Rațiu Forum, de Eva Marie Bulăi, jurnalistă de origine norvegiană, freelancer stabilită în România. Eva Maria Bulăi are experiență în radio, fiind specializată în domeniul politic și economic, la Norsk Rikskringkasting (NSK).
La finalul evenimentului, tinerii jurnaliști înscriși la Master Class au discutat, alături de coordonatorul acestuia, John Lloyd, despre importanța jurnalismului în viața tinerilor, despre metodele de promovare folosite de partidele politice din România, viteza și amploarea știrilor false, situațiile politice din diferite state, precum Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, dar și despre libertarea de a alege și a acționa după propriile țeluri și dorințe. „A fost o adevărată plăcere să vă ascult opiniile și mă bucur că ați interacționat între voi. România are nevoie de jurnaliști profesioniști, așa, ca voi, pentru o bună funcționare a democrației”.
Mă bucur tare mult că am participat la acest eveniment, pentru că am avut de învățat de la fiecare persoană în parte ceva nou. Au fost foarte multe subiecte pe care le-am abordat, uneori ne-am contrazis, dar cred că acesta e un lucru bun, pentru că fiecare are propria sa viziune asupra unui context. Am fost uimită să constat că invitații ne-au vorbit atât de frumos și de liber, fără vreo barieră. Toată lumea a fost dispusă să răspundă la întrebările noastre și să ne dea o serie de sfaturi utile.