Studenți ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius, în stagiu de formare la PRO TV Constanța

Antonia IVAN

De aproximativ o lună, eu și o parte dintre colegii mei din anii II și III de la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța am început un stagiu de formare în redacția PRO TV Constanța. Învățăm de la profesioniști în domeniu ce înseamnă jurnalismul de televiziune, iar acest lucru este un început promițător pentru noi, studenții care visează să apară pe micul ecran.

În această perioadă, am mers pe teren și, în egală măsură, am stat în redacție alături de reporteri. Astfel, am avut posibilitatea să vedem cum se construiește o știre, din punctul zero până la apariția sa la televizor. Am observat tot efortul, am înțeles de cât timp este nevoie pentru filmări și pentru montaj, dar și faptul că, de cele mai multe ori, reporterii nu au foarte mult timp la dispoziție. Au fost situații în care aceștia filmau de dimineață, iar la ora 14:00 trebuia să fie totul gata pentru jurnalul de știri. În televiziune, ca peste tot în presă, se lucrează sub presiunea timpului, dar satisfacția este pe măsură la final.

După fiecare ieșire pe teren ne-am scris și noi propriile știri și ni s-a oferit șansa de a filma live-uri și stand-up-uri cu aparatură profesională. Astfel, am simulat aparițiile noastre pe sticlă. Emoțiile au fost mari, deoarece în anul I de studiu am făcut mai mult presă scrisă, iar camera nu ne era foarte familiară. După mai multe încercări, am reușit.

Am rămas plăcut surprinsă de calmul și răbdarea de care echipa a dat dovadă, răspunzând la toate întrebările și curiozitățile noastre despre această lume fascinantă a televiziunii pe care noi abia o descoperim. Am primit sfaturi legate de postura în fața camerei, stăpânirea emoțiilor, reglarea intonației și a respirației. Totodată, cei din redacția PRO TV Constanța ne-au povestit cum erau ei la început și cum au căpătat experiență, deși încă au emoții atunci când pornește camera.

„Am realizat cât de mult îmi doresc să lucrez în televiziune, în momentul în care am ieșit prima dată «pe teren», iar acest sentiment mă motivează să muncesc și mai mult pentru visele mele”

Alături de mine, și colegii mei care fac parte din grupul care urmează stagiul de formare apreciază foarte mult experiența de la PRO TV Constanța.

 „Sunt recunoscătoare că am avut șansa să observ cum se lucrează profesionist, alături de jurnaliști profesioniști. Lucrurile cu care plec din această experiență mă vor ajuta, cu siguranță, pe viitor. Le mulțumesc profesorilor că mi-au dat șansa să învăț atât de multe lucruri noi și, de asemenea, le mulțumesc celor din redacția PRO TV Constanța pentru toate sfaturile și informațiile pe care ni le-au dat! Am realizat cât de mult îmi doresc să lucrez în televiziune, în momentul în care am ieșit prima dată «pe teren», iar acest sentiment mă motivează să muncesc și mai mult pentru visele mele”, a povestit Andreea Andronache, studentă în anul III.

Bianca Profir, colega sa de an, se declară fascinată de acest domeniu. „Unul dintre momentele cele mai captivante a fost atunci când am însoțit reporterii pe teren pentru a scrie o știre despre un accident. Am observat cum se documentează, cum interacționează cu martorii, cu persoanele implicate și cu experții în domeniu. De asemenea, am realizat un exercițiu de stand-up de la fața locului despre accident. În acel moment a trebuit să vorbesc în fața camerei și să relatez evenimentul. Pe lângă experiențele practice, am oportunitatea să învăț de la profesioniști și să întâlnesc oameni pasionați și dedicați, care lucrează în industria televiziunii și care servesc interesul public”, a mărturisit Bianca Profir.

Adriana Basarabă, studentă în anul II, ne-a declarat: „Experiența aceasta este una unică pentru mine, deoarece aflu și văd lucruri noi pe care până acum le vedeam doar la televizor și pe care le cunoșteam doar din auzite. Nu credeam că voi trăi această experiență atât de devreme, adică în anul II de facultate, ci abia după ce terminam facultatea, însă mă bucur că am șansa să o trăiesc acum”.

Din perspectiva lui Alexandru Tudor, student în anul III, perioada de stagiu a fost captivantă și a avut oportunitatea de a învăța lucruri noi. „Să înveți de la cei mai buni din domeniu cred că este visul oricărui tânăr la început de drum. Am văzut care sunt, cu adevărat, provocările profesiei de jurnalist. Sunt încântat că pot să învăț de la niște profesioniști și cred cu tărie că această experiență va avea un impact semnificativ asupra carierei mele”, ne-a spus Alexandru Tudor.

„În cadrul acestei experiențe am învățat foarte multe. Am avut ocazia să văd o zi din viața unui jurnalist și ce presupune această meserie. În spatele unei știri este foarte multă muncă și am avut prilejul de a urmări fiecare pas din spatele camerei de filmat. M-am bucurat nespus că am putut să fiu alături de colegii mei și chiar mă văd lucrând în domeniu, desigur, cu mult efort”, a declarat Andreea Floricu, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism a UOC.

Bianca Mihai, studentă în același an, susține că cel mai mult i-a plăcut ceea ce se întâmplă în spatele camerelor. „Mi-a plăcut să descopăr ce se întâmplă în spatele camerelor de filmat. Mă bucur că am avut ocazia să văd câtă muncă este în spatele unei știri și mi-am dat seama că nu este deloc atât de simplu cum credeam. Mi-a plăcut să merg pe teren, să culeg informații, să le notez, iar seara, când ajungeam acasă, mă uitam la jurnalul de știri, curioasă de rezultatul final”, a afirmat Bianca Mihai.

La rândul său, Denisa Rotariu, studentă în anul II, ne-a mărturisit: „A fost o experiență cu adevărat inedită. Am avut oportunitatea de a călca pragul unei redacții și de a pleca pe teren alături de o echipă formată dintr-un operator și un reporter. Teoria, pe care am învățat-o în cadrul orelor de curs și seminar, am pus-o așadar în practică”.

Andrei Ciobanu, colegul său de an, ne-a declarat: „Stagiul urmat în redacția PRO TV Constanța este o experiență unică. Este pentru prima dată când iau contact cu o redacție de știri. Am avut ocazia să văd cum se aleg de subiectele de știri și ce presupune munca de teren. Am simulat o transmisiune live pentru un subiect de știre. Am văzut cum se montează știrile. Am avut ocazia să întâlnesc oameni buni, de la care să pot «fura» meserie. Mă bucur că mi s-a oferit această șansă”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.