Conf. dr. Raluca Petre de la Științele comunicării, Facultatea de Litere a UOC, singurul expert din România selectat în echipa internațională de evaluare a învățământului superior din Lituania, domeniul Științe sociale

Conf. univ. dr. Raluca Petre de la Științele comunicării din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) se află, zilele acestea, într-o vizită de evaluare a învățământului superior din Lituania. Cadrul universitar a fost selectat de către Research Council of Lithuania (organismul tutelar al cercetării din această țară) pentru a face parte din corpul de experți internaționali care evaluează sistemul de cercetare la nivelul învățământului superior din Lituania. Raluca Petre coordonează în cadrul universității noastre programul de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală și predă și la Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere. Colega noastră este singurul cercetător din România care face parte din această echipă internațională de experți evaluatori. Important de menționat este faptul că în funcție de rezultatele acestei evaluări internaționale, statul lituanian alocă universităților sale 70% din buget, restul de 30% fiind distribuit acestora în urma unui audit intern.

Vizita de evaluare se derulează în intervalul 24-31 martie, dar face parte dintr-un proces mai amplu, care se desfășoară în perioada martie-mai și care, într-o primă etapă a presupus analizarea și evaluarea documentelor instituțiilor de învățământ superior lituaniene distribuite spre evaluare. Conf. univ. dr. Raluca Petre are ca unitate de expertiză generală Studiile sociale și ca unitate de expertiză specifică, Științele comunicării. În acest context, aceasta va evalua patru universități din Lituania, care au în componența lor domeniul Științe sociale.

***

Raluca Petre a susținut doctoratul în Sociologie la Graduate School for Social Research, Varșovia cu o teză despre schimbarea instituțională a mass-media din România. De-a lungul timpului, a publicat peste 25 de articole științifice în Germania, Franța, Polonia, Elveția și România. În 2021, a publicat, alături de Sara Trajchevska, absolventă a Specializării Jurnalism și a programului de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală, un studiu despre fake news în „Romanian Journal of Political Science”, singura revistă cotată ISI Web of Science în domeniul Social and Political Science din România. În 2019, Ralucăi Petre i-a apărut, la Editura Tritonic, volumul „Managementul informației în media”. De menționat este și că Raluca Petre este unul dintre evaluatorii traducerii în limba română a manualului UNESCO „Jurnalism, fake news și dezinformare”. În cadrul Universității Ovidius, Raluca Petre se implică, în ultimii ani, în calitate de mentor, într-o serie de proiecte care sprijină antreprenoriatul studențesc.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.